COVID-19 премазва Индия, Бразилия и Канада се задъхват

Най-четени

Първият медицински хеликоптер вече има сертификат за помощ по въздуха

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ...

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот...

Индия се бори да овладее едно от най-тежките огнища на коронавирус в света с близо 400 000 нови инфекции, съобщени в неделя, докато международна помощ пристига в южноазиатската държава, за да помогне за прекратяване на кризата.

Избликът на пандемията в Бразилия и Канада също подчертаха постоянната заплаха, когато броят на загиналите от COVID-19 достигна 3,2 милиона, въпреки че много държави увеличиха ваксинациите.

В събота Индия разшири програмата си за ваксинация за всички възрастни, но много от нейните щати се борят с недостига въпреки замразяването на износа ваксини, произведени в страната. През уикенда бяха забелязани дълги опашки в центровете за ваксинация в градовете в цяла Индия, като хората отчаяно искаха да бъдат ваксинирани срещу болест, която смазва здравната система в страната и дори крематориуми и гробища.

„Ние сме тук рано сутринта, за да се ваксинираме … Оставих тригодишното си дете вкъщи, за да се ваксинирам“, казва Мега Шривастава, 35, в частен център за ваксинация в столицата Ню Делхи. „Това е необходимост сега. Виждаме толкова много хора, които дават положителни резултати.“

Платформите в социалните медии бяха наводнени от отчаяни молби на хора, търсещи кислородни бутилки, лекарства и болнични легла, тъй като вълната от СOVID-19 причинява огромен недостиг.

Индия съобщи за повече от 392 000 нови случая и близо 3700 смъртни случая от COVID-19 в неделя.

Ужасното положение накара много държави, включително САЩ, Русия и Великобритания, да изпратят спешни доставки, включително кислородни генератори, маски за лице и ваксини.

В неделя помощ от Франция достигна до Индия, включително осем генератори за производство на кислород и 28 вентилатора, добавяйки се към 120-те вентилатора от Германия, които пристигнаха в събота.

Ню Делхи, една от най-тежко засегнатите части на страната, удължи блокирането си със седмица в събота.

Антъни Фаучи, експертът по пандемията в САЩ, заяви в коментари, публикувани в събота, че Индия трябва да влезе в заключване, за да спре тази вълна.

Правителството на премиера Нарендра Моди се противопостави на налагането на национално блокиране, но много щати наложиха сериозни ограничения.

Уморени и изтощени сме

Известните глобални инфекции наближават 152 милиона, а новите вълни също разтърсиха много страни в Америка. Бразилия, най-тежко засегнатата латиноамериканска държава, е претърпяла 400 000 смъртни случая от коронавирус – на второ място след САЩ, като много от болниците са на ръба на колапса. А в Канада епицентърът е в най-гъсто населената провинция Онтарио, където приливът е толкова интензивен, че правителството изпраща военни и Червения кръст да помагат за грижите за намиращи се в критично състояние пациенти. Здравната система на Онтарио се приближава до точката на пречупване, каза медицинската сестра Фариал Факуири в болница „Хамбър Ривър” в Торонто.

„Изморени сме и изтощени. Просто изтощени“, каза тя пред АФП. Много здравни специалисти и болногледачи също са разочаровани от граждани, които не са спазвали предпазни мерки.

„Мисля, че всички чувстваме, че сме били разочаровани малко от обществото“, каза лекарят Джейми Шпигелман. Разпространението на ваксините в Канада също куца заради проблеми с доставките, за разлика от южната й съседка Съединените щати, в която е направена поне по една доза на повече от половината възрастно население. Но и там нарастват опасенията за това, че програмата за ваксинация се изправя пред стена, тъй като хората, които са най-нетърпеливи да си направят ваксини, вече са го направили.

Протести срещу ограничения

Въпреки заплахата от COVID-19, която се фокусира рязко заради огнищата в Бразилия и Индия, популациите в много части на света се уморяват от антивирусните мерки.

Протестиращите срещу ограничението се събраха в няколко европейски държави в събота, включително Финландия, Швеция, Белгия и Германия.

В Белгия понастоящем е в сила втора национална блокировка, полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ в събота, когато разчисти тълпа от няколкостотин такива протестиращи в парк в Брюксел. Има 15 ареста, а двама полицаи са ранени.

Протест в Хелзинки привлече около 300 участници и доведе до около 50 ареста, съобщи финландската полиция.

Стокхолм видя как между 500 и 600 души маршируват срещу ограниченията.

И въпреки тревожния скок в Канада, десетки хиляди хора тръгнаха в Монреал срещу антивирусните ограничения. Някои демонстранти са били арестувани в началото на шествието, според журналист от Франс прес, на фона на транспаранти в тълпата, изразяващи противопоставяне на маски и комендантски час.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Първият медицински хеликоптер вече има сертификат за помощ по въздуха

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ...

Пеканов: Далече сме от служебно правителство, сглобката ще се разбере

Мисля, че сме далеч от разговори за служебно правителство. Преди време казах, че сглобката дълго време ще издържи, тази теза малко се разклати, но...

Политици и общественици скърбят за кончината на патриарх Неофит: Беше благ и духовен водач!

Премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, лидерите на парламентарно представените партии и знакови лица от обществения живот скърбят за патриарх Неофит и...

„Политико“: Очаква се популистките партии да имат значителен успех на евроизборите, какво да се прави?

Тъй като се очаква популистката радикална десница да постигне значителни успехи на изборите за Европейски парламент през юни 2024 г., дясноцентристкият мейнстрийм ще бъде...

Правителството се принуди да обяснява, че кризата с бежанците е ФАЛШИВА НОВИНА

Фалшива новина е, че в България има безпрецедентен мигрантски поток, че чужденци бият хора по улиците на София, а държавата не осигурява защитата на гражданите....

Вижте още