Наследството на ГЕРБ в „Топлофикация-София“ – некадърност + корупция

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

„Топлофикация-София“ пак закъса  – по-зле от кораба „Вера Су“ на Камен Бряг.  По отдавна установила се порочна традиция държавата за пореден път ще поеме плащането на стари газови дългове на общинското предприятие. Без тази поредна помощ 1 млн. абонати на най-голямата топлофикация на Балканите ще останат без парно и топла вода – тя просто няма с какво да си купи още природен газ, от който произвежда топлинна и електроенергия.  

 

В последните дни

текат трескави совалки

между столичната община, Министерството на енергетиката, „Булгаргаз“ и БЕХ за провеждане на спасителна финансова операция. Планът е в две части – първо държавният холдинг БЕХ поема просрочените задължения към „Булгаргаз“ (130 млн. лева), а после придобива в замяна акции в топлофикацията. Целта е ясна – да се замете несъстоятелността на „Топлофикация-София“ под килима. С новата сума „опростените“ газови борчове на общинското предприятие вече надминават 800 млн. лева.

Автори на „гениалния“ план са „калинките“ от ГЕРБ и присъдружните им партии и обръчи, които вече дълги години командват държавната енергетика, столицата и нейния централен топлоснабдител. Задълженията няма да изчезнат, просто чрез БЕХ ще бъдат „разхвърляни“ във времето по сметките на всички данъкоплатци. Самият Български енергиен холдинг е тежко натоварен със заеми, които трябва да връща с лихвите.  Той се храни с дивидентите, които получава от печеливши дъщерни дружества като АЕЦ  „Козлодуй“, но те са недостатъчни, тъй като все се налага да запълва пробойни в енергетиката, вкл. и да „урежда“ сметките между  „Булгаргаз“ и  столичната „Топлофикация“.

 

Още през юли назначеният от ГЕРБ за шеф на енергийния холдинг Валентин Николов обясни, че само с прехвърляне на задължения явно не става и ще се наложи държавата в лицето на БЕХ да влезе като собственик в „Топлофикация-София“, за да я оздрави финансово и да развие инвестиционната й програма. Само че този филм със смяната на собствеността вече сме го гледали, при това много пъти, и финалът на всеки от епизодите не е „хепи“.

Между 1992  и 2002 г. софийското парно беше общинско предприятие. После държавата влезе като съдружник, а през 2009 г.  придоби всички акции. Година по-късно „Топлофикация-София“ върна стария си статут на 100% общинска фирма. Това са

 

до болка познатите ходове на ГЕРБ и Бойко Борисов тип „Иди ми, дойди ми“

(също като с АЕЦ „Белене“ и с много други важни теми). Всеки път прехвърлянето на собствеността бе с един и същи мотив – по-добро управление. И всеки път „доброто управление“ водеше до познатия резултат – натрупване на просрочия – основно към държавния „Булгаргаз“, и все по-солени сметки за клетите абонати. За 12 г. задълженията на дружеството са скочили над 2 пъти до над 1 милиард, изчисли наскоро Мая Манолова, която като шеф на Комисията по ревизията изчете много материали по въпроса.

Днес общинското дружество отново е пред фалит, заплашено от съдебни дела и блокиране на банкови сметки – както ставаше и предни години, когато времето застудее и „Булгаргаз“ реши да си прибира парите. Патроните на топлофикацията сега размахват като оправдание полуделите цени на природния газ, но просрочията се  трупаха дори когато синьото гориво беше евтино. Влизането на БЕХ като акционер с нищо няма да помогне, само ще замете под голямата черга на холдинга финансовите батаци в топлофикацията. На практика нищо не се е променило особено от времето на легендарния ексдиректор Вальо Топлото, само дето неговите прегрешения изглеждат кокошкарски на фона на днешните. Легенди се носят за корупционни схеми под благия поглед на собственика СОС – столичния общински съвет, за фирми, купуващи евтино и продаващи скъпо тока, произвеждан наред с топлинната енергия, за съмнителни обществени поръчки, за странните процедури за бъдещия завода за изгаряне на отпадъци  и прочее.

Поредно признание за тотално неразбиране на проблемите и за въпиюща ненекадърност е, че сегашният собственик  – столичната община, е наел чуждестранен консултант, който да измисли как вечният болник „Топлофикация-София“ да стане нормално и здраво предприятие. И без консултации е ясно – ако не искаме агонията да се точи без край, предприятието

 

или трябва да бъде закрито, или да му се намери частен собственик и читав мениджмънт.  

Но авторите на новия аварийно-спасителен план, който повтаря предишните, са в настъпление, а нахалството на ГЕРБ минава всякакви граници. Новата „звезда“ на партията  – Георги Георгиев (Бойко Борисов наскоро го намести начело на общинския съвет), насмете държавата и в частност служебното правителство, че се държи като мащеха с „Топлофикация-София“ и не ще да помага. На среща с медиите Георгиев дръпна гневна реч срещу лихваря „Булгаргаз“, който само тормозел за пари клетото общинско предприятие, и срещу Министерството на енергетиката, което не искало да отпусне компенсации заради скъпия газ и бягало от разговори по темата. „От 30 млн. лв. приход на „Топлофикация“ за октомври 20 млн.лв. са били платени на „Булгаргаз“. Редно е тук да няма спекулации, дългът към „Булгаргаз“ се обслужва редовно, над 75% от задълженията за тази година са обслужени“, обяви новоизлюпеният председател на СОС.

Всъщност спекулации няма – факт е, че „редовната“ „Топлофикация“ има неспасяемо просрочени задължения за 131 млн. лева и затова се налага БЕХ да ги поеме.

„Не беше чут гласът ни за механизма за компенсации. Вече е късно и беше изпусната възможността своевремнно да се предприемат мерки за „Топлофикация“. След като за частния сектор се предлага помощ – за завода на бизнесмена Х, който произвежда да речем резервни части, защото му е поскъпнал токът, тогава няма логика заводът, който е собственост на всички софиянци – „Топлофикация-София“, но не се захранва с ток, който поскъпва, а на газ, който също поскъпва – да бъде дискриминиран от Министерски съвет.  Искаме същото третиране за „Топлофикация“, каквото получават частните заводи”, разви „желязна“ логика Георгиев.

Истината е, че досега „газови компенсации“ не са отпуснати за нито едно предприятие и дори помощите за скъпия ток все още са само намерение, но за „калинките“ това явно са дребни подробности.

 

„Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“, десетки милиони годишно се плащат лихва именно на „Булгаргаз“, възмути се Георги Георгиев. Като дипломиран юрист по търговско право той би трябвало да е наясно, че най-нормалното нещо в стопанския оборот е, когато някой се бави с плащания, да му се начислява лихва. По неговата логика и самата „Топлофикация“ е „алчен лихвар“ – защото и тя наказва с лихви своите абонати, когато не си плащат навреме сметките.

Новият таран на ГЕРБ в София предупреди, че задълженията на топлопредприятието ще растат още заради поскъпващия газ, поради което директорът на „Булгаргаз“ трябвало да прояви повече здрав разум, и по-важното – неговите началници, министрите на икономиката и на енергетиката, незабавно да предприемат действия, защото това не може да продължава по този начин. И подплати ултиматума си по следния начин: „1 млн. софиянци се отопляват благодарение на услугите на „Топлофикация“. Това предприятие има социална функция.“

С други думи, да живей социализмът…  Това е гледната точка на „спасителите“ от ГЕРБ. А какво виждат други хора, работили в столичния „парламент“?

Владислав Панев, партия „Зелено движение“

 

Предложението за прехвърляне на „Топлофикация“ от общината на държавната БЕХ е тотално ала бала и замазване на проблемите. Навремето така Бойко Борисов като кмет я предаде на държавата, а след това като премиер върна обратно горещия картоф. Да не е при него. Между другото половината дългове (след тази зима ще са поне 1.2 милиарда) на „Топлофикация“ са натрупани, докато беше държавна. Така че смятайте каква панацея е това.

Изходът е не просто безсмислени гербаджийски схеми (защото те управляват БЕХ, както и „Топлофикация“) и вайкане на общината, а влизането на професионален мениджър в дружеството. Общинският съвет гласува провеждането на такава процедура. Две години нищо на този фронт. За да не лъснат схемите. Като лешояди са се вкопчили в труп и не пускат. Отделно е интересно какво ще се случи с проекта за инсинератора, който би трябвало да се движи именно от „Топлофикация“. Ще прехвърлят на държавата ли да ни трови? Въобще пада масово измиване на ръце за сметка на ошашавения енергиен министър на Радев, който, откакто е заел този пост, не знае къде се намира.

Трябва да прекратим схемите и да осигурим добра услуга на ниски цени. Иначе сметката от безхаберието я плащат или потребителите, или данъкоплатците. Във втория случай цяла България ще плаща за кражбите на Столична община. Нима столицата трябва да чака пари от провинцията? Унизително е. София трябва да води, не да проси!

Георги Кадиев, партия „Нормална България“

 

„Топлофикация-София“ е квази-собственост на ГЕРБ, откакто съществува ГЕРБ. Тя произвежда около 100 Мвт от когенерация и ръководството постоянно прави опити да я продаде под масата. През 2020 г. подадох сигнал в прокуратурата срещу такава „сделка“, за която случайно научих. Спряхме я. Наскоро питах висш кадър на Столична община защо не разследват какво става с произведената еленергия. „Защото ни е казано да не задаваме въпроси“, каза ми. Убеден съм, че и Фандъкова не задава въпроси. Сега искат БЕХ да им плати сметката с нашите пари, за да продължат да крадат.  Докато Фандъкова е кмет и стои този мениджмънт на дружеството, нищо няма да се промени.

Методи Лалов, Демократична България

Общинското дружество „Топлофикация-София“ ЕАД отдавна е във фалит и не може да покрива задълженията си към своите кредитори. Вместо да бъде оздравена чрез техническо обновяване и нов мениджмънт, нейните дългове се прехвърлят на държавния „Български енергиен холдинг“ (БЕХ). Така сметката отново се плаща от българските данъкоплатци, а некадърните и корумпирани управляващи продължават да трупат дългове, докато получават огромни месечни възнаграждения и бонуси и се возят на скъпи служебни автомобили.

 

Автор: ЮЛИАНА БОНЧЕВА

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още