Светът е голям и Балканите дебнат отвсякъде

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Премиерът Кирил Петков твърдо заяви, че ще започне нов етап в преговорите за присъединяването на западната ни съседка към ЕС и отлетя за Северна Македония, където се срещна с чисто новия министър-председател на РСМ Димитър Ковачевски.

Официална визита на българската делегация съвпадна с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна. Случайност, не ли?

30 години от тогава и 19 от изготвянето западния план за интеграция на Балканите в ЕС и НАТО са пропилени и от нас, и от тях в замерване с история, език и националности.

Първата стъпка от приятелския разговор между двамата премиери е факт. Като акт на добросъседска воля ще открием директна авиолиния София-Скопие.

С учудване разбирам, че такава изобщо нямаме, но пък можем да се похвалим с тази до Кения.

Добросъседство и обединение около общи интереси са ключовите думи от срещата между двамата премиери.

Обнадеждена съм. Две балкански държави ще се обединяват. Засега само с намерения за възстановяване на отношенията. После ще видим.

А можехме да свършим толкова работа преди това. 

Ако управляващите от РСМ и България бяха следили правилно мача между Австралия и Новак Джокович, отдавна щяха да са разбрали къде се крие ключът за бараката и да не губят време в безкрайни срещи. Но политиката е далече от спорта.

Наш човек тропна бърза балканска сюита пред целия свят и привлече с неравноделни тактове около себе всички балкански народи.

Сръбският тенисист с 200 в час постигна такива резултати, до каквито и най-обиграните политици на Балканите не успяват да се доближат вече години наред относно интеграцията ни в ЕС.

Подкрепящите го теглиха една дълга и сочна благословия на мама, леля, стринка, братовчедка, учинайка, баба, дядо, баджанак и всички роднини до девето коляно на „аборигените“ оттатък океана, както и на всички против балканската мечта за живот без ваксини и останалите нереализирани форми на живот.

Събраха се и май опекоха кенгура. Като междувременно издигнаха Джокович до обединител и просветител на Балканите. Вярно,  срещу „световния заговор  с експерименталните течности“, но сме обединени.

На Балканите сме единни за първи път след разпада на Източния блок. Дори си измислихме общ химн на радостта – „Удри, бай Ноле!“.

Май прав ще се окаже премиера Кирил Петков, че заедно можем повече. Дано ни чуят и другите ни съседи. Тогава стой, свят, да погледаш! Голям си, но Балканите дебнат отвсякъде.

Източник: в. „Марица“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още