Румен Спецов остава начело на НАП, заместникът му оглавява „Митници“

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Директор на Националната агенция за приходите (НАП) остава Румен Спецов, а директор на Агенция „Митници“ става Георги Димов – досегашен заместник изпълнителен директор на НАП – това обяви вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, която представи на пресконференция ръководствата на приходните агенции.

Основната задача на Димов ще е да пренесе добър опит и практики в Агенция „Митници“ от приходната агенция, посочи Петкова. Тя мотивира назначението и с нуждата от успокояване на ситуацията, след като оглавяващата агенцията Петя Банкова бе арестувана. Относно обвиненията към Банкова служебната министърка каза, че няма да взима отношение, защото това е работа на следствените органи.

Служебната министърка се спря на мотивите да избере Димов за шеф на митниците, а именно, че според нея ще помогне за по-плавния преход към сливане на приходите администрации. По думите на Петкова не се предвижда съкращаване на служители от двете приходни агенции.

„Ще се справя като директор на Агенция „Митници“, заяви от своя страна Георги Димов. „В рамките на няколко дни ще отговоря на въпросите“, лаконичен беше той.

Петкова посочи, че събираемостта на бюджетните приходи е от огромно значение за доброто управление на държавата и защита на нейните фискални интереси. „Има малко изоставане в събираемостта на приходите от Агенция „Митници“. Веднага ще взема мерки, досега нямаше ръководител в митниците, който ефективно да упражнява функциите“, каза още министър Петкова.

„Фискалният резерв към 8 април е близо 6,7 млрд. лева, към края на март е 9,9 млрд. От сумата 6,689 млрд. – 4 млрд. са средствата на Държавния фонд за устойчивост на пенсионната система. Освен средствата, които са в БНБ към фискалния резерв, независимо от размера, те се вземат от тук за фондовете на ЕС, те са 2 млрд. и включват очакваните бъдещи постъпления от втория транш на ПВУ. Сегашното състояние е 6,6 млрд. фискален резерв и 2-та милиарда т. нар. приходи за бъдещи периоди. За втория транш трябва да се изпълнят определени изисквания, за да получим средствата от ЕС“, каза още Петкова.

От парите във фискалния резерв 4 млрд. лв. са в Сребърния фонд за пенсии и разполагаемите средства са 2,7 млрд. лева, допълни тя.

„1,6 млрд. са средствата за придобиване на вземанията от „Топлофикация София“, БЕХ и „Булгаргаз“, за останалите ни трябва по-подробен анализ, но резервът е 6,6, млрд. Може и част от тях да са отишли за пенсии. Разполагаемите парични средства всъщност към момента са 2,7 млрд.“, уточни още служебният финансов министър. Предстои да се направи по-подробен анализ.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още