Словакия блокира партида от ваксината „Спутник V”, Русия си я поиска

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Съставът на партида руска ваксина „Спутник V”, доставена в Братислава миналия месец, не може да бъде одобрен от Словашкият регулаторен орган, заявиха от ведомството.

Производителят на ваксини реагира светаквично на обвиненията на Братислава, настоявайки, че всички партиди на ваксината са преминали през „строг контрол на качеството“.

„Партидите ваксина (Спутник V), използвани в предклинични тестове и клинични проучвания, публикувани в списанието Lancet, нямат същите характеристики и свойства като партидите ваксина, внесени в Словакия“, се казва в изявлението на Държавния институт за контрол на лекарствата (SUKL).

„Само името на препарата го свързва с ваксината „Спутник V”, използвана в около 40 страни по света“, се казва в доклада на SUKL.

През февруари медицинското списание „Lancet” публикува доклад, който установи, че „Спутник V” има над 90% ефективност срещу симптоматичен Covid-19.

Институтът „Гамалея“, която разработи ваксината, публикува в Туитър становище в защита на своя препарат.

„Всички партиди на „Спутник V” са с едно и също качество и се подлагат на строг контрол на качеството в института„ Гамалея “, пише в позицията.

Производителят твърди, че SUKL е „стартирал кампания за дезинформация срещу „Спутник V“ и отхвърли словашкото твърдение за несъответствие между партидите като „фалшива новина“.

Той добави, че Руският фонд за преки инвестиции, който е подкрепил разработването на „Спутник”, е поискал Словакия „да върне ваксината заради множество нарушения на договора, за да може да се използва в други страни“.

Игор Матович, който напусна поста премиер на Словакия, но остава в правителството като вицепремиер, посети Москва в четвъртък за разговори по „Спутник”.

Той беше принуден да подаде оставка миналата седмица на фона на скандал около закупуването на два милиона дози от ваксината „Спутник V”, която все още не е получила зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за употреба в Европейския съюз.

По повод създалата се ситуация той публикува гневен пост във Фейсбук срещу своите опоненти:

„ПОЗДРАВЛЕНИЯ, ИДИОТИ! Взехте за заложници здравето на милиони хора в Словакия!“ написа той.

„Спутник V” предизвика разделение между държавите от бившия Източен блок, като някои го виждат в него Божи дар, а други го смятат за инструмент за пропаганда на Кремъл.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още