Всъщност: Кога Костадинов е честен с избирателите си?

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

„Настояваме за пореден път въпросът за правата на македонските българи да бъде повдигнат и на предстоящия Съвет по външни работи и пред лично Жозеп Борел на 23 януари т.г.“.

 

 

Това каза вчера от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във връзка с побоя, нанасeн върху Християн Пендиков, секретар на българския клуб в Охрид „Цар Борис Трети“.

Малко преди това Костадинов говореше за европейски ценности, които Северна Македония според него не достига, някак съчетавайки това с твърденията си за поставянето под въпрос „самата същност на ЕС и неговото израждане в нещо съвсем различно от това, което всеки европеец очаква“.

 

 

„Македония такава, каквато е в момента, няма място в Европейския съюз“, каза той. „Европейските ценности като демокрация, свобода на словото и право на самоопределяне, са само едно бленувано светло бъдеще“, каза още Костадинов.

„Всички европейски институции си затваряха и продължават да си затварят очите и ушите за ужасяващата антибългарска вълна от омраза и истерия в Северна Македония“, твърди Костадинов, след това изразявайки мнение, че същността на ЕС е поставена „под въпрос“.

 

 

Тези изказвания пораждат въпроси. И част от тези въпроси са:

Кога е честен Костадинов – когато иска да предоговаряме членството си в ЕС, или когато иска да представяме пред Жозеп Борел проблемите си?

Несъвместимо и покъртително цинично звучи политик, който събира подписи за референдум срещу еврото, да призовава и дори да изисква подкрепа от Европейския съюз по каквито и да е въпроси.

Като лоша шега звучи призивът за помощ на Костадинов към европейските институции, при положение, че именно той и неговата политическа сила преди последните парламентарни избори говореха усилено за „предоговаряне на условията за членство на България в ЕС“.

 

Реакция и действия от българските власти трябва да има. Костадин Костадинов обаче няма моралното право да иска помощ от ЕС, след като на практика всичките му публични изказвания предполагат, че трябва да обърнем гръб на Европа и да прегърнем „големия брат“.

 

 

Защо не призова за помощ Москва?

Далеч от мисълта, че Костадинов разбира същността на ЕС, която твърди, че е под въпрос, политикът от „Възраждане“ явно добре познава същността на Русия – съдейки от факта, че партията му е за „нормализиране на отношенията“ между България и Русия. Щом търси нормализиране на отношения, явно разбира самата държава.

Не е ясно обаче защо не призовава тази държава да помогне за отстояване правата на македонските българи. Все пак знаем, че именно под съветския спектър, минаващ през Сърбия, македонското общество придоби настоящата си неприязън към българите. Защо Костадинов не поиска от Москва да помага? Все въпроси без отговор.

 

Източник: Debati.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още