Руски траулер потъна в Баренцово море, 17 моряци загинаха

Най-четени

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Руският риболовен траулер „Онега“ се преобърна и потъна днес в ледените води на северното Баренцово море. Смята се, че 17 души от 19-членния му екипаж са загинали. Двама моряци са спасени, предадоха Ройтерс и БТА.

Руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че най-вероятна причина за потъването на траулера край архипелага Нова земя е било силно обледяване на корпуса.

Двама моряци са били спасени от друг риболовен съд в района, а издирването на останалата част от екипажа продължава, допълни министерството, цитирано от ТАСС.

Шансовете за оцеляване в такива условя, дори някой да е бил с непромокаем костюм, на практика са нулеви, каза за агенция Интерфакс източник, запознат със ситуацията. Той изброи буря, силни ветрове и температура на въздуха от около 30 градуса под нулата.

Кораби от руския Северен флот се насочиха към района, за да се опитат да помогнат в търсенето на оцелели, съобщи Интерфакс.

Руският Следствен комитет, който разследва тежки престъпления, каза, че се опитва да установи дали потъването е свързано с нарушенията на правилата за безопасност при мореплаване и разглежда различни хипотези.
Военен самолет беше изпратен в района, за да помогне в спасителната операция, предаде ТАСС като се позова на руското министерство на отбраната.

Спасителните кораби провеждат издирването при температури от около минус 20 градуса и четириметрови вълни, съобщи министерството на извънредните ситуации.

Служител в пристанището на Мурманск каза за ТАСС, че в арктическите води вече е бил открит един мъртъв член на екипажа.
Според руската федерална агенция по риболова „Росриболовство“, предварителният анализ на ситуацията показва, че причина за потъването може да е съчетание на неблагоприятни метеорологични условя и неспазване на техниката за безопасност при работа през есенно-зимния период, предаде ТАСС.

Не се изключва и навлизане на вода през амортисьор, което е довело до внезапна загуба на устойчивост на плавателния съд.
По данни на „Росрибиловство“ капитанът на кораба „Войково“, който е бил в непосредствена близост до „Онега“, е получил сигнал за бедствие в 4.08 ч. сутринта московско време. В 4.12 ч. „Онега“ изчезва от навигационните системи.
„Войково“ веднага потегля към мястото на инцидента и открива двама моряци, които са качени на борда му. Те не са били замръзнали, но са се намирали в шоково състояние, съобщи ТАСС.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на семействата на моряците, за които се смята, че са загинали.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов за кмет на Омуртаг

Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е...

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в събота вечер на "Валкюра" от...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Вижте още