СЗО: Пълен локдаун за България е последна мярка

Най-четени

Турската централна банка повиши драстично основната си лихва

В опит да подкрепи поевтиняващата турска лира, централната банка на страната вдигна драстично ключовата си лихва под управлението на...

Терзийски: На този етап заплатите в МВР могат да се увеличат с 15%

Водят се разговори с народни представители, които да внесат поправки в Закона за държавния бюджет, така че да се...

Вулгарният коментар за Захариева струва поста на ръководител в Македонската информационна агенция

Председателят на Надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) няма да заема поста след следващото заседание на правителството. Зоран...

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва пълно национално затваряне, но трябва да има ограничения в конкретни сфери – като барове и ресторанти.

Пълното национално затваряне може да има сериозни последствия за психичното здраве на хората, а медицината няма да може да помогне на хората, които умрат от инсулт. За това предупреди представителят на СЗО в България Скендер Сила в сутрешния блок на БНТ.

Когато се увеличават бройките на заразените, тогава властите трябва да вземат решения. СЗО не може да решава вместо националните правителства, но пълното затваряне е последната мярка, предупреди Сила.

Той подчерта, че ситуацията в България е още по-трудна. СЗО даде указания на държавите за нуждата от това да се увеличи тестването, проследяването на контактите, карантирането и изолацията. Пандемията от коронавируса е голямо предизвикателство.

В момента в Европа ситуацията е критична и в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени и виждаме не само увеличението на случаите, но и броя на починалите, обясни Сила.

Скендер Сила настоя за повече увеличаване на инфомираността на населението. През тези месеци трябва да бъдем много внимателни, за да спасим колкото се може повече човешки животи. В момента смърността е три пъти по-висока – това не са анонимни хора и всички трябва да вземат мерки, за да се преодолее пандемията. Заедно можем да повлияем върху положителна посока, категоричен бе Сила.

По думите му държавите с агресивни мерки, които ангажираха и обществеността, успехът им е по-добър. Ние не сме в състояние да посочваме с пръст и да обвиняваме, но всеки има своята роля. Красивите момчета и момичета в България са много динамични, те пътуват, но трябва да внимават, когато посещават своите баба и дядо, призова Скендер Сила.

Не можем да контролираме поведението на хората в домовете, но трябва да ограничим посещенията при роднини, защото можем да ги заразим, изтъкна той.

Той обясни, че хората имат право да протестират, но СЗО дава ясни указания със спазване на дистанция и предпазни маски. Протестите могат да се окажат супервъзможност за разпространяване на вируса и да се влошат нещата допълнително, предупреди Сила.

СЗО препоръчва ПСР тестът да се използва за диагностични цели, защото е най-ефективен. В България има много добри професионалисти в Националния център по заразни и паразитни болести, като могат да обяснят как се използват бързите антигенните тестове.

Не можем да приложим практиката от други страни – икономическите условия са различни, навиците на хората са различни, обясни Скендер Сила.

Според него има много обещаващи резултати в сферата на ваксината за COVID-19 с успех над 95%. Все още ваксината не е налице, за да се извърши масова имунизация, но докато това стане трябва да се прилагат мерки, настоя Сила. Той очаква ваксината срещу коронавирус да бъде налична в края на март догодина, но няма да бъде налична за всички.

Със сигурност ваксината ще помогне в много голяма степен да се види краят на пандемията. От средата на 2021 г. и по-нататък усилията ще продължат, за да няма голямо разпространение на вируса, посочи Сила.

Скендер Сила недоумява защо лекарите предписват антибиотици на пациентите, когато не са необходими. За това СЗО не иска пандемията от COVID-19 да създаде други катастрофи за общественото здраве. Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки и лесни, но настоящата зима ще бъде най-тежка. Кога обаче ще бъде краят на пандемията не се знае, завърши Скендер Сила.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни новини

Турската централна банка повиши драстично основната си лихва

В опит да подкрепи поевтиняващата турска лира, централната банка на страната вдигна драстично ключовата си лихва под управлението на...

Терзийски: На този етап заплатите в МВР могат да се увеличат с 15%

Водят се разговори с народни представители, които да внесат поправки в Закона за държавния бюджет, така че да се стигне до 15% увеличение на...

Вулгарният коментар за Захариева струва поста на ръководител в Македонската информационна агенция

Председателят на Надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) няма да заема поста след следващото заседание на правителството. Зоран Иванов, който не е журналист...

Днес е Международният ден на мъжете

Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. Съпругата му Раиса...

Македония обявява кризисно положение за 30 дни

Съветът за сигурност предложи на македонското правителство да обяви кризисно положение на територията на цялата страна, обяви днес президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Положението...

Вижте още