300 души, 40 часа: Полицията разтури парти в хангар до Барселона

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Каталунската регионална полиция Мосос де ескуадра разпръсна тази събота незаконното парти в изоставен склад в Ленарс дел Вайес (Барселона), където се проведе новогодишен купон, събрал около 300 участници от различни европейски страни, предаде БГНЕС. Както съобщиха от каталунската полиция в профила си в Tуиър, двама от организаторите на „рейва“ са арестувани, а други петима са разследвани, съобщава RTVE.

Задържаните са обвинени в неподчинение и съпротива срещу представители на властта и е съставен административен акт за „много сериозно“ нарушение при организиране на незаконно парти, което нарушава ограничителните мерки срещу COVID-19 и за което санкцията може да достигне 600 000 евро.

Десетки микробуси на Мосос де ескуадра са влезли в помещенията, където се е провеждало партито. Директорът на корпуса Пер Ферер и комисарите Феран Лопес, Серги Пла и Дейвид Бонета също са пътували там.

В изявления пред медиите Ферер увери, че разпръсването не е станало по-рано, тъй като това е „много сложна“ акция, която трябва да бъде извършена с пълни гаранции.

Генералният директор на каталунската полиция обясни, че над 200 полицаи от различни звена са участвали в операцията и че полицията е идентифицирала всички присъстващи, които могат да бъдат изправени пред глоби до 3000 евро за нарушаване на противоепидемичните разпоредби.

Някои участници са напуснали доброволно мястото през последните часове преди влизането на полицията, но много други са останали, отказвайки да напуснат съоръженията в знак на протест в присъствието на полицията.

Влизането на агентите вътре е причинило някои моменти на напрежение между участниците в партито и полицията. В района са пристигнали и булдозери, специализирана техника и хеликоптер,.

Незаконното „рейв“ парти е започнало следобед на 31 декември в изоставен склад в Линарс и е продължило повече от четиридесет часа.

Тази сутрин купонът продължи до обяд, когато агентите влязоха в помещенията, за да сложат край на „рейва“.

Източници на Мосос обясниха, че началото на акцията се е забавило, тъй като организаторите са поставили големи камъни на пътищата за достъп до склада, за да попречат на полицейските действия, така че е било необходимо да се използва булдозер за премахването им.

Партито, което е организирано от чуждестранна група, според кмета на Линарс, Марти Пужол, е предизвикало остър сблъсък между здравните служби, водени от Алба Вергес, която настояла за незабавно прекратяване и вътрешните работи, начело с Микел Сампер, принадлежащи към различни политически кръгове.

Източници от Министерството на здравеопазването увериха, че Вергес е поискала от Сампер незабавно прекратяване на партито, идентифицирането на присъстващите и налагането на санкции и припомниха, че забавянето не се дължи на някакъв провал в здравния протокол, както твърдят от вътрешното министерство.

Вицепрезидентът на Женералитета Пере Арагонес посочи, че събитията, случили се в Линарс ще бъдат разгледани детайлно в Министерството вътрешните работи, за да се избегне тяхното повторение.

Също така работодателската асоциация на сектора на нощния живот в Каталуния, поиска от правителството сериозни мерки срещу „рейва“ и уточни, че много новогодишни партита са проведени без да бъдат локализирани и санкционирани организаторите и участниците.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още