Защо българската армия е най-слабо въоръжена в региона и кой е виновен?

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

В момента българската армия е шеста по сила на Балканите, показват данни от специализирания сайт Global Firepower (GFP). Преди нас са всичките ни съседки без Северна Македония. На първо място е югоизточната ни съседка Турция. След нея са Гърция, Румъния и Сърбия. Едно място пред родната армия е тази на Хърватска. След България пък се нареждат Словения, Албания, Босна и Херцеговина, югозападната ни съседка Северна Македония и на последно място е Косово. Защо се оказва, че българската армия е толкова слабо въоръжена и кой е виновен?

 

 

И президентът Румен Радев, който е на поста от 2017г., и Стефан Янев, който оглавяваше служебното правителство за седем месеца през миналата година, и беше военен министър още три, са военни по професия. Но нито един от тях не повдигна и една дума, за поне една нужда на българската армия, която трябва веднага да бъде изпълнена.

Вместо това Румен Радев се намесва активно в политиките на страната ни, свързани с газа и критикува всички останали отрасли, но отказва да взима отношения по въпроси с отбраната и военното въоръжаване на страната, които са в компетенцията му по Конституция, като главнокомандващ на българската армия.

Въпросът с превъоръжаването на България е спорен и проблемен от много време. Подходът спрямо решаването му е изключително грешен. Ако бяхме закупили например два комплекта ракети „Пейтриът“, каквито получи от САЩ Румъния, щяхме да сме много по-защитени от дронове и въздушни нападения. Защото както видяхме през последната половин година, именно по този начин се водят по-голяма част от военните действия в 21 век, а не с ръкопашен бой и танкове. Вместо да се модернизираме и да вървим напред, ние правим безсмислени крачки назад. Съветската техника, с която разполагаме вече не е конкурентна на новите и модерни отбранителни и офанзивни оръжия, с които се въоръжават страните в Европа, особено след нахлуването на Русия в Украйна.

 

 

С какво разполагат съседите ни?

Според данните от сайта, Турция разполага с 425 хилядна армия, като при нужда може да въоръжи 35 384 942 души. Съседката ни е отделила почти 10 милиарда долара за отбрана за 2022 г. Тя разполага с 205 изтребителя, 81 транспортни самолета, 273 тренировъчни и общо 581 хеликоптера. По суша Турция разполага с 3022 танка, 13 270 бронирани машини и 407 ракетни установки. Във водата има 16 фрегати, 10 корвети, 12 подводници, 11 миночистача и 35 патрулни кораба.

Другата ни южна съседка – Гърция, разполага с 130 000 активни военни, но годните за служба са 4 027 057 души. Бюджетът за отбрана им е 6,6 милиарда долара. В небето средиземноморската ни съседка разполага със 188 изтребителя, 17 транспортни самолета, 144 тренировъчни и 299 хеликоптера. Сухоземните им сили пък имат 1243 танка, 6134 бронирани машини, 147 ракетни установки. ВМС на Гърция имат 13 фрегати, 11 подводници, 8 миночистача и 35 патрулни плавателни съдове.

Северната ни съседка Румъния има на разположение 67 000 военнослужещи, като може да мобилизира до 11 039 788 души. Румъния е заделила 5,2 милиарда долара за военен бюджет. Във въздуха разполага с 30 изтребителя, 11 транспортни самолета, 42 тренировъчни и 62 хеликоптера. По земя има 451 танка, 1392 бронирани машини и 207 ракетни установки. ВМС на съседката ни разполагат с 3 фрегати, 7 корвети, 3 патрулни кораба и 5 миночистача.

 

 

Северозападната ни съседка Сърбия има на разположение 25 000 души армия, като годните за служба при нужда могат да скочат до 2 699 050. Тя е отделила 1,1 милиарда долара за отбрана. ВВС на Сърбия разполагат с 10 изтребителя, 1 транспортен самолет, 38 тренировъчни и 51 хеликоптера. Сухопътните войски имат на въоръжение 323 танка, 1133 бронирани машини и 406 ракетни установки. Сърбия изпреварва Албания, Босна, Черна гора, Косово и Северна Македония, взети заедно.

Между 2015 и 2021 г. разходите за отбрана на Сърбия скочиха с около 70%. Русия и Беларус са й дали десет самолета МиГ-29. Русия й даде 30 танка и бронетранспортьора и й продаде система за противовъздушна отбрана. Тя е закупила китайски дронове, руски хеликоптери и френска ракетна система земя-въздух. Освен това води преговори за закупуване на транспортни самолети и хеликоптери от Airbus и разговаря с Израел за противотанкови ракети.

През 2022-2023 г. Белград планира да купи четири вертолета Ми-35, три Ми-17, а също така 11 Ми-35, които са били на въоръжение в една от страните-членки на ЕС.

Собствената отбранителна индустрия на Сърбия също произвежда нови комплекти, вместо просто да произвежда повече неща от югославската епоха.

Последната ни съседка, която е и предпоследна в класацията – Северна Македония, има 7500 души под пагон, като може да мобилизира до 781 072 военни. Военният й бюджет е 192 639 000 долара. Съседката ни няма изтребители или транспортни самолети, а има 10 тренировъчни и 10 хеликоптера. По суша разполага с 10 танка, 228 бронирани машини и 11 ракетни установки.

 

 

Конкурентна ли е българската армия?

Ако погледнем превъоръжаването на армията ни през призмата на рисковете от настоящото и близкото бъдеще, страната ни не изглежда особено адекватна. Има още доста път да се измине по това направление. Трите проекта за закупуване на нови самолети, кораби и бойни машини – поставят началото на т. нар. модернизация, но все още са много далеч от нейното изчерпване.

За сравнение България намали военните си разходи с 44% през 2020 г. В момента те възлизат на 1,2 милиарда долара. Активни са около 30 000 военнослужещи (точната бройка не е известна), а при необходимост могат да бъдат мобилизирани 2 663 884 души. Разполагаме с 410 танка в експлоатация, 594 бронирани машини и 192 ракетни установки. Имаме 11 изтребителя, 7 транспортни самолета и 24 хеликоптера, от които 2 са бойни. Във водата имаме на разположение 29 плавателни съда, от които 4 фрегати, 2 корвета и 12 миночистача.

За положението, в което се намира българската армия президентът има частична вина, защото не повдига правилните въпроси, а се опитва да се меси навсякъде другаде, но не и по теми от неговата компетентност. Другият, и вероятно по-виновен, се оказаха предишните управляващи, които за 10 години не успяха с нищо да подобрят отбраната на страната.

 

 

* Всички данни, посочени в материала са цитирани от globalfirepower.com

 

Източник: Debati.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още