Затваряне на границите и ваксинационните паспорти обсъждат лидерите на ЕС

Най-четени

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар,...

Лидерите на ЕС ще се борят днес със заплахата от новите щамове на коронавируса, като предпазливите страни настояват за затваряне на вътрешните граници на Европа, за да се спре разпространението.

Висшите представители ще проведат среща на върха – чрез видеовръзка, за да се предпазят от инфекция – „за повишаване на политическата информираност относно сериозността на ситуацията с новите щамове“, каза представител на ЕС.

Вирусните мутации, възникнали във Великобритания, Южна Африка и Бразилия, разтревожиха властите в ЕС поради повишената им заразност, което наложи забрани или ограничения за пътниците от тези страни. Но нарастват призивите за затваряне на границите в рамките на ЕС по координиран начин, за да не се повтаря опитът през март, когато няколко държави-членки изпаднаха в паника и затвориха едностранно националните си граници, предизвиквайки хаос при пътуванията. Това решение се възприема като пагубно, нарушавайки и без това задушаващата се европейска икономика, и лидерите ще работят усилено, за да намерят начини да озаптят щамовете, като същевременно производството и бизнеса останат работещи.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди във вторник, че въпреки че се надява лидерите да намерят алтернативни начини да спрат щамовете, тя не може да изключи граничните проверки.

Белгия, вклинена между Германия, Франция и Нидерландия, заяви, че ще се застъпи за „временно“ затваряне през почивните дни на февруари, когато милиони европейци обикновено се насочват към ски пистите.

Засега щамовете остават малка част от общите случаи в ЕС, а здравните служители се надпреварват да ваксинират, преди мутациите да доминират.

Въпреки че все още няма индикации, че новите щамове са по-смъртоносни, има опасения, че могат да заразят повече хора и да претоварят болничния интензивен капацитет.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че скоро блокът ще разшири ваксините извън тези на BioNTech/ Pfizer и Moderna, които понастоящем има оторизация да се ваксинират 70% от възрастните в ЕС преди септември.

„Това е изпълнимо, амбициозно е, но трябва да бъдем амбициозни – хората чакат това“, каза тя в сряда.

Разпространението на ваксинациите в Европейския съюз е разочароващо бавно в сравнение със Съединените щати, Израел и други страни, проблем, усложнен от недостига на дози от BioNTech/Pfizer. Има и малцинство, особено в страни като Франция, които се колебаят да бъдат ваксинирани. И докато мнозина се надяват, че ваксинациите скоро ще сложат край на ограниченото пътуване, тестовете, нощния вечерен час и домашните карантини, служители на ЕС и дипломати предупреждават Европа да не сваля гарда твърде рано.

Разговори за ваксинационни сертификати

Очаква се лидерите да обсъдят и идеята за използване на сертификати за ваксинирани като форма на паспорт за пътуване в Европа. За тях се застъпва зависимата от туризма Гърция, но дипломати настояват, че е рано за тази тема.

„Все още има много, много, много въпроси, на които трябва да се отговори. На първо място, не знаем дали хората, които са били заразени, все още могат да бъдат отново заразени и все още могат да заразят други хора“, каза висш дипломат от ЕС.

Едно от притесненията на длъжностните лица в ЕС е визията за Европа, разделена между малцинство, което може да пътува и да се радва на пост-пандемичен живот, докато останалите остават ограничени.

На срещата на върха трябва да се говори и за ходовете за извършване на антигенни тестове, които са по-евтини и по-малко инвазивни, но по-малко надеждни от тези с тампоните за носа, които са широко разпространени в момента.

Междувременно ЕС ще трябва да ускори геномния анализ на вирусни проби, за да открие какво е разпространението на новите щамове.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Вижте още