Как БДЖ сътвори управленско безумие, което коства 350 000 лева?

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

От компанията на практика изхвърлиха билетните автомати на боклука

 

 

Тия дни БДЖ прекрати обществената поръчка за разработване и внедряване на софтуер за продажба на билети в новите вендинг автомати, въпреки че я обяви преди месец. С този свой “жест”, днешните началници на държавни железници сътвориха поредното управленско безумие, защото на практика изхвърлиха билетните автомати на боклука.

Друго определение на случващото се наистина няма, защото въпросните автомати струват 350 000 лв. и в продължение на две години бяха оставени да стърчат по гарите просто така – в очакване на софтуера и ПОС-терминалите си. Е, явно ще ги дочакат в следващия си живот – след рециклирането и впрягането им в някаква друга употреба, отбелязва Белчо Цанев в коментар за БАНКЕРЪ.

 

 

За какво точно иде реч?

На 23 февруари 2023 г. началниците на бездънната яма, позната като “Български държавни железници – пътнически превози” (БДЖ-ПП) публикува обществена поръчка за „Разработка, внедряване и гаранционна поддръжка на софтуер за продажба на билети чрез новопроизведени автомати за продажба на хартиени превозни документи“.

Прогнозната стойност на поръчката е 166 480 лв., а срокът за подаване на оферти трябваше да изтече на 15 март тази година. Трябваше, защото малко преди това процедурата бе прекратена с решение на инж Христо Иванов, управител на БДЖ-ПП.

Решението е взето на основание на чл. 110, ал. 1, т. 9 от Закона за обществените поръчки, според който процедурата може да бъде прекратена, когато „са необходими съществени промени в условията на обявената поръчка, които биха променили кръга на заинтересованите лица“.

Като мотив за прекратяване на процедурата, в решението на БДЖ-шефа е посочено, че то се налага във връзка с предстоящо обединяване на обществени поръчки спредмет, касаещ хардуерно и софтуерно обслужване на системата за резервация и билетоиздаване.

За читателите сме длъжни да припомним, че преди повече от три години – на 30 януари 2020 г., БДЖ-ПП обяви обществена поръчка за доставка на 30 новопроизведени автомата за продажба на хартиени билети чрез безконтактни банкови карти на прогнозна стойност 595 200 лева.

Надпреварата е спечелена от “Клубфербанд – ИТА“, който оферира далеч по-ниска цена на “услугата” – 429 750 лева. Договорът с фирмата е сключен на 10 юли 2020 г. и според него производството на 30-те автомата ще струва 364 050 лв., или по 12 135 лв. за бройка. Останалите 65 700 лева са предвидени за пълното гаранционно поддържане машините за срок от 72 месеца (т.е. 6 години).

От договора става ясно, че 30-те билетни автомата трябва да бъдат доставени до 10 ноември 2020 г., т.е. за срок от 4 календарни месеца.

 

 

И те наистина са произведени и доставени в договорения срок, след което по-голямата част от тях са монтирани по указаните жп гари.

След известно забавяне, БДЖ-ПП изплаща на фирмата стойността за 29 от произведените от него 30 билетни автомата, т.е. почти 350 000 лева. Оттогава – вече над две години – билетните автомати така си и стърчат – като паметници на незнайния (уж) бюрократ.

 

 

Каква е причината те да не работят?

През юни 2022 г., по време на парламентарен контрол, същият този въпрос е зададен и от Зорница Стратиева, депутат на „Демократична България“.

От отговора на тогавашния министър на транспорта и съобщенията Николай Събев, който по това време все още не е в оставка, става ясно, че „на 1 юли 2022 г. ще бъде обявена обществена поръчка за внедряване на софтуер за продажба на превозни документи чрез 30 броя новопроизведени вендинг-автомати. При липса на процедура по обжалване на поръчката до 01. 10. 2022 г. следва да бъде избран изпълнител. На същата дата се предвижда да бъде обявена и друга обществена поръчка за доставка, монтаж и финансово обслужване на ПОС терминали на 30 броя новопроизведени вендинг-автомати.“

Казал бил народът “На лъжата краката са къси!” Може, но чудно чий точно народ, след като по нашите географски ширини подобно чудо никога не се е случвало?

А какво са правили сменяните като носни кърпички многобройни ръководства на БДЖ-ПП от края на 2020 г. до юни 2022 г. по въпроса с билетните автомати – от отговора на министър Николай Събев не става ясно.

Ясно като бял ден обаче е друго: че въпросната поръчка за софтуера за билетните автомати не е обявена на 1 юли 2022 г., а, както вече видяхме – чак на 23 февруари 2023 година.

От което излиза, че не само влаковете на БДЖ-ПП масово закъсняват, но и ръководството на държавния мастодонт най-мрази да бърза!

На всичкото отгоре, скоро след това поръчката е прекратена с цитирания в началото странен мотив.

Наистина, при положение, че билетните автомати са произведени, платени и повечето от тях монтирани по гарите – какво пречи те да бъдат интегрирани в съществуващата система на БДЖ-ПП за резервация и билетоиздаване?

И, ако не всички, то какво пречеше поне няколко от тях да бъдат пуснати в експлоатация пробно?

По някоя къса жп отсечка, като София – Перник например, и то със софтуер на техния производител? Нищо естествено.

Както се оказва днес, фирмата производител на апаратите няколко пъти е предлагала на БДЖ-ПП този алтернативен вариант, но…

Точно така – на тоя свят не се е родила чугунена глава, която да пробие точно тази гумена стена. Нещо, за което свидетелства и един официален отговор, даден неотдавна от ръководството на БДЖ-ПП, според който “вендинг машините на Централна жп гара София и жп гара Перник предоставят в реално време актуална информация за пристигащите и заминаващите влакове.“

Блестящо, нали? Остава да се намери онзи смотаняк, кой ще отиде да чете разписание от автомат за билети, вместо да се ориентира по висящото над главата му огромно електронно информационно табло!

Накрая наистина искам дебело да подчертая, че БДЖ-ПП е платила 29 от 30-те билетни автомата отдавна!

 

 

Потрошени са 350 000 лв. грешна народна пара.

И, ако ставаше въпрос за частна фирма или за държавна компания, която сама си печели парите – да махнем с ръка и да ги отпишем. Когато обаче става дума за бездънна яма, в която са потънали безследно поне няколко милиарда лева през последните две-три петилетки, “махането” не трябва да е с обикновен горен крайник, а с нещо друго – доста дълго и далеч по-чепато. Само за справка – всяка година, БДЖ-ПП получава от бюджета по 250 млн. лв., услужливо узаконени като “субсидия и капиталов трансфер”. Така че да се харчи обществен финансов ресурс за нещо, което години наред няма да работи и накрая ще бъде бракувано, най-малкото не е редно, нали така?

И като не е редно, защо ли прословутите компетентни органи не прогледнат най-после и в тази посока, че и да се самосезират по ония текстове в Наказателния кодекс, обясняващи какви са наказанията за длъжностни престъпления и умишлено проявена безстопанственост?

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още