„Това го предлагаме като проект на решение на парламента“, уточни народният представител, като предложението ще бъде направено от депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, председателя на комисията на отбраната и Бойко Борисов.

Мирчев подчерта, че става въпрос за БТР-и, които стоят в складовете отдавна и не са необходими на полицейските части.

„Тук става дума за бронирани машини от складовете на МВР, за бронетранспортьори, които не са ни нужни, които са били във Вътрешни войски по времето на Възродителния процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни“, обясни Мирчев.

„Украинците са доказали, че могат да правят всичко с това, което получат“, допълни той на въпроса защо ще изпращаме евентуално техника в негодно състояние.

„Има теми, по които не се разбираме, но това е тема, по която мислим в една посока“, коментира Мирчев по адрес на ГЕРБ и ДПС, които подкрепят идеята заедно с ПП-ДБ.

Самият той изрази учудването си защо не са били изпратени на Украйна тези бронирани машини през последните десетина месеца. „Това са машини с отпаднала необходимост, които над 40 години не са излизали от складовете“, добави той.

По думите му това ще бъде трети вид военна помощ за Киев. Мирчев не очаква обструкции в пленарната зала, защото в случая не става въпрос за оголване на въоръжаването на армията ни, а за военни машини, които са неупотребявани от години. Няма да бъде нарушена боеспособността на армията ни, защото това са „бронетранспортьори, които под никаква форма няма да използваме“, каза депутатът от ПП-ДБ.

Според него, след като изпратим стотината БТР-и, трябва отново да проведем разговори с американската страна по старото предложение отпреди десетина месеца, според което ще ни предоставят 200 млн. долара за ново въоръжение. Мирчев изрази съжаление, че през декември 2022 служебният кабинет на президента не се е възползвал от офертата.

„Служебното правителство на Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка, става въпрос за 200 милиона долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности“, разкритикува президента той.

Идеята за нова военна помощ идва седмица след посещението на президента Володимир Зеленски у нас, след което военният министър Тодор Тагарев каза, че ни е поискано всичко без самолети.