Нова криптоизмама завлича стотици жертви всекидневно чрез „златна възможност“

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Бързо набира скорост една нова измама в криптовалутите. Нарича се Pig Butchering, предупреждава във Фейсбук финансистът Бисер Манолов.

 

 

В какво се изразява тя?

Накратко, набелязва се „прасе за заколение“, „жертва“, която да бъде стимулирана да инвестира голяма сума пари в платформа, обещаваща големи доходности и която изключително много прилича на истинска. Трябва да се внимава, защото хората, които ви предлагат „златната възможност“ са изключително добре подготвени по отношение на всякаква информация за вас и почти не работят на случаен принцип.

 

 

„Възможно е да се окаже, че с човекът, който се свързва с вас, сте били заедно на семинар, пък преди 5 г. сте били заедно на почивка или е някакъв съученик от съседен клас и т.н. Не подценявайте изобщо този подход – изключителни психолози са. Даже в самото начало ще видите как ви нараства баланса по сметката, ако се вържете, но никога няма да може да изтеглите и долар”, отбелязва Манолов.

 

 

Не става въпрос само за крипто, а и за „платформи“ за търговия на акции и форекс. Просто внимавайте изключително много и преди да направите някаква глупост попитайте хора с опит.

 

 

Според специалисти по антивирусна защита става дума за изтънчен вид malware.

 

 

„Това е програма, която засяга copy/paste и като дадеш copy на линка с адреса на портфейла, за да си изтеглиш парите, веднага го засича и замества с друг техен и хоп ..източен си”, обясниха те за „БАНКЕРЪ”.

 

 

Малуерът (Malware), наричан още злонамерен софтуер, е досаден или вреден вид софтуер, чиято цел е тайно да получи достъп до вашето мобилно устройство или компютър без знанието ви. Хакерите могат да го използват, за да извлекат лична информация, да откраднат пари или с друга цел. Достъпът се осъществява чрез Интернет и електронната поща, въпреки че това може да стане и от хакнат уебсайт, демо на игра, музикални файлове, ленти с инструменти за браузъра, безплатни абонаменти и всичко друго, което изтегляте от Интернет в устройство, което не е защитено от антивирусна програма.

 

 

Как да го разпознаем злонамерения софтуер? Ако компютърът ви е много бавен (в сравнение с преди), това може да е индикация за зараза с малуер. Също така, ако на екрана на компютъра постоянно излизат странни прозорци, получите уведомление от приятели или бизнес партньори, че им изпращате нежелани съобщения (спам) или компютърът забива често докато работите с него.

 

 

Как да премахнете малуер?

 

Най-добрият начин е да използвате надежден инструмент за премахване на малуер, който можете да откриете във всеки добър анти-малуер софтуер.

 

 

Как да се предпазите от малуер?

 

 

Съветите са простички и са точно два: Използвайте мощен антивирусен и анти-малуер софтуер и не отваряйте непознати прикачени файлове от неочаквани източници.

 

 

Съществуват различни видове зловреден софтуер, които се различават по начина, по който проникват в компютърните системи и се разпространяват в тях. Това може да стане чрез програми или файлове с включен зловреден код или скрипт. Други се инсталират, като използват уязвимости в операционната система, мрежовите устройства, антивирусните програми или други програми като уеб браузърите, при което е необходимо потребителят само да посети определена уеб страница. По-голямата част от случаите на инсталиране на зловреден софтуер в компютрите се дължи на действия на потребителите, които посещават уеб страници с нелегитимно съдържание, отварят приложения към имейли от непознати податели или свалят файлове от Интернет.

 

 

Някои от по-често срещаните видове зловреден софтуер са така наречените вируси, червеи, троянски коне, задни врати, ботове, адуер, рууткит, спайуер и други. Щетите, които могат да нанесат, варират от появяване на нежелани рекламни материали по време на сърфиране в Интернет, кражба на лични данни, унищожаване на информация, забавяне или цялостно блокиране на работата на заразената компютърна система.

 

 

Каре – Най-лошият ден

Криптовалутите и свързаните с тях активи са обект на силни сътресения напоследък. Те отчетоха сериозен спад на 14 септември тази година. Това стана след като предишния ден бяха изнесени данните за инфлацията в САЩ за август, което още повече засилва прогнозите на икономистите, че Фед ще предприеме ново повишение на лихвите от 0.75 процентни пункта.

 

 

Биткойнът изгуби 9.9% за ден, търгувайки се около границата от 20 000 долара. От своя страна етерът отчете спад от над 7% спрямо ден по-рано, разменяйки се за малко под 1 600 долара.

 

 

В същото време технологичният индекс Nasdaq се понижи с 5.16%, докато сините чипове от Dow Jones загубиха 3.94 на сто. Широкият индикатор S&P500 пък се понижи с 4.32 на сто. Това беше най-лошия ден за пазарите от юни 2020 година..

 

 

Общата пазарна оценка на всички криптовалути падна под 1 трилион долара. По данни на Coinmarketcap тя стана 998 млрд. долара, което е със 7% по-малко спрямо ден по-рано, когато бе 1.07 трилиона долара.

 

 

Данните на Nomics показват, че изтъргуваните обеми на всички борси през миналата седмица са се повишили с 62% до 739 млрд. долара.

 

 

Акциите на компаниите, притежаващи големи количества криптовалути (Marathon Digital, Coinbase Global, Block и MicroStrategy) поевтиняха с между 7 и 12% за ден.

 

Източниик: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още