„Промяната“ отсече: Няма да подкрепим кабенет с ГЕРБ

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Няма да има подкрепа за кабинет с мандат или с участието на ГЕРБ-СДС. Това обявиха водачите на ПП Кирил Петков и Асен Василев на извънреден брифинг.

Те съобщиха, че Националният съвет на партията им е възложил да водят разговори за политики с всички формации в бъдещото Народно събрание. Това на практика е повторение на позицията на ПП от предния парламент.

Очаква се останалите партии в коалицията ПП-ДБ да вземат собствени решения по въпроса, след като го обсъдят в ръководните си органи. От пресслужбата на ПП съобщиха, че ще направят съвместен брифинг с другите формации в коалицията. Тепърва обаче ще кажат кога ще се случи това.

 

МЕЖДУОСОБИЦИ

Изборните драми в “Продължаваме промяната“ се разрастват с пълна сила. Повод за това стана изказване на бившия зам.-министър на земеделието и основно лице на ПП по сагата „Капитан Андреево“ Иван Христанов.

Бившият кадър на партията заяви за БНР, че действащ министър от служебното правителство, е подал информация в щаба на изграждания от него нов политически проект, че се водят преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство. „Но не коалицията, а едната от партиите“, заяви Христанов. И уточни, че вече не поддържа връзка с ръководството на ПП.

“По време на предизборната кампания бяха постлани пътеки за съставяне на правителство“, посочи още той. „Загърбен беше разговорът за борбата с корупцията“, каза Христанов. Според него правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ би внесло още по-голямо объркване в избирателите на реформаторското политическо пространство. Но изтъкна, че подобен политически ход “би бил мъдър, защото България е в политическа криза“.

 

РАЗМИСЛИ

На следизборни размисли и страсти е отдаден и бившият транспортен министър от ПП Николай Събев. След като вчера поиска Асен Василев и Даниел Лорер да напуснат партията, днес се обяви за създаване на „гражданска платформа с кауза“. Той написа във Фейсбук: „Призовавам будните умове на България, хората с каузи и техните сдружения, да седнат заедно и създадат гражданска платформа с кауза за високо развито общество на свободни българи. Без тези, които виждаме вече 33 години, постоянни участници в политическа делба. Гражданска платформа с кауза ни трябва. Която да подкрепя една или друга политика или партия, работеща за каузата. Кръгла маса на хората с кауза. Иначе няма оправия“. Под коментара потребител подхвърля, че е време Събев да направи партия. Но Събев отвръща: „Не е време за партии, за гражданско общество е“.

 

ЛОШ РЕЗУЛТАТ

Изборният резултат на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ не е добър. Това смята издателят и граждански активист Манол Пейков. Той вече е бил депутат от ДБ в два от кратките минали парламента, а в 49-ото Народно събрание влиза с преференции, избран от листата на коалицията, обяви и че ще се бори за кметското място в Пловдив през октомври.

ПП-ДБ останаха втори на изборите в неделя, задминати от ГЕРБ-СДС с около 2%.

Според Пейков е било важно ПП-ДБ да влезе в 49-ия парламент като първа политическа сила. „В Пловдив резултатите са добри, както и в София, и в Русе печелим. Печелим повечето мандати от страната, като изключим вота от Турция. За жалост общият ни национален вот не достатъчно висок. Може дълго да дискутираме причините, може би всички се досещат какви бяха те, но аз не го отчитам като добър резултат, защото беше важно да влезем като първа политическа сила“, каза той пред БНТ.

Пейков коментира още, че се надява този път да има по-дълго работещ парламент, стабилно правителство и работещи парламентарни комисии.

 

ПРЕТЕНЦИИ ЗА КОНТРОЛ

Лидерът на ИТН Слави Трифонов благодари на избирателите си с видео във Фейсубк. Според него лоялността е най-важното в общуването между хората. „Благодаря ви и от името на моите колеги, всички работихме заедно – ние и вие, и сега вие ще имате представители в 49-ия парламент, които ще налагат контрол, защото тези, които са вътре в парламента, трябва да бъдат контролирани от вас, а ние сме вашите представители“, коментира Трифонов.

ИТН, която не успя да влезе в 48-ия парламент, този път прескочи 4-процентната бариера със 103 641 гласа, което е 4,11%. Това ще е шестата формация в 49-ото Народно събрание.

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още