Замирисва на война: Русия заяви, че може да бъде принудена да защити гражданите си в Украйна

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

При определени обстоятелства Русия може да се окаже принудена да защити своите граждани в Източна Украйна и че една значителна военна конфронтация може да постави началото на края на Украйна като държава. Това заяви висш чиновник в Кремъл заяви днес, предаде Ройтерс.

Заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак каза, че разгръщане на широкомащабни военни действия в Донбас от властите в Киев ще бъде началото на края за Украйна.

„Подкрепям оценките, че [. . .] започването на военни действия би било началото на края на Украйна“, е казал Козак, цитиран от ТАСС. Той бил запитан дали Русия ще защити своите граждани в отцепилата се източна част на Украйна.

„Днес всичко зависи от това с какъв мащаб ще е пожарът. Ако там бъде, както казва нашият президент, устроена Сребреница, ние очевидно ще бъдем принудени да застанем в защита“, е казал чиновникът.

Той имаше предвид мюсюлмански анклав, в който босненските сърби избиха около 8000 мъже и момчета през войната в Босна 1992-1995 г., отбелязва Ройтерс.

На 19 април ще има поредна среща на „нормандската четворка“ за Украйна (Украйна, Русия, Франция и Германия) на равнище политически съветници, заяви Козак.

По-рано днес Кремъл съобщи, че по време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел президентът на Русия Владимир Путин е обвинил Киев в провокационни действия в Източна Украйна, които засилват напрежението по т.нар. линия на съприкосновение между украинската армия и силите на проруските сепаратисти.

Владимир Путин от своя страна обвини Киев в провокативни действия, които ескалират напрежението в конфликта в Източна Украйна.

Според Кремъл двамата събеседници за изразили безпокойство от развитието в Източна Украйна.

Украйна и западни държави от своя страна обвиняват проруските сепаратисти и Москва, че предизвикват сблъсъци и напрежение в Източна Украйна, отбелязва АФП.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още