200 служители на МВР ще се включат в патрулите в София

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

От 9 юни 200 служители на МВР ще се включат в патрулите в София, стана ясно от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев на извънредното заседание на Столичния общински съвет.

Служебният министър и главният секретар на МВР Петър Тодоров дадоха информация за пътната безопасност в столицата и мерките на министерството, след като в началото на седмицата 18-годишен шофьор уби двама души на бул. „Сливница“.

„За войната по пътищата невинни няма“, каза в началото на извънредния СОС кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че не е нито времето, нито мястото да се прехвърля отговорността, защото жертвите на пътя не са числа, а хора. Тя предлага конкретни ангажименти и срокове от страна на Столична община – да се подготвят проекти, да се монтират стълбове за камери на четири точки, определени по брой нарушения – на бул. „Черни връх“, бул. „Александър Малинов“, бул. „Цар Борис III“ и Околовръстния път.

Проектите са готови и предстои издаване на разрешение. Закупени са кутии и има договореност с МВР да се поставят четири стационарни камери. До месец ще бъдат доставени 5 нови мобилни камери, които да се предоставят на „Пътна полиция“. Едната ще бъде на бул. „Сливница“.

Те ще предоставят данни директно към центъра за нарушения към МВР.

Столична община има възможнтост за разшири системата с допълнителни камери за скорост след приемане на промени в законодателството. Тогава ще се включат 1000 камери в метрото и 4000 в превозните средства. Освен това ще се предоставят и данните от таблата с радари за скорост.

За бул. „Сливница“ е възложена експертна оценка. Ще се монтират физически ограничители там. Ще има защитни пешеходни острови и ще се монтират изкуствени неравности на спирките.

Препоръчва се да се преразгледа „мигащото жълто“ след полунощ на натоварени булеварди, защото „след като не можем да се научим да спазваме правилата, е необходима строга мярка“.

Работи се по мярка „всичко червено“ – да се подава червен сигнал на всички посоки, докато не бъде засечен участник в движението, а пешеходците ще трябва да използват бутоните на светофарите.

Вътрешният министър посочи, че МВР е установило, че „човешкият ресурс не е достатъчен“. По думите му липсват достатъчно полицейски сили на терен. Пренасочени са две групи, които да патрулират. Допълнително ще се включват общо около 200 души – 50 патрула.

Върнати са правомощията на автоконтрольорите и на всички, които извършват охранителна дейност. Всеки полицай, който е на улицата, може да състави акт и да санкционира. 

Според него вторият голям проблем е техническото обезпечаване на безопасността на движение. Поръчани са нови автомобили и камери. Демерджиев посочи, че фондът за пътна безопасност е оставал през годините и преминавал към държавния бюджет, вместо да се закупуват технически средства от ново поколение.

За 9-те месеца, откакто е в мандат той, заловените шофьори – пияни или дрогирани, са със 100% повече. Броят на пияните водачи не се е увеличил, а са се увеличили усилията на полицията. Той сравни двата инцидента с жертви в София – катастрофата, причинена от Георги Семерджиев на бул. „Черни връх“, и произшествието на бул. „Сливница“ отпреди седмица.

Министърът припомни, че Семерджиев е бил на три вида наркотици, а заловеният 18-годишен не е употребил нито алкохол, нито дрога.

Според него превенцията е ключова и включва дейности, които трябва да направят всички институции. Той припомни, че Столична община трябва да осигури камери, легнали полицаи, осветление, светофари, знаци за движението.

Вътрешният министър посочи още, че трябва да има зони, в които скоростта да се намали до 30 км/ч. „Говорим за пет камери, благодарим, но ние имаме стотици. А в България има хиляди, които не можем да използваме заради законодателството“, категоричен е той.

„За да добиете представа в какво състояние намерих „Пътна полиция“, ще кажа, че гумите на редица автомобили бяха на 6 и 7 години. Представете си как един полицай с такива гуми ще ви спре и ще ви мери грайфера. На какво основание“, попита министърът.

Демерджиев иска, когато полицаите излязат на пътя да всяват респект, а това не можело да стане с 10-годишни автомобили.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров също коментира темата, като заяви, че в момента текат процедури:

– за закупуване на технически средства за контрол на скоростта – 293 броя, от които 143 мобилин – 300 млн. лв;

– за закупуване на моторни превозни средства – над 300 автомобила, над 100 мотоциклети и микробуси – за над 64 млн. лева;

– за оборудване на лаборатория – 5 млн. лева;

– предвидени са средства за семинари и конференции;

– за закупуване на над 150 технически анализатори за наркотици и 200 тест касети – за 2 млн. лева;

– за закупуване на консумативи за проверка за наличие на алкохол и наркотици – 7 млн.;

– за закупуване на други средства – над 11 млн. лева;

– за видеонаблюдение в страна – над 7 млн. лева;

– за учебни помещения за обучения – 9 млн. лева.

Активно се работи по поръчките и те са в ход, но има трудности извън самите процедури. Има „голямо чакане“ за производството на автомобили, даде пример Тодоров.

Големият проблем, който е извън МВР, е ефективно и бързо връчване на наказателни постановления.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Калоян Милтенов съобщи, че 200-те полицаи ще започнат работа на терен от 9 юни.

В СДВР има малко над 3000 полицаи, а към момента действащите са 2720. В тях са и служителите, които охраняват метростанциите, има и служители, които охраняват вододайните зони. 250 са полицаите в общинска полиция, те са подчинени на столична община.

Милтенов даде данни за София, че са посетени над 110 000 места по сигнал. Оказани са 102 000 съдействия, 16 000 са задържани, проверени са 192 000 автомобили.

Вътрешният министър подчерта, че МВР изпитва огромни затруднения при охраната на масови мероприятия, защото това изцежда силите им. 

Извършени са над 5000 престъпления от началото на годината в София, а са разкрити 1114. 

Демерджиев отново благодари на Столична община за петте камери, но допълни, че ще е хубаво Метрополитен АД да възстанови задълженията си към МВР, които са 11 млн. лева. Тези пари в момента идват от бюджета на МВР и покриват разходите за охрана на метростанциите.

Главен инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“ посочи, че стационарните камери в София са три. От началото на годината Столична община е изпратила две писма с общо 300 нарушения за движение в бус лентите. От „Пътна полиция“ са изпратили призовки. 97 от нарушителите са наказани.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още