Вече няма червени ковид зони в България, обяви здравният министър в оставка

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

“България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Няма нито една червена зона в страната”, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разумът, интелектът на експертите, които стоят на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия”, добави Ангелов, като благодари на българите, повярвали в мерките.

„Постигнахме много с изключително целенасочена политика. За да задържим постигнатото – има две задължителни условия, които трябва да спазваме. Първо – трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през май може да достигне 50 000 на ден. В 12 часа ще направим ваксинационен щаб, на който ще вземем две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да си позволим отварянето на „зелени коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки”, обясни още Ангелов.

По думите на здравния министър мерките трябва да се спазват още месец – два, докато не се постигне колективен имунитет от поне 60% ваксинирани.

„Това може да стане най-рано в края на юни, реалистично – в края на юли и в най-лошия вариант – в края на август. Всичко зависи от темпа на ваксинация”, уточни той.

Главният държавен здравен инспектор проф. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-ото място в Европейския съюз и 5-о на Балканите. По отношение на смъртността на двуседмична база тя е 23 на 100 000. По този показател сме на второ място в ЕС след Унгария и на трето на Балканите след Босна и Северна Македония.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като Разград и Видин са с под 300 на 100 000 души. С най-висока са Варна, Русе, София, Перник, Добрич и Софийска област.

„Най-радостно за мен е, че кривата на заразяване стръмно спада и вървим към подобряване. Сега я последва и кривата на смъртността и тази на хоспитализираните”, добави проф. Кунчев.

Проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че бдителността не трябва да бъде сваляна, въпреки положителните тенденции. Намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична – 25%.

„Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица. При починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно”, допълни той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че ЕМА продължава да извършва анализ и оценка на наличните данни за всички разрешени за употреба ваксини.

„В началото на седмицата се потвърди положителното съотношение полза/риск на ваксината на „Янсен” след предоставените данни за приложението ѝ в САЩ. Това позволява на държавите от ЕС да продължат ваксинационните си кампании и с този препарат. Миналата седмица – на 15-и, пристигна и първата доставка в България от 14 400 дози. Днес очакваме информация за следващата доставка, която ще е на 26 април с 24 000 дози”, уточни Кирилов.

Той съобщи, че продължава оценката и на ваксината на AstraZeneca. Към края на деня се очаква да приключи заседанието на Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба и през утрешния ден ЕМА да го оповести.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още