Лайфстайл: Апетитът на българите към далечни и скъпи пътешествия силно расте

Най-четени

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни...

Когато заради пандемията целият свят хлопна кепенците, отворени за туристи бяха няколко места, броящи се на пръстите на едната ръка. И то такива, в които властите твърдяха, че вируса го няма. По-смелите пътешественици веднага хванаха чартърите. Така на Занзибар, Малдивите и Сейшелите се оказаха туристи, които не са обичайната им аудитория, просто защото нямаше къде да идат, а и цените бяха драстично спаднали.

 

Не е изненада, че след като отпаднаха ограниченията, хората, които обичат да пътуват, правят всичко възможно да наваксат пропуснатото време и провалените планове. Сега обаче целите са променени и на мястото на „какво да е пътешествие“ се е настанило желанието за далечно и по-интересно, често описвано като екзотично. Независимо, че цените не само се върнаха на предковидните времена, но и продължиха нагоре.

 

Зимата е лято

 

Все повече българи изпълняват мечтата си в студените тук месеци да отидат на топло и на море. Между ноември и април е активният сезон да се почива в някоя слънчева дестинация.

 

 

„За първа година в периода декември-февруари имаме повече запитвания и резервации за Сейшелите, отколкото за Малдивите“, казва Петър Стоянов, управител на „Луксутур“. Двукратен ръст през 2022 г. спрямо година по-рано има и на ваканциите за остров Мавриций, който бе представен на българския пазар малко преди началото на пандемията. За тази дестинация основният брой посещения на българи са се постигали преди от круизни пътувания, макар при тях да става дума за слизане на брега в рамките на един ден. „А сега данните са без нито един круиз“, уточнява Стоянов.

 

Допълва, че през 2022 г. като цяло има големи ръстове в тези дестинации, но те ще се видят в статистиката по-късно, когато тя обхване и първите месеци на 2023 г. Важно уточнение е, че НСИ не събира данни държава по държава за тези по-далечни пътувания и ги включва в графата „останал свят“.

 

Сред набиращите висока скорост дестинации сега е и Япония – не защото туристическите агенции тепърва прокарват път натам, а просто тя последна премахна ограниченията. Но местните компании не могат да отговорят на големия интерес и пренасочват групите вече за 2024 г.

 

„Генерално ръстовете са навсякъде – и Мароко, Мексико, Тайланд, са в такъв диапазон – двоен. Шри Ланка не успя заради проблемите след COVID и политическите турбуленции“, описва ситуацията Петър Стоянов.

 

Колкото по-далече, толкова по-добре

 

Туроператори наблюдават, че след като светът се отвори след пандемията, далечните дестинации взимат сериозен превес над всичко останало в пътуванията на българите. „В предходни години тези дестинации бяха нишови, а сега вече не е така. Разбира се, по брой туристи не могат никога да достигнат Гърция и Турция, където се качваме на автомобила и отиваме, но масово в агенциите се работи в посока далечни дестинации“, казва Стоянов.

 

Дарина Стефанова, управител на „Планет травел сентър“ също отчита, че далечните дестинации са станали вече много по-популярни отпреди. Допуска, че е възможно спестени от разходи за удоволствия пари при пандемията да се харчат сега. Припомня, че преди това Малдивите са били дестинация за най-платежоспособните, при коронавируса цените стават „доста приемливи“, поради което много хора решават, че могат да ги посетят. „Но тази година цените вече са доста по-високи. Това масово посещение вече се редуцира, няма да бъде както беше. През април 2020 г. напълнихме само ние цял самолет за там, а сега вече е сложно това да стане“, казва тя.

 

Оценката й, която споделя и Петър Стоянов е, че някои от тези дестинации вече почти са на изчерпване от гледна точка на туристическия интерес. Допълва, че отчасти за това допринасят и представители на бранша, които ги предлагат във вид, който не допада на туристите. „Продават, примерно, Сейшелите, което не е евтина дестинация и няма ол инклузив, с настаняване в супер евтини стаи под наем или нещо подобно, което много рядко се предпочита от нашите туристи. Хората са недоволни и остават с впечатление, че дестинацията не е добра. И това е много голям проблем“, казва тя.

 

Допълва, че при това положение коректните туроператори предлагат тези пътешествия във вид, който ще се хареса, но той не е нискобюджетен и не е за масовия вкус.

 

Цените се сближават

 

Факт е, че се изравниха цените между европейски и далечни пътувания и хората поглеждат и по-далеч, защото им струва същите пари, казва Свидна Динева.

 

Хората преди пандемията имаха други приоритети, а в допълнение инфлацията промени стойността на парите, допълва картината Стоянов. „Две хиляди евро имаха друга стойност преди COVID. Допреди пандемията такива пътувания бяха за хора с възможност да ги направят, а сега обезценяването ги направи по-достъпни. Ако допреди 1-2 години са пътували за 2 хил. лв., сега пътуват за 4 хил. лв.“, сочат наблюденията му.

 

Такива са впечатленията и на Свидна Динева, управител на „Лоял травел“, което обяснява със сближените цени между офертите за по-близки и за по-далечни дестинации. Според Дарина Стефанова, управител на „Планет травъл“, това не може категорично да се каже. „Това е много относително, зависи от клиента. Но хората предпочитат при всички случаи да опитат нещо по-различно и това ни кара да предлагаме нови неща“, казва тя.

 

 

Падна митът, че само богатите пътуват, а сега хора с най-различни социални статуси – държавни служители, работещи в частния сектор без да са собственици и др. започват да отделят пари и това ще е траен процес.

 


Свидна Динева

 

 

Допълва и че предлагането сега е голямо – с чартъри до месата, с избор на хотели за всеки джоб и всякакви изисквания. Дестинациите стават достъпни.

 

За разлика от Европа в тези далечни морски дестинации цените не са се вдигнали по причина на инфлацията, а по-скоро са се върнали на равнището си отпреди ковид кризата, казват туроператорите.

 

Стоянов обяснява, че цените се оформят по годишни договори, в които цената е валидна за дадени периоди и ако няма интерес – какъвто бе случаят при пандемията, просто се правят големи отстъпки, пускат се промоции и т. н. При спад на интереса е възможно да платиш 5 нощувки с скъп хотел, но да ползваш 7 и в допълнение да получиш безплатен трансфер с вътрешен полет.

 

И сега при нормализиране на ситуацията цените са се върнали на обичайните си нива, без промоции. Дали ще бъдат коригирани с инфлацията ще се види наесен преди началото на следващия сезон, посочва Стоянов.

 

Това е тенденцията

 

Свидна Динева смята, че определено е налице нова тенденция. „След тази пандемия всички осъзнаха, че много хора с пари си отидоха и започнаха да си пренареждат приоритетите. Стигнаха до извода, че независимо от грижите и отговорностите, които имаш, ти също си важен. Чисто психологически дойде това търсене на далечни пътувания“, анализира тя.

 

Напомня и че преди такива пътувания не се предлагаха толкова масово, така е количеството оферти сега привлича вниманието на българите с красивите плажове, чистотата, природата, храната и културата.

Според нея хората сега или събират пари за да направят едно пътешествие в годината, но на интересно място, или пък престават да купуват толкова вещи и инвестират в почивки – вместо да сменят телевизора или друга техника на 2 г. с по-нов модел, сега избират изживяванията, дава пример тя.

 

Катализатор на тези процеси е и това, че заради интереса има чартъри, докато преди време достигането до мечтаните бели плажове е с цената на няколко прекачвания и туристите сами се справят на място. „Сега винаги има представител на фирмите, който е в помощ – с български език. Независимо, че се отворихме за света, много хора над 45 г. не ползват свободно чужди езици и това също беше бариера“, казва тя.

 

Промените са зад вратата

 

Стефанова вижда началото на нова тенденция – пътуващите са по-малко, но по-платежоспособни. Тези, които избираха тризвездни хотели за настаняване, поограничиха пътуванията, а тези, които наистина пътуват имат голям бюджет“, казва тя.

 

Средната ръка като финансови възможности пътешественици освен че пътуват по-малко, но и избират по-близки дестинации, за по-малко дни и по-евтини. В същото време миналата година за пръв път компанията изпраща по Нова година до мечтаното за много деца, но и скъпо пътуване до Лапландия два чартъра с 390 туристи. Агенцията предлага това пътуване от 2012 г. насам и обичайният интерес се измерва с броя на хората като за един самолет. До 2022 г. интересът се задържал относително постоянен. А и местата свършват някъде през август заради ограниченото предлагане на хотели на място, обяснява Стефанова. За тази година е рано да се каже колко ще са желаещите, но не са малко вече записаните.

 

До Сокотра и назад

 

До остров Сокотра в Индийския океан няма как да се стигне по легален начин – липсват каквито и да е „официални“ полети или кораби. Така изглежда ситуацията през недалечната 2019 г., когато репортер на „Дневник“ успя да се добере до мястото.

 

Сега вече пътуване дотам предлагат няколко агенции за трекинг и макар изобщо да не става въпрос за евтино пътешествие, местата бързо свършват.

 

Според Васил Тодев от „Байкария“, който също предлага някои далечни дестинации, интересът към тях е започнал да расте още преди пандемията. „Но след ограниченията като че ли хората много по-активно започнаха да пътуват. Това важи не само за далечните дестинации“, допълва той.

 

Едно от най-атрактивните пътувания, които предлага, и което влезе в програмата и на други трекинг фирми – до остров Сокотра, се радва на огромен интерес въпреки отдалечеността и цената. Според него обаче Сокотра е по-различен случай и няма толкова връзка с COVID ограниченията.

 

Разказва, че официален полет до острова има отпреди година и едва оттогава може по нормален начин да се стигне дотам.

 

„Не е евтина дестинация, но това се дължи основно на самолетния билет за този единствен полет седмично. Самото място е интересно и като се съчетае с трудната достъпност в годините назад, явно доста хора са се интересували от него и сега се възползват да отидат“, разказва той.

 

Нароилите се през последните 10 г. фирми, предлагащи тези услуги, се надпреварват да предлагат все по-интересни маршрути, които са и доста скъпи. В същото време често тъкмо за тях местата бързо се изчерпват.

 

Александър Сивков, управител на „Алекстрек“, потвърждава, че екзотичните пътешествия се пълнят „с една идея по-бързо и повече се харесват“. С уточнението, че понякога интересни и нови маршрути не успяват с години да наберат достатъчно популярност, въпреки насищането на предлаганите преди това.

 

Също отчита, че цените на трекинг пътуванията в Европа и отвъд нея са се сближили и разликите вече не са „двойни и тройни“. „Аз съм убеден, че цените са водещи, но екзотиката си е екзотика и тя събира повече фенове от стандартните дестинации. Хората сигурно си казват, че един път се живее, а може да дойде пандемия като тази, при която да умрат и искат да видят малко свят“, казва той.

 

Отчита разнообразие сред клиентите си за това какви пътешествия избират като едни могат да си позволят по няколко по-далечни в рамките на годината, други се лишават от други неща, за да могат да съберата за 1 или 2 такива. „Цените се вдигат, но също и доходите“, отбелязва той.

 

Наред с появата на напълно нови клиенти отбелязва и това, че някои редовни в миналото по различни причини пътуват много по-малко или никак.

 

Васил Тодев наблюдава видим ръст и за трекинги в Мароко и Йордания, които също са сред най-предлаганите от сходните фирми пътувания през последните години, макар да са отдавна в програмите за стандартни пътешествия. Според него този ръст е започнал назад в годините, но след отпадането на ограниченията хората по-активно наваксват с пътуванията. Принос за интереса към Йордания конкретно от такива фирми има и наличието на директен полет на „Райънер“ на достъпна цена.

 

Смята и че наред със сближаването на цените за пътуванията наблизо в Европа и по-далеч факт е и това, че Европа е вече „доста посетена“, а има много какво да се види в останалата част на света.

 

Автор:Татяна Димитрова

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и институционално, пише журналистката Зилке Ветах...

От началото на годината: Близо 800 заразени с коклюш

От началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В седмицата...

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията, съденето, за разпъването на кръста,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Вижте още