След поредица от лъжи и оправдания: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията (ОБЗОР)

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

За актовете му като министър ще се произнася съдът, ако и когато те бъдат атакувани

 

Президентският указ от 10 май, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, нарушава Конституцията. Това реши Конституционният съд днес по делото, заведено от депутати от ГЕРБ. Преди това ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

 

Решението e прието с 11 гласа, тъй като съдия Георги Ангелов е подписал с особено мнение относно допустимостта. Докладчик по казуса е Таня Райковска.

Конституционният съд приема, че при назначаването на Петков за служебен министър той не е бил категорично освободен от канадското си гражданство. Съдът смята, че има доказателства, че той е бил наясно, че не е достатъчно само да подаде заявление за освобождаване от гражданството, а е трябвало и да изчака отговора на Канада. „Кирил Петков е потвърдил (декларирал с отметка  „ДА“) следния текст: „разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада“. Това писмено потвърждение до съответните  компетентни власти на Канада с дата 21 април 2021 г. насочва към еднозначния извод, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие – освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада“, пишат конституционните съдии.

Според тях за Канада не могат да се отнесат аргументите, че някои държави поставят непреодолими пречки за ефективен отказ от гражданство, тъй като Отава е посочила 6-месечен срок за приключване на процедурата, а в случая с Петков това е станало за 4 месеца.

КС посочва още, че президентът няма задължение да провери декларацията на Петков, че няма друго гражданство освен българското. „Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за  заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени“, пише в решението.

 

Колкото до актовете на Петков като министър, КС е съвсем лаконичен. Той казва, че когато и ако те бъдат атакувани, съдът трябва да решава за всеки случай, като се води от тълкувателно решение 3 от 2020 г. Според това решение „обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от приемането или издаването им“. В това тълкувателно решение се обяснява, че „решението на Конституционния съд не застрашава правната сигурност, защото има действие само по отношение на преките последиците на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт и не засяга останалите правни последици, настъпили след приемането му, които произтичат от други закони“. Точно базирайки се на това тълкувателно решение КС казва, че делото срещу указа на Радев е допустимо, макар и Петков вече да не е министър.

Тезата на Петков е, че не е канадски гражданин от 21 април, когато е подал заявление за отказа си. Според документите от Канада, които той представи в КС обаче, той не е неин гражданин от 20 август. На 10 май обаче, преди да стане министър на икономиката, е подписал декларация в президентството, че няма друго гражданство. Наскоро стана ясно, че от август в прокуратурата има проверка по случая.

 

Ден преди Конституционният съд да се произнесе по казуса с гражданството Петков, внесе ново искане в съда да бъде изслушан. На 12 октомври КС веднъж му отказа изслушване, както и да прати становище. КС изобщо не коментира второто искане на Петков, тъй като на 12 октомври постанови, че няма процедура, в която той да бъде изслушан. Законът за Конституционен съд допуска възможност за конституиране като заинтересована страна само на изрично посочени лица: на действащ народен представител, когато се установява дали е в несъвместимост, на действащ конституционен съдия в процедура по снемане на имунитета му, както и на действащ президент и вицепрезидент в случай на импийчмънт. Във всички други случаи заседанията на КС се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица, аргументираха се съдиите. Освен това решението по делото на Кирил Петков няма да се отрази на актуалния му статус, тъй като той вече не е министър.

 

Кирил Петков: Просто нямах избор, имах дълг към Родината

„Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината“, коментира Петков решението на КС.

„Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на президента, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита“, продължава Петков във Фейсбук.

Според него днес КС е казал на 2 милиона българи извън страната, че не са пълноправни граждани на България, ако имат двойно гражданство. „Най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. Днес България загуби частица от своя суверенитет“, продължава Петков.

 

КОМЕНТАРИ

Президентът Румен Радев отказа да коментира решението на КС, защото „решенията на Конституционния съд не се коментират“. Все пак той посочи, че би се „радвал, ако България имаше повече министри като Кирил Петков“. В позицията си по делото до КС Радев застъпи тезата, че нито президентът, нито КС имат право да проверяват гражданството на Петков.

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков коментира, че „след произнасянето на КС, Румен Радев дължи на обществото още един отговор за действията си – защо е нарушил основния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за служебен министър въпреки двойното му гражданство“. „Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби“, казва Герджиков.

„Кирил Петков не ме интересува. Радев не го ли знае? Не се ли запита, като видя декларацията. И после наглостта му да пише до Конституционния съд да отменят делото. Това е за коментар. Коментарът ми е срещу Радев и неговите юристи и съветници, за които той твърди, че са най-великите в сравнение с нашите“, коментира пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

 

Между Радев и БСП се появиха пукнатини по казуса

Казусът извади наяве скритите противоречия между президента и БСП. В ранния следобед от името на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за изборите, беше публикувана позиция. В нея се заявява, че президентът няма нито правомощия, нито задължение да проверява истинността на декларираното от кандидатите за служебни министри. „Всякакви други внушения са израз на безпомощността на политически партии и лица, търсещи повод да избягат от оценката на обществото за тяхното корумпирано и некомпетентно управление”, се казва в съобщението, разпространено от името на комитета.

В позицията се прокрадва и критика към решението на КС: „Както посочиха редица специалисти, подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница.”

 

Привечер реагира партийният пресцентър на БСП със съобщение от името на тримата представители на БСП инициативния комитета – Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова. В него се възразява срещу включването на комитета „почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и „Промяната продължава““. „Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено днес от Конституционния съд”, пише в съобщението. А накрая се призовава Петков да се извини на Радев, че го е подвел.

 

ВМРО иска съдът да анулира всички министерски актове на Петков

ВМРО обяви, че ще внесе жалба във Върховния административен съд да бъдат анулирани всички актове и решения, подписвани от Кирил Петков като министър. „Днешното решение на КС всъщност повдига и въпроса за решенията, вземани на заседания на Министерския съвет в присъствието и с гласа на това лице“, се казва още в позицията на ВМРО. От партията на Красимир Каракачанов настояват и „прокуратурата да се намеси“. Както е известно, в спецпрокуратурата още от август виси проверка във връзка с гражданството на Петков.

 

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още