Различен прочит: Какво ще се случи в България като си тръгне Борисов от политиката

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Изборите минаха. Резултатите са ясни. И какво от това? Освен ликуването на Костадинов и Трифонов (и двамата има защо: „Възраждане“ е 3-а сила в НС, а ИТН въобще е в НС…) друго раздвижване не се забелязва. От централите на ГЕРБ и „ПП и ДБ“ се излъчва… тишина. Неуважително е най-малко към избирателите.

Защо мълчат? Най-голямото подозрение е, че чакат новия американски посланик да си разопакова багажа, за да се видят с него. Защо е толкова важно за тях – те си знаят. Сигурно е важно и за всички нас – ще узнаем скоро.

 

Проблемът обаче, за пети път от две години, е известен: има осъзнаване за нуждата от работещо правителство, но няма начин да се постигне сближаване между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Уж имат общи приоритети като: да продължим по евро-атлантическия път, приемане в еврозоната и еврото като валута, оказване военна помощ на Украйна във войната срещу руската агресия, провеждане на съдебна реформа (поне на думи ГЕРБ са съгласни с това), приемане на антикорупционно законодателство (и по този въпрос ГЕРБ твърдят, че са „за“).

 

Вчера един приятел ми каза: Докато Борисов не се оттегли от ГЕРБ нищо няма да се случи: нито преговори, нито сближаване на позиции и съответни действия към съставяне на кабинет. Махне ли се Борисов, ще се отпуши не само партията му, а цялата държава ще поеме напред.

 

Приятелят ми няма претенции да е Колумб и това, което казва не е световно откритие. Но е самата истина, много важна за всички българи.

 

След 2 април в медиите нахлуха всякакви коментатори – стари и нови, зависими и не толкова – които говорят за какви ли не варианти, но не и за най-очевидния: Бойко Борисов отдавна е токсичен политик и трябва да напусне сцената. Никой не желае да преговаря с него публично, нито да влиза в сговор или коалиция. Борисов просто да си тръгне. Правили са го много по-големи от него, дявол да го вземе.

Ако се инати и не иска – покажете му вратата. В крайна сметка не той, а бъдещето на страната и гражданите е важно.

 

Такъв е финалът на всеки управник от диктаторски тип. Идва ден, в който той или изчезва в чужбина, за да избегне среща със закона, или… се среща със закона. В политическо отношение Борисов би освободил от тази тежест партията, която е създал, ръководил и печелил избори с нея. Вече я тласка към пропастта.

 

С Борисов ГЕРБ трябва да се освободи и от някои бивши министри и активисти, които през годините са били причина над тях да надвиснат тъмните облаци на съмненията, че са участвали в корупция или недотам чисти действия. В резултат България е на последното място в ЕС по всички показатели, свързани със стандарта на живот и на първо по смъртност, заболявания, кратка продължителност на живота, неграмотност, лоши магистрали и пътища, корупция, незачитане на закона и пр.

На първо четене такива хора са бившите министри Младен Маринов, Дилян Добрев, Николай Нанков, столичната кметица Йорданка Фандъкова, кметът на Варна Иван Портних, Десислава Атанасова и още няколко. В партията са наясно кои и защо. Несправедливо е например Даниел Митов, кметът на Бургас Димитър Николов, Деница Цачева и др. да носят негативизма, натрупан от въпросните лица.

И още нещо: в ГЕРБ има хора, които ясно съзнават, че ако е било възможно (не и нормално…) някога човек от силова групировка да стане главен секретар на МВР, след това кмет на София и накрая три пъти премиер, това днес е пълен абсурд. Воденичен камък е такъв човек, черно петно върху името на партията и страната. Какво чакат? Нито един ли няма кураж да изрече истината?

 

Ако Борисов е отговорен пред нацията и държавата, както непрекъснато твърди, кълне се и се кръсти, сам трябва да си тръгне. Дори да е бил полезен с нещо през тези години, това отдавна не е така. Вече не тежи само на партията си, но на България и всички българи. И няма нужда да изтъква изборната си победа – знае как се е стигнало до нея.

Пролетно проветряване е нужно и в „ПП и ДБ“. В ДПС също, за БСП да не говорим.

Но главното условие страната да тръгне напред е Борисов да се оттегли. Да покаже, че е мъж и сериозен политик… ако е такъв, де. Историята познава много подобни случаи. Едни си тръгват с достойнство, други – опозорени, а трети завършват фатално. Последното го изключваме все пак.

 

Борисов сам трябва да избере.

 

Бойко, go home!

Това е най-полезното, което може да направи за всички.

 

Огнян Стефанов

Източник: Frognews.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още