От друг ъгъл: Ликвидиран е националният суверенитет в правосъдието

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Събития от последната седмица, свързани с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и странното замесване на Европейската прокуратура в казуса, както и последвалите коментари от страна на премиера и на „най-личния“ му човек – Лена Бориславова – началник на кабинета на министър-председателя, всъщност са първият и най-голям политически скандал за Лаура Кьовеши, откакто е начело на новата европейска институция.

Още с избора на румънката за европейски главен прокурор през 2019 година от Европейския парламент стана ясно, че тя се ползва с политическата подкрепа на либералните кръгове в Европа. Тогава имаше опасения, че поставянето на бившия ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния начело на Европейската прокуратура, ще превърне новата институция в инструмент за натиск над националните власти в държавите членки на ЕС от страна на либералните кръгове, диктуващи политиката в Брюксел и Люксембург, където е централата на Кьовеши.

В понеделник вечер в опит да се отклони вниманието от визитата на двама европейски депутати от Европейската народна партия (най-голямата политическа сила в ЕП), Кирил Петков чрез Лена Бориславова анонсира пред медиите истинската причина за визитата на Кьовеши у нас миналата седмица.

А тя всъщност представлява отказ от национален суверенитет в областта на правосъдието. Щенията за собствена сграда на европейските делегирани прокурори в София изглеждат битов въпрос, но всъщност той цели нещо различно, а именно – демонстрация на власт. Наднационална власт. Към това следва да отбележим анонсираната от Лена Бориславова промяна в законодателството, която да позволи разширяването на щата на Европейската прокуратура в България, чрез назначаването на собствени разследващи органи – следователи и полицаи.

За да се случи това, обаче, има нужда от промяна на Регламента за функциониране на Европейската прокуратура, но не е изненадващо, че анонсите за значително увеличаване на правомощията на хората на Кьовеши тръгват от държава като България. Страната ни вече 15 години е сочена за „лошото дете“ на Европа, често без основание. Защо тогава това се случва? Защото днес у нас е на власт правителство, което изобщо не се интересува от националния интерес и доказано е готово да го предаде на всеки външен геополитически фактор, който обещае да му гарантира управленския мандат.

Точно заради това изобщо не е случайно, че държави като Полша, Унгария, Дания, Швеция и Ирландия отказаха да се присъединят към Европейската прокуратура, която функционира в момента в 22 от 27 държави членки на ЕС. Просто тези пет страни държат на своя национален интерес. Замисълът на глобалния неолиберален елит е повече от прозрачен. Много по-лесно е да контролираш политиците по върховете на почти всички държави от европейската общност през един европейски главен прокурор, който да има правомощия и ресурс да провежда разследвания за корупция и злоупотреба с еврофондове, като така оказва скрито влияние върху политическите процеси на Стария континент.

За зла участ, България отново става поле за експеримент, защото виждаме, че менторите на Лаура Кьовеши и на Кирил Петков се оказват едни и същи, а върховенството на правото, изглежда използват за постигане на определени политически цели. И тук българите отново сме опитни зайци. Показателно е, че българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и един от деветте европейски делегирани прокурори – Елена Попова – се оказват в скандални зависимости от политическата власт у нас. Мъжът на Теодора Георгиева, която има кабинет до този на Лаура Кьовеши в седалището на Европейската прокуратура в Люксембург – Васил Георгиева – е заместник-министър на външните работи, назначен с подписа на премиера Петков.

Мъжът на Елена Попова – прокурорката, която се оказва, че е провела незнайно по какви процесуални правила онлайн разпит на беглеца от българското правосъдие Васил Божков – Борислав Попов, пък е назначен от настоящата власт за член на Управителния съвет на държавния ВиК Холдинг, който управлява капитал от 1 млрд. лв.

Да твърдиш, че този конфликт на интереси и очевадни зависимости няма да имат отражение върху работата на магистратите Теодора Георгиева и Елена Попова е чиста лъжа. За да предпази себе си от скандала със зависимостите на Георгиева и Попова в България, европейският главен прокурор Лаура Кьовеши няма друг избор освен да се освободи от двете ни сънароднички, при това възможно най-бързо.

Случващото се в България, свързано с въвличането на Европейската прокуратура в политическия дневен ред, със сигурност няма да убегне на националните власти в Германия, Франция и други „стари“ европейски демокрации. За разлика от София, в която „учениците на Сорос“ управляват, нарушавайки Конституция и закони, в много от другите стари европейски столици, макар мрежата на основателя на „Отворено общество“ да има сериозни позиции, все пак не е единственият политически фактор.

От скандалното заместване на името на Европейската прокуратура от премиера Петков и вътрешния министър Рашков в политическата репресия срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, със сигурност има още една негативна последица – отсега насетне над всяко разследване ще тегне съмнението, че то не е в защита на финансовия интерес на ЕС и върховенството на закона, а цели постигането на нелегитимни политически цели чрез инструмента на наказателната репресия.

Автор: Екип „ТРУД“

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още