Нова криптоизмама завлича стотици жертви всекидневно чрез „златна възможност“

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Бързо набира скорост една нова измама в криптовалутите. Нарича се Pig Butchering, предупреждава във Фейсбук финансистът Бисер Манолов.

 

 

В какво се изразява тя?

Накратко, набелязва се „прасе за заколение“, „жертва“, която да бъде стимулирана да инвестира голяма сума пари в платформа, обещаваща големи доходности и която изключително много прилича на истинска. Трябва да се внимава, защото хората, които ви предлагат „златната възможност“ са изключително добре подготвени по отношение на всякаква информация за вас и почти не работят на случаен принцип.

 

 

„Възможно е да се окаже, че с човекът, който се свързва с вас, сте били заедно на семинар, пък преди 5 г. сте били заедно на почивка или е някакъв съученик от съседен клас и т.н. Не подценявайте изобщо този подход – изключителни психолози са. Даже в самото начало ще видите как ви нараства баланса по сметката, ако се вържете, но никога няма да може да изтеглите и долар”, отбелязва Манолов.

 

 

Не става въпрос само за крипто, а и за „платформи“ за търговия на акции и форекс. Просто внимавайте изключително много и преди да направите някаква глупост попитайте хора с опит.

 

 

Според специалисти по антивирусна защита става дума за изтънчен вид malware.

 

 

„Това е програма, която засяга copy/paste и като дадеш copy на линка с адреса на портфейла, за да си изтеглиш парите, веднага го засича и замества с друг техен и хоп ..източен си”, обясниха те за „БАНКЕРЪ”.

 

 

Малуерът (Malware), наричан още злонамерен софтуер, е досаден или вреден вид софтуер, чиято цел е тайно да получи достъп до вашето мобилно устройство или компютър без знанието ви. Хакерите могат да го използват, за да извлекат лична информация, да откраднат пари или с друга цел. Достъпът се осъществява чрез Интернет и електронната поща, въпреки че това може да стане и от хакнат уебсайт, демо на игра, музикални файлове, ленти с инструменти за браузъра, безплатни абонаменти и всичко друго, което изтегляте от Интернет в устройство, което не е защитено от антивирусна програма.

 

 

Как да го разпознаем злонамерения софтуер? Ако компютърът ви е много бавен (в сравнение с преди), това може да е индикация за зараза с малуер. Също така, ако на екрана на компютъра постоянно излизат странни прозорци, получите уведомление от приятели или бизнес партньори, че им изпращате нежелани съобщения (спам) или компютърът забива често докато работите с него.

 

 

Как да премахнете малуер?

 

Най-добрият начин е да използвате надежден инструмент за премахване на малуер, който можете да откриете във всеки добър анти-малуер софтуер.

 

 

Как да се предпазите от малуер?

 

 

Съветите са простички и са точно два: Използвайте мощен антивирусен и анти-малуер софтуер и не отваряйте непознати прикачени файлове от неочаквани източници.

 

 

Съществуват различни видове зловреден софтуер, които се различават по начина, по който проникват в компютърните системи и се разпространяват в тях. Това може да стане чрез програми или файлове с включен зловреден код или скрипт. Други се инсталират, като използват уязвимости в операционната система, мрежовите устройства, антивирусните програми или други програми като уеб браузърите, при което е необходимо потребителят само да посети определена уеб страница. По-голямата част от случаите на инсталиране на зловреден софтуер в компютрите се дължи на действия на потребителите, които посещават уеб страници с нелегитимно съдържание, отварят приложения към имейли от непознати податели или свалят файлове от Интернет.

 

 

Някои от по-често срещаните видове зловреден софтуер са така наречените вируси, червеи, троянски коне, задни врати, ботове, адуер, рууткит, спайуер и други. Щетите, които могат да нанесат, варират от появяване на нежелани рекламни материали по време на сърфиране в Интернет, кражба на лични данни, унищожаване на информация, забавяне или цялостно блокиране на работата на заразената компютърна система.

 

 

Каре – Най-лошият ден

Криптовалутите и свързаните с тях активи са обект на силни сътресения напоследък. Те отчетоха сериозен спад на 14 септември тази година. Това стана след като предишния ден бяха изнесени данните за инфлацията в САЩ за август, което още повече засилва прогнозите на икономистите, че Фед ще предприеме ново повишение на лихвите от 0.75 процентни пункта.

 

 

Биткойнът изгуби 9.9% за ден, търгувайки се около границата от 20 000 долара. От своя страна етерът отчете спад от над 7% спрямо ден по-рано, разменяйки се за малко под 1 600 долара.

 

 

В същото време технологичният индекс Nasdaq се понижи с 5.16%, докато сините чипове от Dow Jones загубиха 3.94 на сто. Широкият индикатор S&P500 пък се понижи с 4.32 на сто. Това беше най-лошия ден за пазарите от юни 2020 година..

 

 

Общата пазарна оценка на всички криптовалути падна под 1 трилион долара. По данни на Coinmarketcap тя стана 998 млрд. долара, което е със 7% по-малко спрямо ден по-рано, когато бе 1.07 трилиона долара.

 

 

Данните на Nomics показват, че изтъргуваните обеми на всички борси през миналата седмица са се повишили с 62% до 739 млрд. долара.

 

 

Акциите на компаниите, притежаващи големи количества криптовалути (Marathon Digital, Coinbase Global, Block и MicroStrategy) поевтиняха с между 7 и 12% за ден.

 

Източниик: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още