Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Най-четени

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от...

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка – такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите, би бил правилният подход за справяне със ситуацията.

Мерките, които бяха приети тази седмица, ваксинирането на новородено 2 седмици по-рано от двумесечната възраст, както беше  досега, безплатните ваксини за бременни и всичко по темата, коментира д-р Аспарух Илиев – ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините.

Тройната ваксина за коклюш, дифтерит и тетанус е една от първите ваксини, които бебето получава, официално тези ваксини са напълно безопасни, сертифицирани от шестата седмица след раждането нататък, поради което решението на здравните власти да изтеглят с около месец назад, към втория месец началото на ваксинацията, в никакъв случай не крие някакви рискове за децата, подчерта той.

Важно е да знаем, че тези ваксини са много добре тествани и нямат никакви особени странични реакции при бебетата. При малките деца може да се наблюдава от 12 до 24 часа, повишаване  на температурата, съвсем леко разстройство, но това са нормални странични реакции, които много бързо преминават и по никакъв начин не застрашават здравето, категоричен е специалистът.

„Тези ваксини нямат доживотен ефект, ефективни са при деца до 12 години, поради което след 12 години се извършва допълнително реваксиниране и в зряла възраст се препоръчва да се прави реваксиниране веднъж на 10 години.

Според медика, проблем настъпва при реваксинациите в късна възраст – хората забравят, лекарите не ги информират. Наистина, заболяване като коклюша може да е неприятно дори за възрастни, поради мъчителната кашлица, която може да продължи 2-3 месеца дори, което може силно да попречи на работоспособността и на всичко, което правим, но опасност за живота има само при новородените“, посочи д-р Аспарух Илиев.

За рискове от усложнения по-податливи са най-малките, а проблемът при новородените е, че заболяването протича като инфекция, с температура и усложнение, но кашлица не се наблюдава, това което там настъпва е или пневмония, или трудности в дишането до степен, в която е възможно да настъпи задушаване, поясни специалистът.

При възрастни хора заболяването започва като общо неразположение, а няколко дни след това настъпва кашличната фаза. Понякога тя може да премине бързо, но понякога може да продължи и седмици.

Известен риск има ваксинираният да бъде преносител и да зарази малко дете или друг човек, тъй като става дума за бактерия, а ваксините спрямо бактериите имат частично по-ниска ефективност, отколкото антивирусните. Хората, които са ваксинирани, дори и да се разболеят, боледуват много по-леко, а идеята за ваксинацията на майките по време на бременността е да се прехвърлят антитела през плацентата в бебето, за да може естествено да го защитават уточни д-р Аспарух Илиев.

В цяла Европа наблюдаваме увеличение на случаите на заболели от коклюш.
По думите на д-р Аспарух Илиев, три са основните причини за това – антиваксърски настроения и значително нарасналия скептицизъм към ваксинитенамаления срок на действие на новия вид ваксина срещу коклюш и не на последно място – фактът, че покрай Covid-19 и носенето на маски, много по-малко се срещахме с патогени, които изграждат естествения ни имунитет.

Трябва да имаме предвид, че действителният брой болни е пъти по-висок от диагностицираните.
Ние виждаме само върха на пирамидата с тези установени 500 случая, а всъщност носителите са много повече.

Причината за това е, че няма редовни изследвания за заболяването. Освен това то е за сметка на пациента и е скъпо.

Д-р Илиев препоръча пациенти с упорита кашлица, която продължава повече от седмица без подобрение, да се изследват за коклюш . Обикновено това е PCR тест или бактериална култура.

Относно ваксината, която се ползва последните 15 години, д-р Илиев заяви, че тя в действителност създава по-краткотраен имунитет. При предишната ваксина са се ползвали цели клетки на бактерията Bordetella pertussis, причиняваща заболяването, но тя е била съпътствана и с повече неразположения след поставянето ѝ. За сегашната се ползват само части от клетката на патогена, заради което тя е много по-щадяща за организма, макар и наистина с намален срок на действие.

Все пак с подновяване на всеки 5 до 10 години човек е добре защитен.

В съвременното производство на ваксини като цяло се приоритизира това те да имат минимални странични ефекти и да са възможно най-щадящи. Много хора се притесняват от развитие на алергии, което в действителност е било проблем преди. Днес обаче ваксините са много по-пречистени и съвършени.

В България например са известни много тежки случаи на усложнения вследствие на имунизация на пациенти през 70-те години с некачествена ваксина, произведена в СССР. Сред тях е имало дори смъртни случаи и увреждания, които за съжаление и до днес подхранват страха от ваксините.

В днешно време обаче контролът при пускането на пазара на дадена ваксина е много по-строг. Страхът и съмненията, които хората хранят по отношение на ваксините, се преодолява единствено с пълна информация и прозрачност, така че те самите да могат да преценят плюсовете и минусите.
Например, въпреки че отдавна е позната ваксината срещу човешкия папилома вирус, причиняващ рак на шийката на матката, в България тя почти не се използва, заради което всяка година умират стотици жени от това заболяване.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кабинетът одобри личните карти да струват 30 лв.

Кабинетът одобри на заседанието си почти двоен скок на цената за издаване на лична карта - от 18 на...

Коментар: Викали са му „натовски генерал“, а той е служил на кремълския дневен ред

Разделното време принуждава всеки да се определи и да заеме истинската си позиция. Независимо от това дали са му викали „натовски генерал”, а той...

ЦИК сваля предизборни билбордове на ПП-ДБ, съставя акт на Денков

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билбордове на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение...

Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко...

Васил Найденов: Познавам най-богатите хора, но не ходя да се моля за спонсорство

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от...

Вижте още