ВСС отряза ГЕРБ за новата фигура на разследващ главния прокурор

Най-четени

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Единодушно, без нито един глас „против“, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие изцяло отрицателно становище по проекта на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаване на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор. Това съобщава „Правен свят“.

Становището е подготвено от Правната комисия на кадровия орган и бе категорично – проектът реално не изпълнява препоръките на Съда в Страсбург и европейските органи.

Според Правната комисия предложението на управляващите дава противоречиви дефиниции относно статута на въпросния разследващ прокурор. Комисията пита и с какво реално ще се занимава той във времето, в което „обвинител №1“ не извършва престъпления.

Пленумът на ВСС се съгласи още, че няма никаква необходимост от създаването на такава нова фигура, тъй като постановеното от Конституционния съд на Решение №11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г. е достатъчно ясно и непротиворечиво.

Според кадровиците няма спор, че всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият „обвинител №1“ е заподозрян в престъпление.

Фигурата на разследващ главния прокурор е самоцелна – обобщи становището си ВСС.

Преди провеждането на гласуването, главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да участва в него, но посочи: „Това е поредният експеримент, който се прави със съдебната власт. Зад него не стои никаква юридическа логика, а единствено политическа“.

Припомняме, че и становището на самото държавно обвинение по проекта беше в подобна посока, че няма никаква необходимост от конституирането на такава фигура, поради това, че и сега законът дава възможност главният прокурор да бъде разследван, ако извърши престъпление, точно както всеки друг гражданин на България.

Проектът за промени в НПК вече мина на първо четене, само че в радикално различен вид от този, който ще бъде обсъден на второ четене. Както „Правен свят“ писа, във вторник двама депутати от ГЕРБ, сред които и председателят на Правната комисия Анна Александрова, реално пренаписаха предложенията си, като предвидиха не само Прокурорската колегия да може да номинира разследващия „обвинител №1“, а дадоха такава възможност и на съдиите от Съдийската колегия.

Ново е и това, че за избран ще се счита онзи кандидат, за когото са гласували поне 15 от общо 25 членове на ВСС. Мандатът на „прокурор, разследващ главния“ също е орязан от 7 години на 5 години. Новата фигура на разследващ главния прокурор ще работи по дела не само срещу него, но и срещу заместниците му, предлагат още от ГЕРБ.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Вижте още