„Тука има, тука нема“: настоящи и бивши управляващи си прехвърлят топката за газа

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Обичайната ситуация при смяна на властта е настоящите да започнат ревизия на предишните и да ги обвинят в къде повече, къде по-малко несвършена работа. Влизането в мандат на поредното служебно правителство не промени традицията.

 

Сега аргументите и контрааргументите са особено емоционално заредени, тъй като краят на енергийната криза не се вижда и нараства опасността сметките да са непосилни не само за крайните потребители, но и за бизнеса.

 

Спецификата на темата за газа и съпътстващите я множество тайни не само по отношение на цената, но и на самите доставчици, допълнително нажежи настроенията между настоящи и предишни управляващи. За крайните потребители остава и въпросът дали ще могат да покрият месечните си разходи в продължаващата да расте инфлация, напомпана тъкмо от енергийните цени, която се прехвърля върху всеки произведен продукт. „Дневник“ събра основните тези и антитези на политиците.

 

Получихме само оферти, нищо не е договорено

 

Упреците на служебните министри към предшествениците им по газовата криза започнаха още с въпроса за седемте танкера втечнен газ, които кабинетът „Петков“ обяви, че е осигурил. Служебният кабинет отговори, че нищо не е договорено. Това бе казано в прав текст – че седемте танкера не са договорени, а са „на ниво оферта“ при първата изява на двама министри след създаването на кризисния щаб заради разрухата в енергетиката. На нея не бе дадена възможност на медиите да задават въпроси.

 

Последва бърза реакция на предишните управляващи, които в свой стил, не съвсем доуточнено, отрекоха твърденията. От тях и последващи опити на „Дневник“ да изясни ситуацията, се разбра, че има обвързваща оферта за седем танкера, като за трите до края на годината се очаква потвърждение от правителството до 19 август, след което тя отпада, без България да дължи неустойка.

 

„…Правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30 американски долара по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август“, обявиха в своята теза предишните управляващи. Впоследствие служебният кабинет не отрече за трите танкера до края на годината, но в опит да намери по-евтин газ поиска удължаване на срока, който не получи.

 

Слотове има, слотове няма

 

И до момента служебният кабинет твърди, че слотове за никой от седемте танкера не е договорен. За единственият, за който потвърди, че България ще купи, подчертава, че е уреден от новата власт.

 

В различни медийни изяви бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев поддържат тезата си, че са осигурили слотове за първите два танкера, които също е трябвало да бъдат потвърдени. За първите два от тях има осигурени и слотове за получаване на Ревитуса (терминал за втечнен газ на едноименния гръцки остров – бел. ред.). Всеки момент трябва да заработи и новото разширение на Ревитуса и, както каза гръцкият външен министър, има възможност за получаване на останалите карга“, казва Василев пред „24 часа“.

 

Проблемът със слотовете е, че наличните за доставка в близко време са изчерпани и могат да се купят по-скъпо от търговци, които притежават и са готови да ги продадат. От обясненията на предишните управляващи се разбра, че тъкмо такъв е случаят с осигурения слот.

 

Пред „Дневник“ бившият енергиен министър Александър Николов твърди за един договорен слот, като също посочи, че след разширението на Ревитуса ще има възможност „Булгаргаз“ да участва в търговете и така да се сдобие със слотове за останалите танкери.

 

В петък (19 август), когато изтече срокът за потвърждение на първите танкери, енергийният министър Росен Христов обяви, че България е потвърдила за един и при това той ще бъде разтоварен в Турция. След заседанието на енергийния щаб в понеделник (22 август) той описа това като резултат от големи усилия през последните дни. По думите му всъщност слотовете на Ревитуса отново са изчерпани и предстоящото обявяване на свободни вече се отнася за идната година.

 

Защо газът не е договорен

 

На пръв поглед това е единственият може би въпрос, по който има сходни тези на настоящи и предишни управляващи. С тази подробност, че аргументите да не се договори, са различни.

 

Бившите управляващи твърдят, че са договорили с американската компания „Шиниър“ трите кораба до края на годината, а за останалите трябва да потвърди служебното правителство. Мотивът за това е, че при промяна на геополитическата обстановка и ако войната утихне, цените и цялата функция на търсене и предлагане в Европа ще се промени напълно и тогава възможностите за доставка до България ще се увеличат драстично, обясни пред „Дневник“ бившият енергиен министър Александър Николов, чиито опит в сектора днес бе определен като „продавач на телефони“ от наследника на поста.

 

„Прословутите договорени 7 танкера не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година“, обяви Росен Христов малко след като пое поста, с което на практика потвърди същото.

 

С потвърждението на само един танкер България си осигурява дори непълното количество, което й е нужно до края на октомври. „За септември има осигурени количества газ, от октомври нататък няма такива“, обяви днес оглавяващият кризисния щаб Христо Алексиев, министър на транспорта и вицепремиер.

 

Аргументът на настоящите управляващи да отхвърлят американската оферта в цялост е, че сега „газ, на каквото и да е цена, има в изобилие“. Енергийният министър неколкократно увери, че България ежедневно получава заявки от всевъзможни компании, които са готови да доставят газ, но цената е такава, че предприятията биха затворили, а битовите потребители биха спрели да консумират.

 

Арбитражно дело или преговори

 

Тъкмо по линия на логиката, че газ има, но е твърде скъп, за да си го позволи българският потребител, днес служебното правителство твърдо лансира тезата за преговори с „Газпром експорт“, при които да се възстановят прекъснатите едностранно в края на април доставки.

 

Предишните управляващи твърдят, че до последно са пускали заявките за доставка, както е по договор, на спрения газ. До последния ден на управлението си кабинетът на Кирил Петков е пращал заявки за количества природен газ от „Газпром“, „за да гарантира, че България изпълнява договора си“, обяви в интервю Асен Василев. С това той аргументира и тезата си, излагана многократно, че България има голям шанс да спечели арбитражно дело срещу руския доставчик за това, че той едностранно не си изпълнява договора.

 

В същото време и кабинетът „Петков“ е правил опити да поиска от „Газпром експорт“ да изпълнява договора си.

 

„Правителството на Кирил Петков не е спирало да си говори с „Газпром“, имаме преписка, водени са преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори“, твърди настоящият енергиен министър.

 

И бившите, и настоящите се позоваха на документи, указващи какви разговори са водени. „Разговаряли сме за това как съществуващият договор се изпълнява и до каква степен рисковете по предложения анекс могат да се митигират“, обясни Александър Николов пред „Дневник“. Подчерта, че става дума за изпълнението на настоящия договор, без да се влошава позицията на българската страна по потенциален арбитраж“.

 

Какво може да очаква България от евентуален арбитраж четете тук.

 

Служебното правителство демонстрира друг подход от самото начало, когато поставяше „Газпром експорт“ сред потенциалните компании, с които да води преговори по нови доставки на газ до днес. Днес темата бе издигната на ново ниво, като бе представена като неизбежност да се водят преговори с компанията. Заради подозренията за уклон в тази посока протести срещу кабинета имаше още в първите дни от мандата му под надслова GAZwithme

 

Недостроен или готов конектор

 

Със заявката за заварен „пълен хаос и разруха“ в енергетиката кабинетът „Донев“ създаде денонощен кризисен щаб на третия ден от мандата си. Тогава енергийният министър Росен Христов заяви, че „ситуацията е сериозна, почти критична“ и че нужните количества природен газ са осигурени до края на септември. След обявени по решение на правителството търгове за доставка и потвърден един танкер с втечнен газ днес служебният кабинет отново обяви, че газ е осигурен само до септември.

 

Сред факторите за разрухата бяха посочени неосигурените количества газ за следващите месеци, ликвидната криза в „Булгаргаз“ и недостроената газова връзка с Гърция.

 

Обявената и даже пусната на официална церемония в Гърция газова връзка от премиерите на двете страни – тогава Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, на 8 юли бе обявена от служебния кабинет за строителна площадка. Министърът на регионалното развитие Иван Шишков дори сравни състоянието ѝ с луксозна сграда с мебели, на която не е пуснат ток и няма хубав достъп до нея.

 

На снимките, разпространени по-късно от проверката на място, се вижда неасфалтиран път, немонтирани ограничителни колчета, технически съоръжения, покрити с найлони, материали върху палети – гледки, обичайни за церемониите „рязане на лента“, с каквито публиката е свикнала. По-проблематично изглеждат снимките, описани като недовършен противопожарен водопровод и недовършен канал.

 

„За 12 години при предишното правителство проектът IGB не беше завършен, имаше забавяне в изпълнението му. Много съм горд да ръководя правителство, което успя да завърши този проект за шест месеца. През следващите седмици IGB ще работи на пълен капацитет. Проектът е завършен на 99 процента и IGB ще заработи напълно през следващата половин година. Има редица действия, които трябва да бъдат изпълнени преди пускането в търговската мрежа, за да сме сигурни, че всичко работи безопасно и правилно и че отговаряме на най-високите индустриални стандарти“, обяви Кирил Петков на 26 юли, в самия край на действие на правителството.

 

„И да ви кажа днес ние газ не открихме, открихме неприключили строителни работи“, заяви на свой ред и вицепремиерът Христо Алексиев при проверка на място по инициатива на служебния кабинет. Репликата му по-късно бе опровергана от наблюдателни енергийни експерти, които показаха и кадри от проверката, в които се вижда, че уредите отчитат налягане в системата, за което бившите управляващи казват, че е тестово количество.

 

В понеделник (22 август) енергийният министър продължи с нападките, заявявайки, че предишното правителство не е осъществявало „почти никакъв контрол“ над строежа на конектора и допълни, че е заварил ръководство на проекта, което не съдейства за решаването на проблемите.

 

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още