Прах в очите: Великобритания влива стотици милиони в Русия, въпреки санкциите

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Стотици милиони лири от парите на британските данъкоплатци са предоставени на компании, които продължават да работят в Русия, пише вестник „Индипендънт“.
Правителството дори е подписало многомилионни договори с тези фирми по време на войната в Украйна, става ясно от информацията.

Според анализ на „Индипендънт“ Великобритания има действащи договори на стойност поне 294 803 502 паунда с 15 мултинационални компании, които все още развиват бизнес в Русия. Министрите бяха призовани да прекъснат връзките си с тези компании и да анулират всички наскоро подписани договори.

Според изследване на Йейлския университет от началото на войната повече от 600 компании са се изтеглили от Русия, но 214 са запазили икономическото си присъствие в страната.

„Тези компании притъпяват ефекта от мерките за санкции и подкопават единния отговор на Запада на войната“, заяви Джон Лаф, асоцииран член на програмата „Русия и Евразия“ в Chatham House, като добави, че е „странно“, че някои мултинационални компании продължават да извършват бизнес в страната.

Леся Василенко, украински депутат, предупреждава, че действията на 15-те компании, които все още работят в Русия и получават британски пари, косвено финансират военната машина на Владимир Путин.

„Правителството продължава да финансира тези компании, които внасят пари в бюджета на Кремъл, който след това ги използва, за да убива украинци“, каза тя. „Това просто няма смисъл.

„Всяко едно пени, платено в руския бюджет, било то под формата на данъци, инвестиции или под друга форма, е пени, похарчено за куршуми, които убиват украинци. Те използват парите не за подобряване на благосъстоянието на руския народ, а за унищожаване на благосъстоянието на украинците.“

По-рано този месец украинският парламент изготви законопроект, който има за цел да наложи по-високи данъчни ставки на жителите и компаниите, свързани с Русия, както и на служителите на тези фирми, които все още извършват дейност в страната.

Бил Браудър, британско-американски финансист и най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., който многократно е бил обект на нападки от страна на Кремъл, заяви, че Обединеното кралство „не бива да прави никакъв правителствен бизнес с компании, които са отказали да се изтеглят от Русия“.

Той добави: „Всеки, който прави бизнес в Русия, косвено финансира убийствата на украински цивилни граждани.“

15-те финансирани от Великобритания компании, които продължават да работят в Русия, са: Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp и Veolia.

Договорите са сключени с тези компании, които обхващат различни сектори, чрез комбинация от отдели в Уайтхол, органи на местното управление, обществени и граждански организации и тръстове на Националната здравна служба.

Услугите, предоставяни от дружествата, включват инженерни инспекции, строително-монтажни работи, ремонт и поддръжка на медицинско оборудване, обслужване и възстановяване на асансьори, обучение за работа с опасни материали, доставка на стъклопакети, мониторинг и измерване на качеството на въздуха на местно ниво, както и доставка на електричество и газ.

В случая с Amgen, HiPP, Gideon Richter, Cipla и Signify договорите им са възложени от правителството чрез многостранни споразумения, в които не е уточнено колко се плаща на всяка компания.

Поради това не беше възможно да се отчете стойността на техните договори с Обединеното кралство като част от общите разходи, което означава, че цифрата от 294 803 502 GBP вероятно е подценена.

Освен това по време на войната правителството е предоставило договори на стойност най-малко 17 348 911 GBP на Veolia, EDF, Engie и Bureau Veritas.

В най-изгодната сделка, сключена след нахлуването в Украйна, на 23 март Министерството на отбраната предостави на EDF, френския доставчик на газ и електроенергия, договор на стойност 7 881 620 GBP. Договорът за търгуеми квоти за емисии приключи шест дни по-късно.

Миналата година EDF подписа споразумение с „Росатом“, държавната руска компания за ядрена енергия, за съвместно насърчаване на проекти за чист водород в Русия и Европа. EDF също така има договорни връзки с Русия, свързани с горивата, изграждането и експлоатацията на ядрени реактори.

Понастоящем Обединеното кралство има 12 действащи договора с EDF, които са на обща стойност 4 862 796 GBP.

Engie, друг доставчик на енергия, има дългосрочни договори с Газпром и продължава да изпълнява договорите си с притежаваната от Кремъл газова компания, за да „даде приоритет на сигурността на енергийните доставки за своите клиенти“.

Френската мултинационална компания има 14 действащи договора с Обединеното кралство на обща стойност 201 033 496 лири, един от които е възложен от Съвета на графство Ланкашир на 28 март.

Депутатът Лейла Моран, говорител на либералдемократите по въпросите на външните работи и международното развитие, призова министрите да „прекъснат връзките си с фирмите, които все още правят бизнес в Русия, за да можем да източим хазната на Путин, докато той не спре инвазията си“.

„Трябва да изпратим послание, че това вече не е нещо обичайно. Възмутително е, че докато военната машина на Путин продължава да изравнява със земята украински градове, правителството на Обединеното кралство продължава да води бизнес със свързани с Русия компании, всички финансирани от данъкоплатците“, отбеляза тя.

Украинският депутат Леся Василенко заяви, че ако компаниите, работещи в Русия, не се занимават с „поддържане на най-необходимото за живота на малки деца и новородени“, няма причина те да продължават да присъстват в страната.

Разкритията за връзките на Обединеното кралство с предприятия, работещи в Русия, идват в момент, когато европейските служители подготвят планове за поетапна забрана на руските петролни продукти.

Великобритания и САЩ вече започнаха поетапното изтегляне на руския петрол с надеждата да прекъснат значителен източник на приходи за Москва. Решението да последват примера се оказа по-трудно за европейската икономика поради степента на зависимост на континента от руската енергия и може да доведе до още по-голямо повишаване на вече високите цени.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини европейските страни, които продължават да купуват руски петрол, че „печелят парите си с чужда кръв“.

Албрехт Ричъл, професор по икономическа история в Лондонското училище по икономика, казва: „Руските пари са навсякъде, благодарение на огромния износ на петрол, газ, метали и др. Ние се пристрастихме към това; то беше основната опора на меката сила на Русия. Ще се отървем ли от тях? Времето ще покаже. Би било хубаво да го направим, но ще бъде и скъпо.“

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: „От самото начало бяхме наясно, че с публични средства не трябва да се финансира военната машина на Путин.

„Фирмите трябва много внимателно да обмислят инвестициите си в Русия и как те могат да подпомогнат режима на Путин. Няма основание за нови инвестиции в Русия.“

„Индипендънт“ се обърна към всички 15 компании за коментар. До момента на публикацията само пет от тях бяха отговорили.

 

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още