Ню Йорк: глад и бедност в един от най-богатите градове на света

Най-четени

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни...

През 2009, по време на финансовата криза, Александър Рапапорт открива в Бруклин, Ню Йорк, своята кухня за бедни, където по няколко пъти на ден се раздават хранителни продукти, а понякога и топла храна, разказва „Дойче веле“.

„Оттогава насам винаги е имало различни бедствия, например ураганът Сенди – тогава напливът при нас беше огромен, но ситуация като сегашната никога не е имало“, казва Александър. Консумацията в неговата столова се увеличила с 500% – и то още преди няколко месеца. „В началото на пандемията опашката от хора беше по няколкостотин метра дълга и се извиваше и зад ъгъла“, казва той.

После обаче местни търговци се оплакали и сега столовата на Александър работи по нова система: „Хората ми изпращат СМС-и с думата „храна“ и получават от мен час, в който да се явят, за да я получат. Така опашката е вече само виртуална и на всеки десет минути пристигат по около пет човека“, обяснява Рапапорт.

Пандемията кара и младите хора да се чувстват стари, тъй като забелязват колко са уязвими. Собственото тяло може да те предаде, а плановете изглеждат безсмислени, смята румънската писателка Лавиния Бранище.

Сред чакащите за храна е Масума Тахир. Майката на две деца пристигнала от Пакистан в Ню Йорк малко преди началото на пандемията. Мъжът ѝ работи на една бензиностанция, а и тя самата изкарва по нещо, но парите на семейството не стигат, за да си платят наема и да си купуват храна. Затова Масума е много облекчена, че веднъж седмично може да получава основни продукти, като яйца или ориз, от кухнята за бедни. „Това е голяма помощ за нас“, казва тя.

Сходна е и съдбата на Моше Лоу, който живее със семейството си в съседство. „Тук не ни дискриминират, а понякога има дори и топла храна. Ние ценим това“, казва той.

Бедността нараства

Пред глада всички са равни. Ортодоксалният евреин Моше чака на опашката за храна редом с мюсюлманката Масума от Пакистан и с християнката Ирма от Латинска Америка. Ирма разказва, че покрай кризата с пандемията загубила работата си. „Офисът, в който чистех, бе закрит заради Ковид-19. Сега ми казват, че ако дойдат по-добри времена, ще мога пак да започна работа при тях – може би“.

Заради пандемията милиони нюйоркчани загубиха работа, а с това и препитанието си. Помощите за безработни не стигат дори за наема, защото в Ню Йорк те са изключително високи. За мнозина единственият изход е да получават храна от кухните за бедни като тази на Александър Рапапорт. Джули Лароза всеки ден помага в раздаването на храната на доброволни начала и казва: „При нас идват всякакви хора – многодетни майки, самотни старци… Някои хора ги е срам, че стоят на опашката при нас, затова идват само по тъмно, за да не ги види никой. Ние раздаваме храна на всички, или поне се опитваме“.

В апогея на кризата през пролетта напливът в кухните за бедни в Ню Йорк беше толкова голям, че на много места храната не стигаше за всички желаещи. Междувременно градът вложи стотици милиони долари в подобни програми – и то независимо от факта, че повечето кухни за бедни се финансират от частни дарения.

1,5 милиона разчитат на помощи

„Ню Йорк сити се ангажира по впечатляващ начин“, казва Ник Фройденберг, професор в City University. „Градските власти бързо стартираха различни програми – заделиха пари за кухните за бедни, погрижиха се за това на учениците и техните семейства да се раздава храна – независимо, че училищата бяха затворени“, казва той. Освен това била уредена служба за доставки по домовете за възрастни и болни хора, които не могат, или не искат да напускат домовете си, за да не се заразят.

Макар Ню Йорк да е един от най-богатите градове в света, от години насам там има и гладуващи хора. Този проблем не е нов, казва Фройденберг, който е директор на Urban Food Policy Institute и от години насам изследва тъкмо този въпрос: „ Още преди да ни удари пандемията, в Ню Йорк имаше до 1,2 млн. души, чието редовно снабдяване с храна не беше осигурено“, казва той.

Кухните са само временно решение

Фройденберг предполага, че междувременно в града има поне два милиона души, които не разполагат с достатъчно средства, за да си осигуряват редовно здравословна храна. Това е почти всеки четвърти нюйоркчанин.

Затова милион и половина граждани на Ню Йорк са принудени да се редят на опашките за храна пред трапезариите за бедни и да разчитат на останалите помощи от градските власти. Тези помощи несъмнено са ценни, но те са само временни. „Сегашната спешна програма за помощи, създадена в Ню Йорк, е в отговор на кризата. Но дългосрочното решение би било друго: хората да получават достатъчно пари за работата си, така че да могат сами да си купуват храна от магазините“, казва Фройденберг.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и институционално, пише журналистката Зилке Ветах...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата...

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията, съденето, за разпъването на кръста,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Вижте още