Десетки милиони дози от „АстраЗенека“ залежават на склад и не се използват в САЩ

Най-четени

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Десетки милиони дози ваксина срещу коронавирус на британско-шведската компания „АстраЗенека“, седят неизползвани в САЩ в очакване на резултатите от клиничното изпитване. В същото време държави, в които използването ѝ е разрешено, молят да се сдобият с дози от нея.

Съдбата на тези дози ваксина на „АстраЗенека“ е обект на интензивен дебат в Белия дом и федералните здравни служители. Някои са на мнение, че администрацията трябва да ги пусне в чужбина, където са крайно необходими, докато други не са готови да се откажат от тях.

„АстраЗенека“ участва в тези разговори

„Разбираме, че други правителства вероятно са се обърнали към правителството на САЩ да им дари дози „АстраЗенека“ и сме помолили правителството на САЩ да обмисли внимателно тези искания“, каза Гонсало Виня – говорител на „АстраЗенека“.

Понастоящем около 30 милиона дози се бутилират в съоръжението на „АстраЗенека“ в Уест Честър, Охайо, пише „Ню Йорк Таймс“.

Друга компания в Мериленд, с която „АстраЗенека“ е сключила договор за производство на ваксината си в Съединените щати, също е произвела десетки милиони дози, но тъй като препаратът все още не е одобрен в САЩ, произведените количества стоят неизползвани.

„АстраЗенека“ поиска от администрацията на Байдън да й позволи да предостави американските дози на Европейския съюз, спрямо когото не е изпълнила първоначалните си ангажименти за доставка и където кампанията за ваксинация буксува.

Засега администрацията отхвърля искането, твърди служител на Белия дом.

Колебанието на администрацията на Байдън е отчасти свързано с несигурността с доставката на ваксини, а президентът Джо Байдън обеща достатъчно дози, за да покрие всеки възрастен в САЩ.

Миналия май администрацията на Тръмп обеща до 1,2 милиарда долара на „АстраЗенека“ за финансиране на разработването и производството на ваксина, която тя разработи с Оксфордския университет, и за снабдяването на САЩ с 300 милиона дози, ако се окаже ефективна. Миналата година федерални служители и експерти по обществено здраве смятаха, че ваксината, която е по-евтина и се съхранява по-лесно за по-дълго време, най-вероятно е сред първите, получили разрешение.

Това така и не се случи. Отношенията на „АстраЗенека“ с американските регулатори охладняха и това забави развитието на процеса. Регулаторът F.D.A. упрекна компанията, че твърде бавно предоставя доказателства, че ваксината не е причинила сериозни неврологични странични ефекти при двама доброволци.

В момента компанията е изправена пред поредното предизвикателство, след като няколко европейски държави спряха употребата на ваксината заради смъртни случаи и появата на сериозни здравословни проблеми на ваксинирани лица.

Европейските здравни власти твърдят, че няма причинно-следствена връзка между ваксинирането и медицинското състояние на пациентите.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Гордана Силяновска-Давкова на премиера на Софийска опера в Скопие: Културната дипломация е по-силна от традиционната

Новата президентка на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова бе сред специалните гости на премиерата на Софийската опера и балет в...

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково,...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

Вижте още