Дори лъжите няма да спасят Семерджиев

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

36-годишният бивш футболист Георги Семерджиев получи общо 20 години „лишаване от свобода“ по делото за тежката катастрофа на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени. Мотивите на Софийският градски съд разбиват тезата на защитата, че подсъдимият не е виновен за трагичния инцидент и проследяват с факти закононарушенията на Семерджиев. От тях става ясно обаче, че и държавното обвинение и МВР също са допуснали грешки в обвинителния акт и разследването.

По-сурово наказание

Съдебният състав на СГС с председател Стефан Милев изтъква съществен пропуск на прокуратурата в предявяването обвинение. Държавното обвинение, квалифицирайки формата на вината на Семерджиев като непредпазлива, е застъпило тезата, че се касае за небрежност, при която подсъдимият изобщо не е предвиждал възможното настъпване на резултата, но е бил длъжен и е могъл да го направи. Вместо това прокуратурата е можела да се мотивира, че Семерджиев е действал самонадеяно, което значи, че е предвиждал настъпването на тежките последици.

„Последната разновидност обуславя възможност за определяне на по-високо наказание в рамките на същите законови предели и именно поради това може да бъде обосновавана в съдебния акт единствено, ако е била надлежно предявена с първоначалното или последващо обвинение… Първоинстанционният съд съобрази, че следва да се придържа към формата на непредпазливост (небрежност), дефинирана спрямо това престъпление в обвинителния акт и според която – в случая подсъдимият Семерджиев не е предвиждал общественоопасните последици на поведението си (смъртта на повече от едно лице), но с оглед обстоятелствата на времето, мястото и обстановката е могъл да ги предвиди“, мотивира се СГС.

Освен това съдът констатира, че в първоначалните действия по разследването на катастрофата са допуснати „елементарни пропуски“ от страна на МВР. „По делото се разпитани и няколко служители на МВР, които в първите минути са пристигнали на трагичния инцидент със задължение да запазят местопроизшествието и уликите и да отцепят района. Голяма част от фактите, установени вследствие на тези разпити, звучат притеснително относно допуснатите елементарни пропуски в първоначалната организация на охранителните и оперативно-издирвателните мероприятия, но в тях съдът няма да се задълбочава: първо – защото те не са предмет на обвинението, а на друго наказателно разследване, вследствие на отделени материали, и второ – защото, като цяло не са повлияли съществено върху процеса на доказване на деянието и авторството“, посочва СГС.

Лъжите на Семерджиев

В мотивите към присъдата съдът изцяло отхвърля защитните аргументи на Георги Семерджиев. На първо място, съдебният състав е убеден, че именно подсъдимият е шофирал автомобила си „Ауди“ в момента на катастрофата, въпреки че той твърди обратното. По негови думи, две непознати за него момичета, с които той се срещнал в района на заведението „Мак Донълдс“, искали да наемат автомобила и да проведат пробно шофиране. Едното от тях се качило и започнало да шофира и впоследствие предизвикало катастрофата. Другото пътувало на задната дясна седалка, а самият той се намирал на предната пътническа седалка, но след удара не помни нищо. „Тази част от обясненията на Семерджиев са в контраст не само с останалите доказателства, но и с нормалната житейска логика, защото първото, което прави впечатление при тях, е непоследователността в поддържаните от подсъдимия версии за събитията“, констатира съдът.

СГС обръща внимание, че Семерджиев е сменил версията си за това какво се е случило в нощта на трагичния инцидент. При първоначалния му разпит като обвиняем на 9 юли 2022 г. в присъствието на адвокат е разказал пред разследващите, че същата вечер е бил отвлечен от свои конкуренти и не е управлявал колата. Защитната теза на подсъдимия обаче се променя, след като свидетел дава показания, в които твърди, че след неговото отзоваване на местопроизшествието той е видял и чул две момичета, които „накуцвали“ да казват „бързо, бързо, че убихме хора“ и да се отдалечават от мястото на инцидента. Съдът обаче констатира, че не обясненията на Семерджиев се подкрепят от показанията на свидетеля, а точно обратното – последната версия на подсъдимия е „новоизградена“ в съдебното следствие именно след казаното от този свидетел за двете мистериозни момичета.

„Такива лица по делото изобщо не са установени и изявленията на свидетеля в тази им част се дължат най-вероятно на объркване при първоначално възприетите от него факти след стресовата ситуация на катастрофата. Съдът не открива при коментирания свидетел мотив да подпомага подсъдимия с неверни показания, защото – ако беше в действителност така – той би спестил много други факти, за които даде информация“, мотивира се СГС.

Още куп доказателства подкрепят тезата, че Семерджиев е бил сам в автомобила по време на катастрофата и именно той е шофирал. По скоростният лост е открито единствено негово ДНК. По дрехите на Семерджиев пък е намерена кръв от двете прегазени момичета. Експертизите също сочат, че, ако на задната седалка на колата е имало пътник, той би бил мъртъв, а за лицето, евентуално пътувало на предната дясна седалка, вероятността за смърт е 80 процента. Нещо повече – доказаното бягство на Семерджиев от мястото на катастрофатасъщо може да се разглежда като улика за това, че той е причинител на транспортното произшествие. Достатъчно показателно в тази насока е заявеното от свидетел който е присъствал на изречената от подсъдмия реплика „Направих беля, трябва ми стълба“ в телефонен разговор“ с вече уволнената полицайка Симона Радева.

Съдът не приема защитните тези и по останалите обвинения срещу Семерджиев – че е шофирал след употреба на наркотици, с фалшива шофьорска книжка и фалшиви регистрационни номера. Установено е, че свидетелство за управление на подсъдимия само привидно било издадено в Швейцария, но всъщност е разпечатано чрез цветен принтер от обикновена хартия без защитни знаци и с множество различия от предоставените за сравнителен анализ образци от автентични швейцарски документи. Освен това от Швейцария е получена справка в МВР, според която на Семерджиев не е издавана шофьорска книжка в кантон „Цюрих“.

Още по-безспорни са доказателствата, че подсъдимият е шофирал с фалшиви регистрационни табели. „По този пункт, на практика, подсъдимият прави пълни самопризнания с твърденията си, че е разпоредил на служителите в неговата автомивка да поставят въпросните германски номера, знаейки, че те не са издадени от надлежна институция“, посочва съдът.

СГС отхвърля и претенциите на Семерджиев, че откритият метаамфетамин в автомобила му е бил подхвърлен от полицията, тъй като няма доказателства в тази насока, а МВР е спазило всички правила в закона при извършеното претърсване. По отношение на това дали подсъдимият е шофирал след употреба на наркотици в нощта на инцидента, съдът отбелязва, че разминаването в експертизите е само привидно, „защото способите на първата група експерти просто не са позволявали метамфетамин под определено количество да бъде установен, докато приложените от другите две вещите лица методи и технологии с максимална точност и без риск от експертна грешка са констатирали съдържанието на този вид наркотик в кръвта на подсъдимия към момента на физическото вземане на пробата на 7 юли – два дена след катастрофата.

Полицейските връзки

В мотивите си по делото срещу Семерджиев съдебният състав няколко пъти отбелязва, че се води друго наказателно разследване, извън това за причинената катастрофа. Най-вероятно става дума за отделените материали, по които започна досъдебно производство за полицейски чадър над Семерджиев. В тази връзка съдът констатира: „По делото се разпитани и няколко служители на МВР, които в първите минути са пристигнали на трагичния инцидент със задължение да запазят местопроизшествието и уликите и да отцепят района. Голяма част от фактите, установени вследствие на тези разпити, звучат притеснително относно допуснатите елементарни пропуски в първоначалната организация на охранителните и оперативно-издирвателните мероприятия, но в тях съдът няма да се задълбочава, защото те не са предмет на обвинението, а на друго наказателно разследване“.

Също така СГС е извел ключвата роля на бившата полицайка Симона Радева след трагичния инцидент. Тя е получила обаждане от Семерджиев малко след катастрофата. „Свидетелите З.С.и А.И. еднопосочно разказват как подсъдимият се е установил накуцвайки малко след 23.30 ч. в автомивката на х. „Маринела“, разпоредил им е да му помогнат за прибирането му, включително е провел разговор по телефона с пристигналата на мястото свидетелка С.Р., която лично е придържала транспортираната стълба до стената на жилищната кооперация, за да се покатери подсъдимият по нея. Изследваните кадри от района на ул. „Горски пътник“ 153 потвърждават този ход на събитията“, пише в мотивите. Съдът обръща внимание, че версията на Симона Радева, че тя не е знаела какво точно се е случило и така – на общо основание – дошла в нощта след катастрофата да асистира за прибирането на подсъдимия, звучи нелогично. „Но нейното процесуално поведение следва да бъде съобразено и с даденото й от закона право да не говори за факти, уличаващи я в престъпление и да не носи наказателна отговорност ако лъжесвидетелства във връзка с тези факти“, посочва СГС.

Въпреки че и на съдът му прави впечатление съдействието, което Семерджиев е получил от полицейски орган след катастрофата, до момента прокуратурата не е повдигнала обвинения спрямо длъжностни лица. Например, нарушенията, които са били допуснати в първите минути след инцидента от служители на МВР при огледа на местопроизшествието, най-вероятно се дължат на това, че именно приятелят на полицайката Симона Радева се е отзовал първи на мястото на катастрофата. Адвокатът на семейството на Хариет Стефанович – една от жертвите на катастрофата, изнесе данни, според които приятелят на Радева – полицаят от Четвърто районно управление Мирослав Якимов не е снел данните на свидетел, който е видял Семерджиев да бяга от мястото на катастрофата.

Разследването на прокуратурата за връзките на Семерджиев в МВР трябва да даде отговори дали Радева и Якимов заедно с други униформени служители не са подпомагали бившия футболист и преди трагичния инцидент на 5 юли. Например, да му съобщават къде са разположени полицейските патрули, дали се извършват специализирани акции и какви разследвания се водят срещу него. Необходимо е и всеобхватно разследване на бизнеса и имотното състояние на Семерджиев, който очевидно е имал позиции в ъндърграунда. Според информация на БНТ е гравитирал около скандално известния в криминалните среди бизнесмен Христофорос Аманатидис – Таки. В оперативни разработки той е засечен, че отговаря за доставката и разпространението на наркотици в нощните заведения в Студентски град. Има също данни, че той е плащал за осигуряването на полицейски чадър над тази дейност. Всичко това е предмет на други дела, които имат малко общо са катастрофата, но са също толкова важни.

Източник: Сега

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още