10 мита за евентуалната помощ, която България ще изпрати на Украйна

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев разпространи съобщение, в което оборва 10 мита за евентуалната военно-техническа помощ от България за Украйна. Митовете създават активно „Възраждане“, БСП и президента Румен Радев

Мит 1: Ако предоставим бронирани машини на Украйна, ще намалим бойните способности на армията.

Реалност: БТР-ите са зачислени на жандармерията, която е част от МВР и нямат общо с армията. Нито една бронирана машина няма да бъде взета от армията ни.

–––––––––––––––

Мит 2: Помощта, която оказваме на Украйна, ни струва скъпо.

Реалност: Досега сме изпратили помощ само веднъж на обща стойност около 20 млн. лв. За сметка на това до момента Украйна е купила наше оръжие и боеприпаси за над 5 млрд. лв., които до края на 2023 г. ще станат близо 7 млрд. лв.

Помощта, която изпратихме, не нарушава бойните способности на армията ни.

–––––––––––––––

Мит 3: Защо даваме качествена военна техника, вместо да я използваме ние тук?

Реалност: Това е морално и технически остаряло въоръжение. Част от него е технически неизправно. То обаче е нужно на Украйна. Украинците разполагат и с кацапицет да ремонтират БТР-ите и да ги използват за резервни части. Българската армия има нужда от модерни бронирани машини за пехотата и от реализацията на отдавнашните проекти за придобиване на такива.

–––––––––––––––

Мит 4: Другите не дават толкова, колкото ние на Украйна

Реалност: От всички страни, които помагат на Украйна, България е с най-малък принос. Дори Северна Македония предостави по-сериозна подкрепа от нас под формата на танкове и самолети. Впрочем, през 1999 г. България подари на Македония 94 танка Т-55 и 108 гаубици и това не предизвика сериозни опасения у нас за отслабване на отбранителните ни способности.

–––––––––––––––

Мит 5: Никой няма да ни компенсира за военната техника, която предоставяме

Реалност: По официални данни в края на 2022 г. правителството на САЩ е предложило на България компенсации в размер на $200 млн., ако страната ни предостави старо съветско въоръжение на Украйна. Служебното правителство на президента Радев не се е възползвало от американското предложение.

Длъжни сме да опитаме да получим компенсации под формата на модерно западно въоръжение и днес, ако не е късно за подобна стъпка.

–––––––––––––––

Мит 6: Предоставяйки около 100 БТР-а, намаляваме оперативните способности на МВР

Реалност: Въпросните бронирани машини нямат общо с оперативните възможности на МВР, тъй като са зачислени по време на т.нар. Възродителен процес и са предназначени за тогавашните вътрешни войски, днес жандармерия. Никога не трябва да стигаме до момент, в който МВР (под каквато и да е форма) използва срещу гражданите си бронетранспортьори. Самите те са с отпаднала необходимост от години за МВР и част от тях технически неизправни.

Ежегодно за охрана и поддръжка на тези бронирани машини се изразходват сериозни средства, които сега ще бъдат използвани по-ефективно в бюджета на МВР.

–––––––––––––––

Мит 7: Украйна не е направила нищо за нас, за да им даваме бронетранспортьори.

Реалност: Украйна е дом на стотици хиляди украински българи, много от които не напуснаха страната дори след началото на руската инвазия и терор. Най-малкото, което имаме като морален дълг към тях, е да им помогнем да се защитят.

Украйна е приятелска държава на България и за разлика от Русия не ни е обявила за враг. Тя е първата фронтова линия срещу агресивния путински империализъм и в този смисъл е преграда пред него и за нас. Помагайки на Украйна, ние помагаме на собствената си национална сигурност.

За последните 16 месеца Украйна е наляла 5 млрд. лв. в икономиката ни под формата на покупки на оръжие и боеприпаси. Пряко или косвено във военните ни заводи препитание намират над 100 000 българи.

–––––––––––––––

Мит 8: Вместо да си модернизираме армията, ние мислим за други армии.

Реалност: Не си модернизираме армията, като откриваме в складове на МВР ненужни  бронирани машини от 60-те и 70-те години. Както не модернизирате собствения си автопарк, ако в задния двор държите ръждясваща лада, която не ползвате, но не искате да се разделите с нея. Предоставянето на съветско оръжие и получаването на натовско в замяна беше шанс, от който се възползваха много страни, но не и България – заради нежеланието на президента Радев и неговите служебни правителства.

–––––––––––––––

Мит 9: Дори и да получим помощ от САЩ и НАТО, това не е начинът да модернизираме армията си.

Реалност: Наивно е да очакваме, че предоставяйки старото си съветско въоръжение, можем да модернизираме цялата си армия. Но можем да стартираме и катализираме този процес, за да може и цената му за нас, данъкоплатците, да е по-ниска. Нищоправенето на управляващите в последните над 30 г. по отношение на модернизацията (вкл. президента Радев) ни докара до състояние основното ни въоръжение все още да е съветско и вече да е по-подходящо за музей, отколкото ефективно средство за отбрана.

–––––––––––––––

Мит 10: Щом даваме оръжия за Украйна, влизаме във война с Русия.

Реалност: От 16 месеца България е един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна и не сме влезли във война. Най-големият трубадур на тази теза е президентът Радев. И както при Корнелия Нинова уж не изнасяхме и един патрон за Украйна, при служебното правителство на Радев за 10 месеца продадохме боеприпаси и оръжие на Украйна за близо 3 млрд. лв. Т.е. самият Радев вече се е убедил, че даването на оръжие за Украйна не ни вкарва във война, въпреки че публично казва обратното.

Близо 50 държави са дарили въоръжение и муниции на Украйна, откакто Русия започна войната. Ако всички те наистина бяха във война с Русия, тя отдавна щеше да е приключила.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още