Осман Октай пред Нова България: Просташкото поведение на Борисов парализира цялото държавно управление

Най-четени

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Лично за мен, 2020-та година беше една от най-интересните за последното десетилиетие. Независимо от това колко анализатори омаловажават ситуацията, най-важното политическо събитие си остава протестната вълна и най-вече включването на младото поколение, които в продължение на месеци упорито надигаха глас за политическа промяна, искайки да са алтернатива на настоящото корумпирано управление. Това заяви бившият втори в ДПС Осман Октай на въпрос на Нова България за оценката му за изминалата 2020-а година.

Октай определи и снимките и видеата от спалнята на премиера Борисов, както и обществените реакции спрямо тях, като изключително важни в дневния ред на събитията от 2020-а. „Тези две събития бяха много добре отразени от западните медии, а впоследствие управленческите проблеми на Борисов намериха място и сред дискусиите в Европарламента“, допълни политическият анализатор.

Октай посочи и пандемията като фактор, чрез който правителството умело е успяло да се заиграе със страховете в обществото, както в началото на годината, така и понастоящем.

„Борисов се опитва да контролира процесите в страната чрез насаждане на страх, но реално демонстрира управленческа немощ. Стана ясно, че имаме рухнала здравна и образователна система“, каза още Октай.

Според него тези три събития и явления ще бъдат трамплин към бурно политическо преструктуриране през следващата 2021-ва г.

По отношение на предстоящите избори Октай заяви, че извънпарламентарно представените политически формации ще изиграят своята съществена роля в следващия парламент. Според него Републиканци за България ще отнемат доста от гласовете на ГЕРБ и ще направят така, че Борисов да не успее да реализира повече от 60-65 мандата. Анализаторът смята, че Демократична България, формацията на Слави Трифонов и тази на Манолова и Отровното трио също ще разместят политическата конфигурация.

„Моите опасения са свързани с това, че е възможно посочените от мен формации да не реализират своя истински потенциал в следващия парламент и то най-вече заради контрола на изборния процес от страна на управляващите. Т.нар. системни партии изцяло или почти изцяло контролират изборните секции и това най-вероятно ще се види на предстоящите избори за пореден път – от самото начало на вота до броенето на бюлетините и отчитането пред ЦИК“, смята Октай.

Относно критичната позиция на ДПС спрямо управляващата коалиция анализаторът е категоричен, че към настоящия момент наричаното от него „задкулисие“ отчита, че властта е повече дразнител, отколкото реален отговор на ситуацията в държавата.
„Задкулисието за последните 30 г. създаде редица политически проекти. Те употребиха СДС, ОДС, докараха царя…Когато се изчерпи един техен заблуждаващ политически проект, те прибягват до нов и очаквам точно това да се случи и сега. Ако все пак се забавят и не детронират Борисов, то насъбраното през лятото и есента напрежение в обществото би довело до непредсказуеми последици. А те не се харесват на задкулисните играчи, които държат всичко да е под контрол в държавата“, поясни Октай и добави, че според него те не са успели да яхнат антиправителствените протести.

„Винаги, когато техните десни проекти се провалят и не успеят, от задкулисието прибягват до експертни кабинети, за да може да работи следващият парламент. Точно това очаквам да се случи и сега“.

Осман Октай коментира и възможността за служебно правителство след парламентарните избори. „ДПС се готви да реализира между 35 и 40 мандата в следващия парламент. БСП вероятно ще получат 80-85. Въпреки че Ердоган заяви своята подкрепа за Борисов, предвиждам, че ДПС и никой от останалите политически субекти няма да иска да участва заедно с ГЕРБ. При това положение е възможно, но малко вероятно БСП и ДПС да се съюзят и нещата отиват в ръцете на президента Радев, който ще се наложи да състави служебно правителство“.

Според бившия втори в ДПС, партията на Доган ще предложи да се състави експертен кабинет, за който от няколко месеца говори и председателят Мустафа Карадайъ.

Октай категорично отхвърли лансираният от мнозина анализатори и политолози вариант Бойко Борисов да отстъпи мястото си на харизматична и до колкото е възможно неопетнена от скандали политическа фигура. „Не смятам, че това е възможно, както не беше възможно и след Симеон Сакскобурготски НДСВ да продължи да съществува. Борисов със своето еднолично и просташко политическо поведение унищожи не само личностите и мненията в собствената си партия, но по този начин той парализира и цялото държавно управление. Структурите в това управление съществуват, за да контролират и направляват процесите, докато Борисов ги сведе до това да разкарва представителите на тези структури в джипката си. Това е пародия на управление!“, категорично отсече анализаторът и добави, че някой просто не е чел достатъчно за моделите и процесите на управление.

По думите на Октай българското общество се е събудило от летаргията си и най-обнадеждаващият според него момент е свързан с поведението на младото поколение. „Лично за мен предстои рестарт на политическата система. Рестарт, който ще е задвижен от младото поколение. Убеден съм, че от премиера, през държавната администрация, до кмета на всяко населено място ще се трепери от контрола на гражданското общество и най-вече на младите, които доказаха, че искат да живеят в нормална държава“, каза в заключение Осман Октай.

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Вижте още