Да бъдеш СЕМ – експертиза или епикриза

Най-четени

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на...

Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

Търговците не могат да ограничават срока или реда за подаването им 14 дни е срокът, в който клиентите могат да...

„Дайте му мъже на този СЕМ, че да миряса“! Това написа във Фейсбук един обикновен мъж и го разцепиха от обвинения в сексизъм, мачизъм и долна мъжка свинщина.

Човекът обаче си е напълно прав. Липсата на мъже в екипа на СЕМ е дискриминация по отношение на силния пол. Може би българският мъж трябва да се вземе в ръце и да защити честта на силния пол, така дълго низвергван от медийната регулация в България.

От медийната какво? Ааа, да, добре.

СЕМ-ката на раздора този път предизвиква повече смях, отколкото сериозна реакция. Защото този орган от самото си създаване до ден-днешен нищичко не е регулирал. Гадости се леят от всички канали и ефири, но едни женици си вземат там едни заплати и слабо ги интересува дали населението иска денонощно издевателство под формата на тъпотии.

По-непотребен орган трудно може да се измисли и нека им е грях на онези депутати, които решиха да го създадат. Помислите бяха благородни, повелята – европейска, реализацията – нашенско-конюнктурна. Защото не се знае какво трябва да имаш, ако искаш да се курдисаш за медиен чиновник – експертиза или епикриза.

Какво всъщност работят чиновничките там? Току изокат по някой значим въпрос и толкоз. Нещо да са решили с безбройните си решения? Нещо да са забелязали по екраните – например абсолютно просташките реклами, излъчвани във време, в което и децата са пред телевизорите?

Но, както се казва, халал да са им заплатите, само и само да не пречат. В това отношение не може да им се отрече, че се стараят.

Само че сега възникна проблем с попълването на щата. Политическите сили каквото можаха – оплескаха, каквито кандидати намериха – издигнаха. Даже и без епикриза. Пардон, експертиза. Но не това е най-забавното, а фактът, че единственият замесен с що-годе сериозен медиен опит се оказа Карбовски.

Логично беше да откаже това пенсиониране, предложено му по твърде йезуитски начин. Защото може да е харесван или нехаресван, отхвърлян и дори сравняван с Пеевски, но си разбира от работата и е професионалист. Бил е в сума ти медии, много продукции е създал, а да си продуцент хич не е майтап работа, пъхал си е носа във всички смърдящи истории на съвремието и е показвал на драгия зрител живота такъв, какъвто е. Добър, лош – истински журналист е. Нещо, с което не може да се похвали нито една от прекрасните дами, регулиращи нещото, което по принцип си се регулира само.

Пък и ако се беше появил там, като нищо щяха да му спретнат някой секс скандал по тертипа на Мегз. Абе, Карбовски като не става, що не иде Мегз у СЕМ?

Разбира се, че Карбовски не става за този кух орган. За там става някой, който има съвсем бегла представа от паричните потоци, движещи медиите, както и от интересите на политиците, които без медии са си живи умрели.

За СЕМ политиците каквото можаха – направиха. Въпросът обаче не е в състава на този орган, а в замисъла, във философията на неговата работа. Бас хващам, че младите колеги във ФЖМК идея си нямат нито защо е създаден, нито какво точно прави.

По-старите обаче помнят, че навремето имаше един Комитет за радио и телевизия, чиято основна функция беше да осъществява политически контрол. Е, тогава нямаше никакви квоти или по-точно имаше само една. В онова време имаше много, ама наистина много комитети. И в тях – пълно с комити, както гласи един вехт виц.

Днес имаме съвети. Много съвети. Ама с какво са пълни – даже виц няма. Но пък има друг подходящ виц – грузински:

Гога жени сина си. Отива при съседа и го моли за овен (баран на руски). Онзи казва, че баран няма, но ще му даде съвет – да поиска от еди-кой си. Другият отново му дава съвет – да иде при трети. И така цял ден, а сватбата – утре. Гога се хваща за главата и вика: „Мне барана надо!“ А те му отговорят: „Ну, Гога, мы страна советов, не страна баранов!“.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Мелания Тръмп: Едно чудовище припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина

"Едно чудовище, което припозна съпруга ми като нечовешка политическа машина, се опита да заглуши страстта на Доналд - неговия...

Стрелба по Доналд Тръмп

Няколко изстрела бяха произведени по време на митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, предаде агенция Ройтерс, като се позова на видео от събитието. Окървавeният кандидат-президент...

Рекламации за туристически услуги се предявяват до 14 дни от установяване на несъответствието

Търговците не могат да ограничават срока или реда за подаването им 14 дни е срокът, в който клиентите могат да предявят рекламация пред мястото за...

Главчев разговаря с Джо Байдън

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон започна с тържествена церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на съюза. Тя се състоя в...

Вижте кои световни тв игри ще гледаме и в България

bTV придоби правата за създаване и излъчване на 4 от най-успешните развлекателни телевизионни игри в световен мащаб. Това са топ продукциите "Коя е тази...

Вижте още