COVID-19 премазва Индия, Бразилия и Канада се задъхват

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Индия се бори да овладее едно от най-тежките огнища на коронавирус в света с близо 400 000 нови инфекции, съобщени в неделя, докато международна помощ пристига в южноазиатската държава, за да помогне за прекратяване на кризата.

Избликът на пандемията в Бразилия и Канада също подчертаха постоянната заплаха, когато броят на загиналите от COVID-19 достигна 3,2 милиона, въпреки че много държави увеличиха ваксинациите.

В събота Индия разшири програмата си за ваксинация за всички възрастни, но много от нейните щати се борят с недостига въпреки замразяването на износа ваксини, произведени в страната. През уикенда бяха забелязани дълги опашки в центровете за ваксинация в градовете в цяла Индия, като хората отчаяно искаха да бъдат ваксинирани срещу болест, която смазва здравната система в страната и дори крематориуми и гробища.

„Ние сме тук рано сутринта, за да се ваксинираме … Оставих тригодишното си дете вкъщи, за да се ваксинирам“, казва Мега Шривастава, 35, в частен център за ваксинация в столицата Ню Делхи. „Това е необходимост сега. Виждаме толкова много хора, които дават положителни резултати.“

Платформите в социалните медии бяха наводнени от отчаяни молби на хора, търсещи кислородни бутилки, лекарства и болнични легла, тъй като вълната от СOVID-19 причинява огромен недостиг.

Индия съобщи за повече от 392 000 нови случая и близо 3700 смъртни случая от COVID-19 в неделя.

Ужасното положение накара много държави, включително САЩ, Русия и Великобритания, да изпратят спешни доставки, включително кислородни генератори, маски за лице и ваксини.

В неделя помощ от Франция достигна до Индия, включително осем генератори за производство на кислород и 28 вентилатора, добавяйки се към 120-те вентилатора от Германия, които пристигнаха в събота.

Ню Делхи, една от най-тежко засегнатите части на страната, удължи блокирането си със седмица в събота.

Антъни Фаучи, експертът по пандемията в САЩ, заяви в коментари, публикувани в събота, че Индия трябва да влезе в заключване, за да спре тази вълна.

Правителството на премиера Нарендра Моди се противопостави на налагането на национално блокиране, но много щати наложиха сериозни ограничения.

Уморени и изтощени сме

Известните глобални инфекции наближават 152 милиона, а новите вълни също разтърсиха много страни в Америка. Бразилия, най-тежко засегнатата латиноамериканска държава, е претърпяла 400 000 смъртни случая от коронавирус – на второ място след САЩ, като много от болниците са на ръба на колапса. А в Канада епицентърът е в най-гъсто населената провинция Онтарио, където приливът е толкова интензивен, че правителството изпраща военни и Червения кръст да помагат за грижите за намиращи се в критично състояние пациенти. Здравната система на Онтарио се приближава до точката на пречупване, каза медицинската сестра Фариал Факуири в болница „Хамбър Ривър” в Торонто.

„Изморени сме и изтощени. Просто изтощени“, каза тя пред АФП. Много здравни специалисти и болногледачи също са разочаровани от граждани, които не са спазвали предпазни мерки.

„Мисля, че всички чувстваме, че сме били разочаровани малко от обществото“, каза лекарят Джейми Шпигелман. Разпространението на ваксините в Канада също куца заради проблеми с доставките, за разлика от южната й съседка Съединените щати, в която е направена поне по една доза на повече от половината възрастно население. Но и там нарастват опасенията за това, че програмата за ваксинация се изправя пред стена, тъй като хората, които са най-нетърпеливи да си направят ваксини, вече са го направили.

Протести срещу ограничения

Въпреки заплахата от COVID-19, която се фокусира рязко заради огнищата в Бразилия и Индия, популациите в много части на света се уморяват от антивирусните мерки.

Протестиращите срещу ограничението се събраха в няколко европейски държави в събота, включително Финландия, Швеция, Белгия и Германия.

В Белгия понастоящем е в сила втора национална блокировка, полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ в събота, когато разчисти тълпа от няколкостотин такива протестиращи в парк в Брюксел. Има 15 ареста, а двама полицаи са ранени.

Протест в Хелзинки привлече около 300 участници и доведе до около 50 ареста, съобщи финландската полиция.

Стокхолм видя как между 500 и 600 души маршируват срещу ограниченията.

И въпреки тревожния скок в Канада, десетки хиляди хора тръгнаха в Монреал срещу антивирусните ограничения. Някои демонстранти са били арестувани в началото на шествието, според журналист от Франс прес, на фона на транспаранти в тълпата, изразяващи противопоставяне на маски и комендантски час.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още