Защо шеместният възход на долара трябва да ни тревожи?

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Доларът е на крачка от пореден исторически връх – равенство с британския паунд. Твърде вероятно е още преди края на тази година за първи път в историята 1 британски паунд да струва колкото 1 щатски долар. 

Спадът на паунда следва обезценяването на еврото, което за пръв път от 20 години насам се изравни с долара. Общата европейска валута продължава да върви надолу, а страховете от рецесия в еврозоната стават все по-сериозни.

Защо доларът расте?

„Доларът преживява най-голямото си покачване от 1980-те насам“, казва Джордж Саравелос от Дойче банк. Репутацията на долара като сигурен пристан във времена на икономически затруднения играе голяма роля за това развитие. Нарастващите притеснения от рецесия, особено в еврозоната – най-вече поради покачващите се цени на енергията и храните, накара централните банки да врътнат кранчетата си. И така инвеститорите тръгнаха да търсят убежище в относително сигурния щатски долар, който в момента е по-малко застрашен от глобални рискове.

Агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ също е значим фактор. Централната банка затяга с бясна скорост паричната си политика в опит да намали рязко покачващата се инфлация. Американската позиция е в контраст с тази на Японската централна банка, която продължава да поддържа ниски лихвени проценти, както и с тази на Европейската централна банка, която много дълго се противопоставяше на рязкото повишаване на лихвените проценти. Това доведе до голяма разлика в нивата на лихвените проценти в САЩ и еврозоната, което накара инвеститорите, преследващи по-висока възвръщаемост, да преместят парите си в САЩ.

 

Какво означава стабилният долар за потребителите?

Повишаването на курса на долара засилва затрудненията на европейските домакинства и компании, които и без това се борят с високи разходи. По-слабото евро оскъпява вноса, който се обслужва предимно в долари. Когато става дума за суровини или междинни продукти, по-високите разходи могат допълнително да повишат местните цени. Туристите, пътуващи до САЩ пък, трябва да се настроят за по-скъпи екскурзии в Щатите.

Обикновено слабата валута се смята за добра новина за износителите и експортно ориентираните икономики като Германия. На фона на глобалните смущения във веригата на доставките, санкциите и войната в Украйна обаче това едва ли ще бъде голяма утеха.

Скъпият внос допълнително повишава инфлацията, което кара централните банки да прилагат още по-агресивна парична политика, за да намалят търсенето. По-високите лихвени проценти ще повишат разходите за ипотечни и други заеми.

За американските туристи, които посещават Европа, по-силният долари е добре дошъл. В европейските страни те ще могат да си позволят повече за своите долари, отколкото преди година например. Американските компании, които извършват голяма част от дейността си в чужбина обаче, ще бъдат засегнати, тъй като печалбите, които реализират в други държави, ще намалеят при превалутирането им в долари.

 

Как ще реагират развиващите се икономики?

Силният долар вещае проблеми за развиващите се икономики, особено за тези, които имат голям обем дълг в американската валута – страни като Турция, Аржентина и Гана. Поскъпването на долара би могло да направи разходите по обслужване на дълга в някои от тези страни неустойчиви.

„Като цяло това е негативна среда за развиващите се пазари, въпреки че уязвимостта в отделните страни е много различна“, казва Уилям Джаксън, главен икономист за развиващите се пазари в „Capital Economics“. „Рисковете са концентрирани в гранични пазари като Шри Ланка (където тези рискове вече станаха ясни) и Гана, както и в обичайните заподозрени като Аржентина и Турция“, казва експертът.

Кога доларът ще спре да расте?

Джордж Саравелос от Дойче банк твърди, че „необходимо условие“ за прекратяване на покачването на долара е достигането на „окончателен пик“ на инфлационния риск в САЩ – той би накарал Федералния резерв да забави агресивния цикъл на затягане. Нужни са обаче и други фактори – включително пик на енергийната несигурност в Европа и прекратяване на политиката за нулев Ковид в Китай, което продължава да нарушава веригите за доставки и да подпомага глобалното забавяне.

„Поне някой от тези фактори трябва да е налице, за да се забави безпрецедентното нарастване на притока на сигурни активи към САЩ. Опасяваме се, че нито един от тях засега не се е случил“, казва икономистът.

 

Източник: Дойче веле

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още