Прах в очите: Великобритания влива стотици милиони в Русия, въпреки санкциите

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Стотици милиони лири от парите на британските данъкоплатци са предоставени на компании, които продължават да работят в Русия, пише вестник „Индипендънт“.
Правителството дори е подписало многомилионни договори с тези фирми по време на войната в Украйна, става ясно от информацията.

Според анализ на „Индипендънт“ Великобритания има действащи договори на стойност поне 294 803 502 паунда с 15 мултинационални компании, които все още развиват бизнес в Русия. Министрите бяха призовани да прекъснат връзките си с тези компании и да анулират всички наскоро подписани договори.

Според изследване на Йейлския университет от началото на войната повече от 600 компании са се изтеглили от Русия, но 214 са запазили икономическото си присъствие в страната.

„Тези компании притъпяват ефекта от мерките за санкции и подкопават единния отговор на Запада на войната“, заяви Джон Лаф, асоцииран член на програмата „Русия и Евразия“ в Chatham House, като добави, че е „странно“, че някои мултинационални компании продължават да извършват бизнес в страната.

Леся Василенко, украински депутат, предупреждава, че действията на 15-те компании, които все още работят в Русия и получават британски пари, косвено финансират военната машина на Владимир Путин.

„Правителството продължава да финансира тези компании, които внасят пари в бюджета на Кремъл, който след това ги използва, за да убива украинци“, каза тя. „Това просто няма смисъл.

„Всяко едно пени, платено в руския бюджет, било то под формата на данъци, инвестиции или под друга форма, е пени, похарчено за куршуми, които убиват украинци. Те използват парите не за подобряване на благосъстоянието на руския народ, а за унищожаване на благосъстоянието на украинците.“

По-рано този месец украинският парламент изготви законопроект, който има за цел да наложи по-високи данъчни ставки на жителите и компаниите, свързани с Русия, както и на служителите на тези фирми, които все още извършват дейност в страната.

Бил Браудър, британско-американски финансист и най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., който многократно е бил обект на нападки от страна на Кремъл, заяви, че Обединеното кралство „не бива да прави никакъв правителствен бизнес с компании, които са отказали да се изтеглят от Русия“.

Той добави: „Всеки, който прави бизнес в Русия, косвено финансира убийствата на украински цивилни граждани.“

15-те финансирани от Великобритания компании, които продължават да работят в Русия, са: Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp и Veolia.

Договорите са сключени с тези компании, които обхващат различни сектори, чрез комбинация от отдели в Уайтхол, органи на местното управление, обществени и граждански организации и тръстове на Националната здравна служба.

Услугите, предоставяни от дружествата, включват инженерни инспекции, строително-монтажни работи, ремонт и поддръжка на медицинско оборудване, обслужване и възстановяване на асансьори, обучение за работа с опасни материали, доставка на стъклопакети, мониторинг и измерване на качеството на въздуха на местно ниво, както и доставка на електричество и газ.

В случая с Amgen, HiPP, Gideon Richter, Cipla и Signify договорите им са възложени от правителството чрез многостранни споразумения, в които не е уточнено колко се плаща на всяка компания.

Поради това не беше възможно да се отчете стойността на техните договори с Обединеното кралство като част от общите разходи, което означава, че цифрата от 294 803 502 GBP вероятно е подценена.

Освен това по време на войната правителството е предоставило договори на стойност най-малко 17 348 911 GBP на Veolia, EDF, Engie и Bureau Veritas.

В най-изгодната сделка, сключена след нахлуването в Украйна, на 23 март Министерството на отбраната предостави на EDF, френския доставчик на газ и електроенергия, договор на стойност 7 881 620 GBP. Договорът за търгуеми квоти за емисии приключи шест дни по-късно.

Миналата година EDF подписа споразумение с „Росатом“, държавната руска компания за ядрена енергия, за съвместно насърчаване на проекти за чист водород в Русия и Европа. EDF също така има договорни връзки с Русия, свързани с горивата, изграждането и експлоатацията на ядрени реактори.

Понастоящем Обединеното кралство има 12 действащи договора с EDF, които са на обща стойност 4 862 796 GBP.

Engie, друг доставчик на енергия, има дългосрочни договори с Газпром и продължава да изпълнява договорите си с притежаваната от Кремъл газова компания, за да „даде приоритет на сигурността на енергийните доставки за своите клиенти“.

Френската мултинационална компания има 14 действащи договора с Обединеното кралство на обща стойност 201 033 496 лири, един от които е възложен от Съвета на графство Ланкашир на 28 март.

Депутатът Лейла Моран, говорител на либералдемократите по въпросите на външните работи и международното развитие, призова министрите да „прекъснат връзките си с фирмите, които все още правят бизнес в Русия, за да можем да източим хазната на Путин, докато той не спре инвазията си“.

„Трябва да изпратим послание, че това вече не е нещо обичайно. Възмутително е, че докато военната машина на Путин продължава да изравнява със земята украински градове, правителството на Обединеното кралство продължава да води бизнес със свързани с Русия компании, всички финансирани от данъкоплатците“, отбеляза тя.

Украинският депутат Леся Василенко заяви, че ако компаниите, работещи в Русия, не се занимават с „поддържане на най-необходимото за живота на малки деца и новородени“, няма причина те да продължават да присъстват в страната.

Разкритията за връзките на Обединеното кралство с предприятия, работещи в Русия, идват в момент, когато европейските служители подготвят планове за поетапна забрана на руските петролни продукти.

Великобритания и САЩ вече започнаха поетапното изтегляне на руския петрол с надеждата да прекъснат значителен източник на приходи за Москва. Решението да последват примера се оказа по-трудно за европейската икономика поради степента на зависимост на континента от руската енергия и може да доведе до още по-голямо повишаване на вече високите цени.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини европейските страни, които продължават да купуват руски петрол, че „печелят парите си с чужда кръв“.

Албрехт Ричъл, професор по икономическа история в Лондонското училище по икономика, казва: „Руските пари са навсякъде, благодарение на огромния износ на петрол, газ, метали и др. Ние се пристрастихме към това; то беше основната опора на меката сила на Русия. Ще се отървем ли от тях? Времето ще покаже. Би било хубаво да го направим, но ще бъде и скъпо.“

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви: „От самото начало бяхме наясно, че с публични средства не трябва да се финансира военната машина на Путин.

„Фирмите трябва много внимателно да обмислят инвестициите си в Русия и как те могат да подпомогнат режима на Путин. Няма основание за нови инвестиции в Русия.“

„Индипендънт“ се обърна към всички 15 компании за коментар. До момента на публикацията само пет от тях бяха отговорили.

 

Източник: Dnes.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още