„Какво правим сега“: лидерите обсъждат щети и възможности за правителство

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Политическите формации с шансове да участват в избирането на редовно правителство запазиха мълчание в първия ден след изборите. Под предтекст, че чакат окончателни резултати и точно разпределение на мандати, те използваха да спечелят време за вътрешни разговори и преценка на първи публични ходове след предсрочния вот.

 

Според информация на „Дневник“ среща в понеделник са имали съпредседателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“, която е коалиция от шест партии и е големият губещ от изборите въпреки второто място, но решения от нея не бяха съобщени за медиите. От формацията стиковат позициите си и се очаква да коментират публично загубата и как ще дейставт във вторник или сряда, като е възможно да изчакат първо да говорят от ГЕРБ.

 

От коалицията, която е първа по резултат на вота, също запазиха мълчание. Пред „Дневник“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза сутринта, че ще говори след окончателните данни, а привечер отказа да обсъжда теми, които касаят държавата, с медията ни. Всички от ГЕРБ също запазиха мълчание и дори не отговаряха на телефоните си.

 

 

Вечерта на 3 април Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува данните при 100 % преброени протоколи. Предстои да бъде направено разпределението на мандатите, а до неделя е срокът за обявяване на имената на депутатите в следващия парламент.

 

Според информация на „Дневник“ ръководството на БСП ще се събира във вторник (4 април), за да обсъжда изборните резултати (5 място и по-малко гласове от предния вот).

 

Само председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов – партията, която постига най-сериозен резултат с третото си място – не пести публични изяви, като обяви веднага, че ще подкрепи единствено нейно правителство. В изборната нощ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ избегна да отговоря на конкретни въпроси и общо призова за диалог. В понеделник в обичайния си начин на комуникиране – с видео, председателят на влязлата в последния момент с резултат от 4.1 % „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че депутатите му „ще налагат контрол“ и не каза нищо за позицията им за правителство.

Данните от вота показват, че, за да може предстоящото 49-о Народно събрание да избере редовно правителство, трябва или да го подкрепят двете първи по резултат формации, или да се търси комбинация от поне три партии.

Петото за две години гласуване за парламент показа отново ниска избирателна активност (40.63%), въпреки че привържениците на хартиената бюлетина твърдяха, че връщането й ще върне и повече гласуващи.

 

 

Очаквано по-малко време за предварителни разговори преди мандата

 

След избирането на парламента, по конституция президентът има срок от един месец да свика народните представители на първо заседание. Но след като гласува Румен Радев каза, че няма да бави началото на парламента.

Според неофициална информация от източник близък до президентската институция, държавният глава ще свика 49-тото Народно събрание веднага след почивните дни за Великден. Вероятната дата е 19 април (сряда).

След консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Срок за връчването на първия мандат няма, но след като кандидат-премиерътго получи, той има седем дни да върне на президента папката с предложение за структура и състав на кабинет или празна. Ако номинираният за премиер предложи правителство, то трябва да бъде гласувано от парламента.

 

След миналите предсрочни избори, Радев даде повече време за обсъждане с мотив да се намери формула за кабинет, но сега очакванията са процесът да върви по-бързо, освен ако партиите не поискат време на консултациите.

 

Аритметика и политика са различни неща

 

В последните дни преди вота председателят на ГЕРБ Бойко Борисов поиска коалиция с „Продължаваме промяната – Демократична България“ и тогава получи отказ. Предвид изборните резултати не е изключено Борисов да повтори тактиката и да ги покани за коалиция или подкрепа. Досега неофициалните коментари в ГЕРБ бяха, че партията ще заложи отново на правителство с експерти (без ярки политически фигури), за да може по-лесно да събере подкрепа в парламента.

 

За да бъде избрано правителство, то трябва да получи подкрепата на половината депутати плюс един. Тоест, 121 гласа, ако са регистрирани и гласуват всички 240 народни представители. Изчисление на „Дневник“ на мандатите (коя формация с колко депутати ще е представена в парламента) показва, че се очертават три аритметични (но не непременно и политически) възможности:

  • ГЕРБ (69) + „Продължаваме промяната – Демократична България“ (64) = 133 депутати
  • ГЕРБ (69) + ДПС (36) + БСП (23) = 128 депутати
  • ГЕРБ (69) + ДПС (36) + БСП (23) + „Има такъв народ“ (11) = 139 депутати. Без левицата подкрепата за правителство с мандат на партията на Борисов не би била достатъчна (имат общо 116 гласа).
"Какво правим сега": лидерите обсъждат щети и възможности за правителство

© Дневник

 

 

Източници, близки до „Продължаваме промяната“ твърдят, че преди изборите във формацията не е обсъждана тамата за подкрепа на правителство с мандат на ГЕРБ, защото в партията са очаквали, че коалицията им ще е първа по резултат. Освен това, въпросът за подкрепа на правителство от партията на Борисов, е „изключително тежък“ и се очаква първо да бъде широко обсъден вътрешно.

 

Според източник на „Дневник“ в коалицията тепърва ще се обсъжда „какво правим“. Ако реши да бъде опозиция на партията на Борисов, коалицията може лесно да бъде обвинена за нови предсрочни избори и с това да понесе още електорални щети.

Ако вземе решение за някакво сътрудничество с ГЕРБ, трябва да бъдат уточнени условията, при които мандатоносителят получава подкрепа, при това без да има сериозни последствия за избирателите на коалицията, които я припознават заради противопоставянето ѝ срещу ГЕРБ. Голямата въпросителна за такова договаряне и темата със съдебната реформа и корупцията. 

И в двата варианта от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще изчисляват рисковете и вероятни щети, включително заради предстоящите местни избори.

Подкрепа от ДПС за кабинет на ГЕРБ може да се смята за сигурна, защото партията на Мустафа Карадайъ дава заявки да участва в управлението на страната, а и гласува „за“ кабинета „Габровски“ в последния (48-и) парламент. Но в този случай ГЕРБ ще трябва да оцени има ли рискове и щети да приеме „прегръдка“ с ДПС, особено в контекста на местните избори наесен.

 

 

Неофициалната информация от източници в БСП е противоречива. Представител на левицата разказа пред „Дневник“, че не е изключено партията да подкрепи експертно правителство с мандат на ГЕРБ. Председателят Корнелия Нинова остави възможност за такава подкрепа, след като последният когрес на БСП гласува участието в кабинет да бъде решено на вътрешнопартиен референдум. Според друг източник в левицата тя „няма да влезе в този капан“, доколкото БСП досега винаги се е противопоставяла на управлението на ГЕРБ. Двете партии дават заявки и за сериозни геополитически различия.

 

Представители на „Има такъв народ“ многократно казаха, че целта им е да има работещ парламент, без никаква допълнителна позиция дали и чий мандат биха подкрепили.

 

Отзвукът от изборите в „Продължаваме промяната – Демократична България“

 

След изборите на 2 април „Продължаваме промяната – Демократична България“ губи близо 73 хил. гласа спрямо това, което двете формации са получили на вота в началото на октомври 2022 г. поотделно. Близък до партията на Петков и Василев посочи като възможни причини отлив на привърженици на президента Румен Радев, когото „Продължаваме промяната“ подкрепи за втория мандат, но в последния парламент държавният глава каза, че е направил грешка като е дал шанс на Петков и Василев. Друго обяснение е търговията с гласове, а трето, че атаките на ГЕРБ може да са повлияли на избиратели на „Продължаваме промяната“, която като нова формация няма твърд електорат.

Според източници на „Дневник“ въпросът с лидерски оставки не е на дневен ред в „Продължаваме промяната“, защото формацията е нова (беше официално учредена преди година), а Петков и Василев се смятат за притегателна сила за голяма част от участниците в нея.

Темата стана фокус и след призив в понеделник сутрин на Николай Събев, бивш транспортен министър в кабинета „Петков“, че Василев, Лорер и групата около тях трябва да подадат оставки.

 

 

Източници от „Демократична България“ пък посочиха пред „Дневник“, че са доволни от представянето си на изборите, защото изчисления в обединението сочат, че то увеличава броя си депутати. Кандидати на „Демократична България“ заради преференции изместват в листите номинации на „Продължаваме промяната“ в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

 

 

 

 

 

 

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още