Осман Октай пред Нова България: Просташкото поведение на Борисов парализира цялото държавно управление

Най-четени

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и...

Лично за мен, 2020-та година беше една от най-интересните за последното десетилиетие. Независимо от това колко анализатори омаловажават ситуацията, най-важното политическо събитие си остава протестната вълна и най-вече включването на младото поколение, които в продължение на месеци упорито надигаха глас за политическа промяна, искайки да са алтернатива на настоящото корумпирано управление. Това заяви бившият втори в ДПС Осман Октай на въпрос на Нова България за оценката му за изминалата 2020-а година.

Октай определи и снимките и видеата от спалнята на премиера Борисов, както и обществените реакции спрямо тях, като изключително важни в дневния ред на събитията от 2020-а. „Тези две събития бяха много добре отразени от западните медии, а впоследствие управленческите проблеми на Борисов намериха място и сред дискусиите в Европарламента“, допълни политическият анализатор.

Октай посочи и пандемията като фактор, чрез който правителството умело е успяло да се заиграе със страховете в обществото, както в началото на годината, така и понастоящем.

„Борисов се опитва да контролира процесите в страната чрез насаждане на страх, но реално демонстрира управленческа немощ. Стана ясно, че имаме рухнала здравна и образователна система“, каза още Октай.

Според него тези три събития и явления ще бъдат трамплин към бурно политическо преструктуриране през следващата 2021-ва г.

По отношение на предстоящите избори Октай заяви, че извънпарламентарно представените политически формации ще изиграят своята съществена роля в следващия парламент. Според него Републиканци за България ще отнемат доста от гласовете на ГЕРБ и ще направят така, че Борисов да не успее да реализира повече от 60-65 мандата. Анализаторът смята, че Демократична България, формацията на Слави Трифонов и тази на Манолова и Отровното трио също ще разместят политическата конфигурация.

„Моите опасения са свързани с това, че е възможно посочените от мен формации да не реализират своя истински потенциал в следващия парламент и то най-вече заради контрола на изборния процес от страна на управляващите. Т.нар. системни партии изцяло или почти изцяло контролират изборните секции и това най-вероятно ще се види на предстоящите избори за пореден път – от самото начало на вота до броенето на бюлетините и отчитането пред ЦИК“, смята Октай.

Относно критичната позиция на ДПС спрямо управляващата коалиция анализаторът е категоричен, че към настоящия момент наричаното от него „задкулисие“ отчита, че властта е повече дразнител, отколкото реален отговор на ситуацията в държавата.
„Задкулисието за последните 30 г. създаде редица политически проекти. Те употребиха СДС, ОДС, докараха царя…Когато се изчерпи един техен заблуждаващ политически проект, те прибягват до нов и очаквам точно това да се случи и сега. Ако все пак се забавят и не детронират Борисов, то насъбраното през лятото и есента напрежение в обществото би довело до непредсказуеми последици. А те не се харесват на задкулисните играчи, които държат всичко да е под контрол в държавата“, поясни Октай и добави, че според него те не са успели да яхнат антиправителствените протести.

„Винаги, когато техните десни проекти се провалят и не успеят, от задкулисието прибягват до експертни кабинети, за да може да работи следващият парламент. Точно това очаквам да се случи и сега“.

Осман Октай коментира и възможността за служебно правителство след парламентарните избори. „ДПС се готви да реализира между 35 и 40 мандата в следващия парламент. БСП вероятно ще получат 80-85. Въпреки че Ердоган заяви своята подкрепа за Борисов, предвиждам, че ДПС и никой от останалите политически субекти няма да иска да участва заедно с ГЕРБ. При това положение е възможно, но малко вероятно БСП и ДПС да се съюзят и нещата отиват в ръцете на президента Радев, който ще се наложи да състави служебно правителство“.

Според бившия втори в ДПС, партията на Доган ще предложи да се състави експертен кабинет, за който от няколко месеца говори и председателят Мустафа Карадайъ.

Октай категорично отхвърли лансираният от мнозина анализатори и политолози вариант Бойко Борисов да отстъпи мястото си на харизматична и до колкото е възможно неопетнена от скандали политическа фигура. „Не смятам, че това е възможно, както не беше възможно и след Симеон Сакскобурготски НДСВ да продължи да съществува. Борисов със своето еднолично и просташко политическо поведение унищожи не само личностите и мненията в собствената си партия, но по този начин той парализира и цялото държавно управление. Структурите в това управление съществуват, за да контролират и направляват процесите, докато Борисов ги сведе до това да разкарва представителите на тези структури в джипката си. Това е пародия на управление!“, категорично отсече анализаторът и добави, че някой просто не е чел достатъчно за моделите и процесите на управление.

По думите на Октай българското общество се е събудило от летаргията си и най-обнадеждаващият според него момент е свързан с поведението на младото поколение. „Лично за мен предстои рестарт на политическата система. Рестарт, който ще е задвижен от младото поколение. Убеден съм, че от премиера, през държавната администрация, до кмета на всяко населено място ще се трепери от контрола на гражданското общество и най-вече на младите, които доказаха, че искат да живеят в нормална държава“, каза в заключение Осман Октай.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и институционално, пише журналистката Зилке Ветах...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата...

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията, съденето, за разпъването на кръста,...

Вижте още