От друг ъгъл: Ликвидиран е националният суверенитет в правосъдието

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Събития от последната седмица, свързани с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и странното замесване на Европейската прокуратура в казуса, както и последвалите коментари от страна на премиера и на „най-личния“ му човек – Лена Бориславова – началник на кабинета на министър-председателя, всъщност са първият и най-голям политически скандал за Лаура Кьовеши, откакто е начело на новата европейска институция.

Още с избора на румънката за европейски главен прокурор през 2019 година от Европейския парламент стана ясно, че тя се ползва с политическата подкрепа на либералните кръгове в Европа. Тогава имаше опасения, че поставянето на бившия ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния начело на Европейската прокуратура, ще превърне новата институция в инструмент за натиск над националните власти в държавите членки на ЕС от страна на либералните кръгове, диктуващи политиката в Брюксел и Люксембург, където е централата на Кьовеши.

В понеделник вечер в опит да се отклони вниманието от визитата на двама европейски депутати от Европейската народна партия (най-голямата политическа сила в ЕП), Кирил Петков чрез Лена Бориславова анонсира пред медиите истинската причина за визитата на Кьовеши у нас миналата седмица.

А тя всъщност представлява отказ от национален суверенитет в областта на правосъдието. Щенията за собствена сграда на европейските делегирани прокурори в София изглеждат битов въпрос, но всъщност той цели нещо различно, а именно – демонстрация на власт. Наднационална власт. Към това следва да отбележим анонсираната от Лена Бориславова промяна в законодателството, която да позволи разширяването на щата на Европейската прокуратура в България, чрез назначаването на собствени разследващи органи – следователи и полицаи.

За да се случи това, обаче, има нужда от промяна на Регламента за функциониране на Европейската прокуратура, но не е изненадващо, че анонсите за значително увеличаване на правомощията на хората на Кьовеши тръгват от държава като България. Страната ни вече 15 години е сочена за „лошото дете“ на Европа, често без основание. Защо тогава това се случва? Защото днес у нас е на власт правителство, което изобщо не се интересува от националния интерес и доказано е готово да го предаде на всеки външен геополитически фактор, който обещае да му гарантира управленския мандат.

Точно заради това изобщо не е случайно, че държави като Полша, Унгария, Дания, Швеция и Ирландия отказаха да се присъединят към Европейската прокуратура, която функционира в момента в 22 от 27 държави членки на ЕС. Просто тези пет страни държат на своя национален интерес. Замисълът на глобалния неолиберален елит е повече от прозрачен. Много по-лесно е да контролираш политиците по върховете на почти всички държави от европейската общност през един европейски главен прокурор, който да има правомощия и ресурс да провежда разследвания за корупция и злоупотреба с еврофондове, като така оказва скрито влияние върху политическите процеси на Стария континент.

За зла участ, България отново става поле за експеримент, защото виждаме, че менторите на Лаура Кьовеши и на Кирил Петков се оказват едни и същи, а върховенството на правото, изглежда използват за постигане на определени политически цели. И тук българите отново сме опитни зайци. Показателно е, че българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и един от деветте европейски делегирани прокурори – Елена Попова – се оказват в скандални зависимости от политическата власт у нас. Мъжът на Теодора Георгиева, която има кабинет до този на Лаура Кьовеши в седалището на Европейската прокуратура в Люксембург – Васил Георгиева – е заместник-министър на външните работи, назначен с подписа на премиера Петков.

Мъжът на Елена Попова – прокурорката, която се оказва, че е провела незнайно по какви процесуални правила онлайн разпит на беглеца от българското правосъдие Васил Божков – Борислав Попов, пък е назначен от настоящата власт за член на Управителния съвет на държавния ВиК Холдинг, който управлява капитал от 1 млрд. лв.

Да твърдиш, че този конфликт на интереси и очевадни зависимости няма да имат отражение върху работата на магистратите Теодора Георгиева и Елена Попова е чиста лъжа. За да предпази себе си от скандала със зависимостите на Георгиева и Попова в България, европейският главен прокурор Лаура Кьовеши няма друг избор освен да се освободи от двете ни сънароднички, при това възможно най-бързо.

Случващото се в България, свързано с въвличането на Европейската прокуратура в политическия дневен ред, със сигурност няма да убегне на националните власти в Германия, Франция и други „стари“ европейски демокрации. За разлика от София, в която „учениците на Сорос“ управляват, нарушавайки Конституция и закони, в много от другите стари европейски столици, макар мрежата на основателя на „Отворено общество“ да има сериозни позиции, все пак не е единственият политически фактор.

От скандалното заместване на името на Европейската прокуратура от премиера Петков и вътрешния министър Рашков в политическата репресия срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, със сигурност има още една негативна последица – отсега насетне над всяко разследване ще тегне съмнението, че то не е в защита на финансовия интерес на ЕС и върховенството на закона, а цели постигането на нелегитимни политически цели чрез инструмента на наказателната репресия.

Автор: Екип „ТРУД“

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още