Вече няма червени ковид зони в България, обяви здравният министър в оставка

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

“България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Няма нито една червена зона в страната”, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия”, добави Ангелов, като благодари на българите, повярвали в мерките.

„Постигнахме много с изключително целенасочена политика. За да задържим постигнатото – има две задължителни условия, които трябва да спазваме. Първо – трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне 50 000 на ден. В 12 часа ще направим ваксинационен щаб, на който ще вземем две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да си позволим отварянето на „зелени коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки”, обясни още Ангелов.

По думите на здравния министър мерките трябва да се спазват още месец – два, докато не се постигне колективен имунитет от поне 60% ваксинирани.

„Това може да стане най-рано в края на юни, реалистично – в края на юли и в най-лошия вариант – в края на август. Всичко зависи от темпа на ваксинация”, уточни той.

Главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и 5-о на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 23 на 100 000. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите след Босна и Северна Македония.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като Разград и Видин са с под 300 на 100 000 души. С най-висока са Варна, Русе, София, Перник, Добрич и Софийска област.

„Най-радостно за мен е, че кривата на заразяване стръмно спада и вървим към подобряване. Сега я последва и кривата на смъртността и тази на хоспитализираните”, добави проф. Кунчев.

Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че бдителността не трябва да бъде сваляна, въпреки положителните тенденции. Намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична – 25%.

„Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица. При починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно”, допълни той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че ЕМА продължава да извършва анализ и оценка на наличните данни за всички разрешени за употреба ваксини.

„В началото на седмицата се потвърди положителното съотношение полза/риск на ваксината на „Янсен” след предоставените данни за приложението ѝ в САЩ. Това позволява на държавите от ЕС да продължат ваксинационните си кампании и с този препарат. Миналата седмица – на 15-и, пристигна и първата доставка в България от 14 400 дози. Днес очакваме информация за следващата доставка, която ще е на 26 април с 24 000 дози”, уточни Кирилов.

Той съобщи, че продължава оценката и на ваксината на AstraZeneca. Към края на деня се очаква да приключи заседанието на Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба и през утрешния ден ЕМА да го оповести.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още