Защо българската армия е най-слабо въоръжена в региона и кой е виновен?

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

В момента българската армия е шеста по сила на Балканите, показват данни от специализирания сайт Global Firepower (GFP). Преди нас са всичките ни съседки без Северна Македония. На първо място е югоизточната ни съседка Турция. След нея са Гърция, Румъния и Сърбия. Едно място пред родната армия е тази на Хърватска. След България пък се нареждат Словения, Албания, Босна и Херцеговина, югозападната ни съседка Северна Македония и на последно място е Косово. Защо се оказва, че българската армия е толкова слабо въоръжена и кой е виновен?

 

 

И президентът Румен Радев, който е на поста от 2017г., и Стефан Янев, който оглавяваше служебното правителство за седем месеца през миналата година, и беше военен министър още три, са военни по професия. Но нито един от тях не повдигна и една дума, за поне една нужда на българската армия, която трябва веднага да бъде изпълнена.

Вместо това Румен Радев се намесва активно в политиките на страната ни, свързани с газа и критикува всички останали отрасли, но отказва да взима отношения по въпроси с отбраната и военното въоръжаване на страната, които са в компетенцията му по Конституция, като главнокомандващ на българската армия.

Въпросът с превъоръжаването на България е спорен и проблемен от много време. Подходът спрямо решаването му е изключително грешен. Ако бяхме закупили например два комплекта ракети „Пейтриът“, каквито получи от САЩ Румъния, щяхме да сме много по-защитени от дронове и въздушни нападения. Защото както видяхме през последната половин година, именно по този начин се водят по-голяма част от военните действия в 21 век, а не с ръкопашен бой и танкове. Вместо да се модернизираме и да вървим напред, ние правим безсмислени крачки назад. Съветската техника, с която разполагаме вече не е конкурентна на новите и модерни отбранителни и офанзивни оръжия, с които се въоръжават страните в Европа, особено след нахлуването на Русия в Украйна.

 

 

С какво разполагат съседите ни?

Според данните от сайта, Турция разполага с 425 хилядна армия, като при нужда може да въоръжи 35 384 942 души. Съседката ни е отделила почти 10 милиарда долара за отбрана за 2022 г. Тя разполага с 205 изтребителя, 81 транспортни самолета, 273 тренировъчни и общо 581 хеликоптера. По суша Турция разполага с 3022 танка, 13 270 бронирани машини и 407 ракетни установки. Във водата има 16 фрегати, 10 корвети, 12 подводници, 11 миночистача и 35 патрулни кораба.

Другата ни южна съседка – Гърция, разполага с 130 000 активни военни, но годните за служба са 4 027 057 души. Бюджетът за отбрана им е 6,6 милиарда долара. В небето средиземноморската ни съседка разполага със 188 изтребителя, 17 транспортни самолета, 144 тренировъчни и 299 хеликоптера. Сухоземните им сили пък имат 1243 танка, 6134 бронирани машини, 147 ракетни установки. ВМС на Гърция имат 13 фрегати, 11 подводници, 8 миночистача и 35 патрулни плавателни съдове.

Северната ни съседка Румъния има на разположение 67 000 военнослужещи, като може да мобилизира до 11 039 788 души. Румъния е заделила 5,2 милиарда долара за военен бюджет. Във въздуха разполага с 30 изтребителя, 11 транспортни самолета, 42 тренировъчни и 62 хеликоптера. По земя има 451 танка, 1392 бронирани машини и 207 ракетни установки. ВМС на съседката ни разполагат с 3 фрегати, 7 корвети, 3 патрулни кораба и 5 миночистача.

 

 

Северозападната ни съседка Сърбия има на разположение 25 000 души армия, като годните за служба при нужда могат да скочат до 2 699 050. Тя е отделила 1,1 милиарда долара за отбрана. ВВС на Сърбия разполагат с 10 изтребителя, 1 транспортен самолет, 38 тренировъчни и 51 хеликоптера. Сухопътните войски имат на въоръжение 323 танка, 1133 бронирани машини и 406 ракетни установки. Сърбия изпреварва Албания, Босна, Черна гора, Косово и Северна Македония, взети заедно.

Между 2015 и 2021 г. разходите за отбрана на Сърбия скочиха с около 70%. Русия и Беларус са й дали десет самолета МиГ-29. Русия й даде 30 танка и бронетранспортьора и й продаде система за противовъздушна отбрана. Тя е закупила китайски дронове, руски хеликоптери и френска ракетна система земя-въздух. Освен това води преговори за закупуване на транспортни самолети и хеликоптери от Airbus и разговаря с Израел за противотанкови ракети.

През 2022-2023 г. Белград планира да купи четири вертолета Ми-35, три Ми-17, а също така 11 Ми-35, които са били на въоръжение в една от страните-членки на ЕС.

Собствената отбранителна индустрия на Сърбия също произвежда нови комплекти, вместо просто да произвежда повече неща от югославската епоха.

Последната ни съседка, която е и предпоследна в класацията – Северна Македония, има 7500 души под пагон, като може да мобилизира до 781 072 военни. Военният й бюджет е 192 639 000 долара. Съседката ни няма изтребители или транспортни самолети, а има 10 тренировъчни и 10 хеликоптера. По суша разполага с 10 танка, 228 бронирани машини и 11 ракетни установки.

 

 

Конкурентна ли е българската армия?

Ако погледнем превъоръжаването на армията ни през призмата на рисковете от настоящото и близкото бъдеще, страната ни не изглежда особено адекватна. Има още доста път да се измине по това направление. Трите проекта за закупуване на нови самолети, кораби и бойни машини – поставят началото на т. нар. модернизация, но все още са много далеч от нейното изчерпване.

За сравнение България намали военните си разходи с 44% през 2020 г. В момента те възлизат на 1,2 милиарда долара. Активни са около 30 000 военнослужещи (точната бройка не е известна), а при необходимост могат да бъдат мобилизирани 2 663 884 души. Разполагаме с 410 танка в експлоатация, 594 бронирани машини и 192 ракетни установки. Имаме 11 изтребителя, 7 транспортни самолета и 24 хеликоптера, от които 2 са бойни. Във водата имаме на разположение 29 плавателни съда, от които 4 фрегати, 2 корвета и 12 миночистача.

За положението, в което се намира българската армия президентът има частична вина, защото не повдига правилните въпроси, а се опитва да се меси навсякъде другаде, но не и по теми от неговата компетентност. Другият, и вероятно по-виновен, се оказаха предишните управляващи, които за 10 години не успяха с нищо да подобрят отбраната на страната.

 

 

* Всички данни, посочени в материала са цитирани от globalfirepower.com

 

Източник: Debati.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още