Петя Станева: Републиканци за България е смисленият и интелигентен проект, на можещите и успели хора

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коя е Петя Станева?

Един нормален, млад човек от България, с чувствителност за ставащото. Петя е българка, която знае, че тук може и иначе, но само ако има правила. Ако имаме държава, в която правилата и законите са гражданската библия за всички ни.

Защото правилата са в основата на всичко.

Петя Станева е млада майка, която иска нейният 9-годишен син, както и синовете и дъщерите на всички нас да живеят в една различна държава – с друга нормалност.

В държава, която не е в нокаут, нито в локдаун от политически и други жонгльорства, в която смелите и визионерите са водачи, работливите и достойните са коректив, нуждаещите се – подкрепени.

Затова Петя Станева казва:

„Не съм политически играч, но винаги съм се интересувала от политическите процеси, защото те се интересуват от нас. Всъщност – те бележат и редят живота ни. Никой не е отвъд политическото, дори да се заблуждава, ако си е подредил някак доволно своята лична територия.

Нормален, свободен човек съм. И бих казала – позитивен и усмихнат. Старозагорка!

Обичам точните неща. Ясните хоризонти и отношения, честният диалог. Смелите решения.

Колективен играч, републиканец по убеждения.

Затова и намерих мястото си точно тук – в тази политическа платформа – Републиканци за България. Водач съм на нейната листа за Старозагорски избирателен район.

Магистър съм по финанси и инвестиционен мениджмънт, работила съм в областта на борсовата търговия и в областта на националната сигурност в тази посока.

Принципен, отговорен и последователен човек съм. Мога да нося товарите и отговорността, които поемам”.

Как реагираха семейството, приятелите на включването Ви в политиката?

С подкрепа и разбиране. С поощрение. Всички ние виждаме какво става сега със страната ни. Как се живее, какви са „правилата“. Време е на тази джунгла да се сложи край. И все отнякъде трябва да се започне, след като 30 и повече години се разбра, че това което е, не е това, което трябваше да бъде.

Наистина е време за тежки решения, за смели решения. Малко остава докато с подобни все грешни решения, изгорим напълно държавата си. Време е за действия и за правила. А това не може да стане с досегашните хора, с досегашните норми и политически заявки.

Благодарна съм на всички, които ме подкрепиха и повярваха в мен и хората около мен, за изграждането на държавата ни България с други правила- подредена, честна и грижеща се за своите граждани. Подкрепиха ме и защото вече ясно се вижда, че е нужна цялостна поколенческа промяна у нас по отношение на хора, визия за развитието на страната ни. Нужни са ни нови, млади, смели хора. Полезни хора.

Защо избрахте партията на г-н Цветан Цветанов?

Защото съм колективен играч. И принципен човек. А Републиканци за България не е нито лидерска партия, нито партия на хората с огромно и незадоволено его, нито политическа писта или изтривалка на съвести. Тя е качествен и дългосрочен визионерски проект за нова България – за една различна държава.

Мотивира ме и фактът, че се събрахме много млади хора, съмишленици, образовани, успели, интелигентни българи, чиято кауза е достойно бъдеще тук в България. Държавата ни има нужда от нова енергия, зареждаща и позитивна. От нова визия. Нима не е нормално човек да иска достойно да живее в родината си и достойно да остарее в нея? Нямаме повече време да сме гастербайтерите на Европа, нито хора „втора употреба“ или „втора ръка“. Българинът е достоен човек и е крайно време да се отърсим от инерцията и отвращението, в които живеем вече над 3 десетилетия. Намерих тук много съмишленици в тази посока.

ПП „Републиканци за България “ е смисленият и интелигентен проект на можещите и успели хора в България, за нова България.

Но има и друго – в Републиканци за България се събраха много и изключителни експерти в различни сфери, смели и креативни хора, които имат толкова много, което може да е полезно за страната ни – като идеи, визи, възможности.

България е нашата родина и никой друг не може да я подреди и развива по-добре от нас. Времето за очакване на чудесата свърши. Дойде това на работата, саможертвата и истинските и полезни хора.

Време за смелите решения.

Вие сте областен координатор на ПП „Републиканци за България“? Получихте и доверието да водите листата на партията  в област Стара Загора за парламентарните  избори на 4-ти април.  С какво спечелихте тази висока чест и тежка корона в същото време? Това е първо явяване на избори на новия проект и то по-малко от година от създаването на партията.

Може би заради всичко дотук. И защото съм безкомпромисна по отношение на истината и справедливостта. Защото съм диалогична и отговорна като човек. А и може би защото мнозина видяха в мен и енергията на новото, от което имаме нужда. Нека другите да преценят. За себе си знам, че съм всеотдаен и принципен човек на каузите, в които вярвам. Но има и друго.

Във времена, когато за политиката се говори като за мръсна дума, има хора и идеи, които те вдъхновяват и провокират да влагаш част от своята житейска енергия в кауза, която е заразителна и достижима.

За държава с правила.

Изграждането на гражданско общество в България за мен не е абстрактна и невъзможна идея, а абсолютна необходимост и възможна реалност, дори бих казала вълнуващо преживяване и кауза, която може да осмисли в много голяма степен гражданския дълг на всеки човек.

Колкото до това, защо се съгласих да оглавя листата на Републиканци за България, отговорът ми е простичък. Когато се чувстваш от една общност, изпитваш потребност да действаш. В този формат, сред тези хора видях шанс отново да бъда себе си – да вярвам, че проблемите имат решения и то добри, разумни, законни решения: че могат да се решават честно, а не да се загърбват и замитат, да се шикалкави на гърба на хората. Видях възможност истински да мога да отстоявам позиции, независимо от конюктурата и да предлагам решения. Активен човек съм, човек на действието.

Знам също, че представата ми за мен самата се бори с представата ми за народен представител в българския парламент. Но съм готова да приема предизвикателството, защото вярвам че политиката не е цел, а средство да следваме идеалите си. И възможност да направиш полезни, добри и смислени неща за повече хора.

Какви са хората в листата на „Републиканци за България“ в област Стара Загора?

Полезни хора. Смели, принципни и хора с идеи и визия за страната ни. Млади, енергични, на които им пука как в става тук, какво остава за децата им.

Хора с експертизи, със знания, готови да поемат тежкия кръст за тежките решения, от които има нужда сега страната ни, за да поеме по нов начин в новия си път. Тук са хора, готови да дават най-доброто от себе си за това. Имаме и обединяваща мечта- да допринесем за изграждането на държава с правила!

И нещо много важно. В нашата листа всички предложени за кандидат-депутати са местни хора, от региона. Познати имена, хора които всеки може да види, срещне, познава.

Мисля, че това е голямо предимство, тъй като те знаят какво е нужно на общността тук.

Най-неотложните неща от парламента?

Пак ще кажа: да подредим общата ни къща. В момента всеки дърпа чергата към себе си. Така не става държава. Републиканци за България има цяла програма от секторни политики, която е близо 50 страници, може да се намери в сайта на партията. В нея има наистина визия за една нова, нормална, различна държава. Ще маркирам само някои от най-важните ни цели, наши законодателни приоритети. Предвид и на ситуацията, в която сме. Пред избори.

Спешно е създаването на Министерство на българите в чужбина, както и създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“, който да дава и възможност за дистанционно гласуване на българите зад граница. Така също е спешно необходимо създаването на дигитална платформа за дистанционно обучението им.

Категорично считаме, че е важно парламентът да намали мандата на главния прокурор, както и да се закрие специализираното наказателно правосъдие. Паралелно с това е важно създаване на Министерство на електронното управление и информационните технологии, както и създаване на ефективно електронно правосъдие.

По отношение на сигурността е спешно създаването на Изпълнителна агенция „Киберсигурност“, както и възобновяване на ролята на България в регионалното сътрудничество, което върви редом с подобряване на бойната способност на българските въоръжени сили, ръст с 25% на заплащането на младите офицери в армията.

Парламентарен приоритет следва да бъде и въоръжаването на българската армия с ново поколение високотехнологични отбранителни системи и като цяло нова Стратегия за национална сигурност и Военна доктрина на България.

ПП „Републиканци за България“ категорично счита, че е наложително и предлагаме в нашата програма по отношение на финансовата политика връщане към политиката на строга финансова дисциплина, намаляване на служителите на държавната администрация наполовина и 50% увеличаване на заплатите на останалите, запазване на плоския данък върху доходите и печалбата. Предвиждаме за важно и спешно също разширяване на обхвата на патентните данъци.

По отношение на регионалната политика намираме за оживително и крайно необходимо, с оглед и възраждане на изостаналите региони – изграждане на иновативни университетски кампуси, които имат за цел да подпомогнат икономическото и социално развитие на регионите като повишат качеството на работната сила, чрез нови научни знания, иновации и технологии.

Ускорено изграждане и модернизация на стратегическата транспортна инфраструктура на страната, е също сред приоритетните задачи в нашата програма, както и изграждане на национална система за ранно предупреждение от рискови природни явления и бедствия.

Специално внимание е нужно да се отдели на малките кметства в общините. Затова ние предлагаме и ще работим и законодателно това да е приоритет и факт, а именно: делегирани бюджети за всички кметства в страната. Предвиждаме отпускането на бюджет от минимум 10 000 лв. годишно за малките населени места в страната.

Много са неотложните и спешни неща, необходими на България, за да стане държавата ни европейска в истинския смисъл на думата, и подредена страна.

Затова каня всички граждани на област Стара Загора, които считат, че повече така не може и е време за същинска, реална промяна на ставащото у нас, да посетят нашите срещи, сайта ни, предизборните ни офиси. Добре дошли са.

Имаме визия за това, което предлагаме, затова и търсим съмишленици в нашата кауза.

Всеки, който споделя каузата за една различна от досегашната България, За държава с правила, е добре дошъл при нас.

Ценен ни е всеки един човек и всяка една читава и полезна кауза и идея.

Интервю на www.kazanluk.online.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още