СЗО: Пълен локдаун за България е последна мярка

Най-четени

Латинка Петрова е в болница с ковид

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Трета доза ваксина за възрастните британци

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата...

Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу...

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва пълно национално затваряне, но трябва да има ограничения в конкретни сфери – като барове и ресторанти.

Пълното национално затваряне може да има сериозни последствия за психичното здраве на хората, а медицината няма да може да помогне на хората, които умрат от инсулт. За това предупреди представителят на СЗО в България Скендер Сила в сутрешния блок на БНТ.

Когато се увеличават бройките на заразените, тогава властите трябва да вземат решения. СЗО не може да решава вместо националните правителства, но пълното затваряне е последната мярка, предупреди Сила.

Той подчерта, че ситуацията в България е още по-трудна. СЗО даде указания на държавите за нуждата от това да се увеличи тестването, проследяването на контактите, карантирането и изолацията. Пандемията от коронавируса е голямо предизвикателство.

В момента в Европа ситуацията е критична и в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени и виждаме не само увеличението на случаите, но и броя на починалите, обясни Сила.

Скендер Сила настоя за повече увеличаване на инфомираността на населението. През тези месеци трябва да бъдем много внимателни, за да спасим колкото се може повече човешки животи. В момента смърността е три пъти по-висока – това не са анонимни хора и всички трябва да вземат мерки, за да се преодолее пандемията. Заедно можем да повлияем върху положителна посока, категоричен бе Сила.

По думите му държавите с агресивни мерки, които ангажираха и обществеността, успехът им е по-добър. Ние не сме в състояние да посочваме с пръст и да обвиняваме, но всеки има своята роля. Красивите момчета и момичета в България са много динамични, те пътуват, но трябва да внимават, когато посещават своите баба и дядо, призова Скендер Сила.

Не можем да контролираме поведението на хората в домовете, но трябва да ограничим посещенията при роднини, защото можем да ги заразим, изтъкна той.

Той обясни, че хората имат право да протестират, но СЗО дава ясни указания със спазване на дистанция и предпазни маски. Протестите могат да се окажат супервъзможност за разпространяване на вируса и да се влошат нещата допълнително, предупреди Сила.

СЗО препоръчва ПСР тестът да се използва за диагностични цели, защото е най-ефективен. В България има много добри професионалисти в Националния център по заразни и паразитни болести, като могат да обяснят как се използват бързите антигенните тестове.

Не можем да приложим практиката от други страни – икономическите условия са различни, навиците на хората са различни, обясни Скендер Сила.

Според него има много обещаващи резултати в сферата на ваксината за COVID-19 с успех над 95%. Все още ваксината не е налице, за да се извърши масова имунизация, но докато това стане трябва да се прилагат мерки, настоя Сила. Той очаква ваксината срещу коронавирус да бъде налична в края на март догодина, но няма да бъде налична за всички.

Със сигурност ваксината ще помогне в много голяма степен да се види краят на пандемията. От средата на 2021 г. и по-нататък усилията ще продължат, за да няма голямо разпространение на вируса, посочи Сила.

Скендер Сила недоумява защо лекарите предписват антибиотици на пациентите, когато не са необходими. За това СЗО не иска пандемията от COVID-19 да създаде други катастрофи за общественото здраве. Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки и лесни, но настоящата зима ще бъде най-тежка. Кога обаче ще бъде краят на пандемията не се знае, завърши Скендер Сила.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Латинка Петрова е в болница с ковид

Латинка Петрова се лекува от ковид в “Софиямед”. Актрисата посрещна там и Великден, а неповторимият й позитивен дух радва...

Трета доза ваксина за възрастните британци

Гражданите на Великобритания, които са на възраст над 50 години ще получат трета доза ваксина срещу коронавируса до зимата на тази година, разкрива "Таймс". Според...

Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходи за първото тримесечие

Американската фармацевтична компания Пфайзер отчете 3.5 милиарда долара приходите за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу ковид очаква продължително търсене на...

Очаква ни слънчева и топла сряда

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от...

Ударна ваксинация и под 6% заразени за денонощие

Данните от Единния информационен портал сочат, че новите случаи на коронавирус у нас са 367. Направени са 6 206 проби, което означава, че положителни...

Вижте още