Различен прочит: Тъмната страна на светлото европейско бъдеще

Най-четени

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

На 12 януари се случи нещо, което може да бъде окачествено като приятна изненада на фона на иначе тягостния и в немалка степен отблъскващ български политически живот. Покрай всеобщата дандания и взаимни нападки, свързани с опитите за съставяне на редовно правителство, народните ни избраници намериха сили да се обединят около една наистина национална кауза, каквато е спасяването на въглищните ни централи, а оттам и разсейването на тъмните облаци, надвиснали върху българската енергетика.

На 12 януари 48-ото Народно събрание, с удивителен консенсус (депутати от квотата на „Зелено движение“ не участваха в гласуването) задължи служебното правителство да предоговори с Европейската комисия условията по българските „въглеродни квоти“. Да отпадне изискването за намаляване на въглеродните ни емисии с 40%, а ТЕЦ-овете на въглища да продължат да работят поне до 2038 г.

 

 

 

 

Когато парламентът (особено, ако е силно фрагментиран като сегашния) се обедини около национален интерес, винаги това е повод за радост. Още повече, че се случва рядко. Но сега изобщо не е време да гърмим шампанско, тъй като истинският проблем е много сериозен.

Оставяме настрана внушението на служебния премиер Гълъб Донев, че такова предоговаряне е „на практика невъзможно“. Нека и да не задълбаваме по стари грехове към българската енергетика на хора и партии, които на 12 януари гласуваха в подкрепа на българските миньори и енергетици. Защото битката е на съвсем друго ниво.

 

 

Срещу нас е самата Европейска комисия, заедно с целия европейски мейнстрийм. Политици, бюрократи, учени (финансирани от съответните „нисковъглеродни“ лобита) медии, инфлуенсъри – „цялото кралско войнство“ на Зелената сделка и свързаните с нея, често стоящи в сянка, бизнес интереси. А тези интереси са толкова мащабни, че без никакво колебание биха принесли в жертва препитанието на българските, полските и които и да било миньори и работещи във въглищни централи. Както и да принудят цялото население на ЕС да плаща по-скъп ток (опс, ама те май вече го правят).

Идеята е въглищата (и изкопаемите горива като цяло) да бъдат заменени с възобновяеми енергийни източници като слънцето и вятъра, например. Да се намалят (драстично) въглеродните емисии и да заживеем в една екологично по-чиста среда. Похвално, а и вероятно ВЕИ са бъдещето на енергетиката, но всичко с времето си. Към момента електроенергията, произвеждана от слънчеви панели и вятърни перки, е твърде скъпа, а добиването ѝ – твърде несигурно (за да се осигури постоянно производство, е необходимо да се инсталират мощности в различни точки на света, които да се свържат с магистрални кабели – така, когато на едно място няма слънце/вятър, на друго да има).

 

 

Знаете ли кога бензиновите автомобили напълно са изместили файтоните като средство за придвижване? Не? И аз не знам. Защото не се е случило с директива (макар у нас най-вероятно да е било по времето на социализма, централното планиране и директивите). Просто в един момент колите са станали икономически по-изгодни. Така би трябвало да е и с ВЕИ – да изместят въглищата, защото са станали по-рентабилни, а не с европейска директива. Ама те, „брюкселци“, все ги влече към директивите – а повечето от тях не са живели в соца…

Но да спрем дотук с въглищните централи. Това е поредният епизод, в който „Европа“ вреди на България. Ето още няколко казуса:

Ветото за Шенген ни удря по джоба.

Варварският натиск, на който бяхме подложени, за да вдигнем ветото спрямо Република Северна Македония, беше в тотално противоречие с националния ни интерес. А и видно е, че по никакъв начин не намали антибългарската истерия в Скопие.

 

 

Обявяването на аборта за „основно човешко право“ в ЕС е косвена атака срещу самото ни съществуване като нация, предвид демографската катастрофа.

Пакетът „Мобилност“ 1 ни показа озъбеното лице на „нашите европейски партньори“, колчем икономическите ни интереси се сблъскат.

Отказът на ЕС да признае ядрената енергия за „зелена“* подрива енергийната ни сигурност (плюс тази на съседите ни, които често разчитат на нас). Не сме забравили и че трябваше неоснователно да затворим два реактора в АЕЦ „Козлодуй“ като условие за приемането ни в Евросъюза.

 

 

Еврозоната също има и негативни страни, макар членството там да не е задължително…

Изобщо, безметежните времена, когато ползите от членството ни в ЕС категорично доминираха над неудобствата (а дали изобщо усещахме неудобства?) отминаха. И трябва да свикнем с това. И като общество, но най-вече като политически елит, на когото все по-често ще се налага да се конфронтира с Европейската комисия или с отделни държави.

Една част от тези конфликтни ситуации (ще) са плод на сблъсък на интереси между различните държави членки. Нещо неизбежно, и на практика непреодолимо, колкото и да се „федерализира“ Европейския съюз.

 

 

Друга част (какъвто е казусът с въглищните централи) обаче са функция на доминиращите тенденции „на Запад“ – както сред брюкселските чиновници, така и сред западноевропейските общества. Климатичните безумия, зеленият талибанизъм и прочие са дълбоко вкоренени в днешния западноевропеец. Дали заради инфантилния копнеж по някакъв неизживян социализъм, или заради целенасочено облъчване (от политическата класа, медиите, научните институти и т.н.), е трудно да се прецени. Но днешна Европа търпи последствията от глупостта на европейците. Включително като стои на по-тъмно и по-студено от нормалното. А и какво друго да ѝ се случи, след като една от водещите икономики (Германия) започна да затваря ядрените си централи, а друга (Франция) изпитва недостиг на ядрени физици и инженери, въпреки че си вкарва съвсем легално по 100 хиляди имигранти годишно от Магреба.

 

 

Въпреки всичко, решението в никакъв случай не е излизане от ЕС (или поне не, докато все още сме на далавера). Далеч по-привлекателно изглежда да погребем Евросъюза в сегашния му вид. И да изиграем едно „Дунавско хоро“ отгоре му. Без да плащаме на „Музикаутор“.

*проверка на factcheck.bg от 16.09.2022 г. показва, че твърденията, че ЕС е признал ядрената енергия за „зелена“, са подвеждащи

 

автор: Димитър Петров за News.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Вижте още