Светът е голям и Балканите дебнат отвсякъде

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Премиерът Кирил Петков твърдо заяви, че ще започне нов етап в преговорите за присъединяването на западната ни съседка към ЕС и отлетя за Северна Македония, където се срещна с чисто новия министър-председател на РСМ Димитър Ковачевски.

Официална визита на българската делегация съвпадна с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна. Случайност, не ли?

30 години от тогава и 19 от изготвянето западния план за интеграция на Балканите в ЕС и НАТО са пропилени и от нас, и от тях в замерване с история, език и националности.

Първата стъпка от приятелския разговор между двамата премиери е факт. Като акт на добросъседска воля ще открием директна авиолиния София-Скопие.

С учудване разбирам, че такава изобщо нямаме, но пък можем да се похвалим с тази до Кения.

Добросъседство и обединение около общи интереси са ключовите думи от срещата между двамата премиери.

Обнадеждена съм. Две балкански държави ще се обединяват. Засега само с намерения за възстановяване на отношенията. После ще видим.

А можехме да свършим толкова работа преди това. 

Ако управляващите от РСМ и България бяха следили правилно мача между Австралия и Новак Джокович, отдавна щяха да са разбрали къде се крие ключът за бараката и да не губят време в безкрайни срещи. Но политиката е далече от спорта.

Наш човек тропна бърза балканска сюита пред целия свят и привлече с неравноделни тактове около себе всички балкански народи.

Сръбският тенисист с 200 в час постигна такива резултати, до каквито и най-обиграните политици на Балканите не успяват да се доближат вече години наред относно интеграцията ни в ЕС.

Подкрепящите го теглиха една дълга и сочна благословия на мама, леля, стринка, братовчедка, учинайка, баба, дядо, баджанак и всички роднини до девето коляно на „аборигените“ оттатък океана, както и на всички против балканската мечта за живот без ваксини и останалите нереализирани форми на живот.

Събраха се и май опекоха кенгура. Като междувременно издигнаха Джокович до обединител и просветител на Балканите. Вярно,  срещу „световния заговор  с експерименталните течности“, но сме обединени.

На Балканите сме единни за първи път след разпада на Източния блок. Дори си измислихме общ химн на радостта – „Удри, бай Ноле!“.

Май прав ще се окаже премиера Кирил Петков, че заедно можем повече. Дано ни чуят и другите ни съседи. Тогава стой, свят, да погледаш! Голям си, но Балканите дебнат отвсякъде.

Източник: в. „Марица“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още