Мика Зайкова: Става все по-тежко, държавата се нуждае от основен ремонт

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Мика Зайкова е икономист, синдикалист, била е народен представител от „Има такъв народ“. Завършила е Минно-геоложкия институт, а по-късно и Икономическия институт „Карл Маркс“ (днес УНСС).

От 1964 до 1967 г. работи в ТЕЦ „Марица-изток 1“, по-късно в „Заводпроект“. Началник управление в Комитета по промишлеността. От 1994 до 2017 г. е икономически съветник на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“. Като най-възрастен народен представител, Зайкова открива 45-ото и 46-ото народно събрание.

-Госпожо Зайкова, очаквахте ли, че у нас ще има толкова висока инфлация и ще поскъпнат основно храните?

Беше резонно очакване по простата причина, че в България освен икономическите проблеми, свързани с ковид пандемията и войната в Украйна, имаме още един утежняващ фактор и това е политическата безпътица и разпадът на държавата. Две години не можем да направим редовно правителство, което да поеме кормилото на управлението и парламент, който да изгради закони, за да се тушира проблемите. С намаляването на цените на горивата в последно време причините за тази инфлация са си чисто български. Сред тях са високата безпаметна корупция, а също липсата на контрол, за да могат да се налагат тежки санкции при установяване на нелоялни търговски практики. Крайно време е нормативната уредба да бъде променена в тази посока. Какво от това, че ще накажеш някой милиардер 20 – 30 000 лева, ами то бълха го е ухапала. Трябва да си го кажем открито – ситуацията у нас става все по-тежка и ако в другите страни се очаква постепенно намаляване на инфлацията, поне в близките няколко години, не очаквам подобно нещо да се случи в България. Много съм обезпокоена.

-Има икономисти, които казват, че предоставянето на толкова много помощи по време на ковид пандемията е предизвикало тази вълна на цените.

Целият свят се разбърка покрай пандемията, доста се поразреди човечеството, но това е различна тема. Днес има други по-сериозни фактори. Първо – войната. Ние, харесваме се или не се харесваме, с проблеми или без, но търгувахме помежду си – и с Русия, и с Япония, и с Китай… Но сега пазарът е тотално деглобализиран и са прекъснати връзките на доставките. За жалост, голяма част от суровините, които са потребни на съвременната икономика се намират не в Европа, а от другата страна на желязната завеса, каквато вече се издига. Започваме да търсим различни източници, но пътят се удължава, а пазарът се оскъпява. За Европа не е все едно да получиш синьото гориво по тръба или с танкери от далече, а после и да преработваш, защото газът е втечнен. Но никой не може да ни гарантира, че държавите от ОПЕК са на страната на ЕС, те искат да търгуват, но искат и да печелят. Това създава условия за повишаване на цените. Но да не забравяме, че ние сами си го направихме. За да не гладува Африка, направихме коридори, по които да се изнася украинско зърно, което обаче не е първо качество, не е отглеждано при специални условия както се прави в ЕС. Та зърното тръгна по коридор през България, но не стигне до Африка, спря тук, защото е много евтино и нашата хубавата реколта остана в силозите. От по-нискокачествена пшеница с малко примеси правим хляб, което си е престъпление. Почнахме да раздаваме на калпак помощи – на която фирма трябва и на която не трябва. Похарчихме маса бюджетни средства, които можеха да отидат за инвестиции. Забележете, от 8,8 милиарда лева инвестиции, предвидени в бюджета за 2022 година, ние сме усвоили по предназначение около 1 милиард. Не мога да разбера как може да раздаваш пари на калпак и да не очакваш голяма инфлация.

-Много помощи за фирмите, пък няма кой да работи, има остър дефицит на кадри. Защо?

В България, за разлика от другите страни в ЕС, нивото на безработица е изключително ниско. Това е, защото доходите са малки, а разходите – големи. В момента минималната заплата е 780 лева и я получават над 600 000 души, които са повече от 35–37% от всички работещи. Средната заплата е 1942 лева. 75% от населението вече не може да си покрива сметките. Доходите у нас са на едно от най-ниските равнища в Европа, а минималната заплата в България е единствената под 400 евро. В Люксембург, където най-малкото възнаграждение е 3313,63 евро, хората купуват яйцата, млякото, сиренето по-евтино, отколкото тези продукти струват в нашите вериги магазини. Образованите българи, с висока квалификация напускат страната и отиват да работят за три-четири пъти по-високи заплати, ето защо няма кой да работи тук. Но освен това ние имаме и най-голямата сива икономика в цяла Европа – 33,1% от брутния вътрешен продукт. Изобщо, държавата ни е в насипно състояние. Имаме си комисии – за защита на конкуренцията, на потребителите, НАП, само че каква работа вършат? Дори и да хванат някой нарушител, какво от това? Ето, от КЗП при 350 проверки са установили 370 нарушения и какъв е ефектът?

Мои племеници живеят и работят в Лондон, там 15 яйца струват 1,79 паунда, това прави 3,93 стотинки. 15 яйца у нас се продават между 7 и 8 лева. Взимат от фермерите млякото по 1 лев литъра, а го предлагат пакетирано между 3,60 и 4 лева. Търговците се оправдават, че продават на цени, по които се купува. Наистина, потреблението леко се свива, но хората не могат да не дават на децата си сирене, кашкавал, масло, мляко. Те са принудени да плащат по-високите цени.

-И какво може да се направи в тази ситуация?

Няма истинска конкуренция. Ако има фирмени магазини и там е по-евтино, така както държавната компания „Ел Би Булгарикум“ намали с 30% цените на млечните продукти, тогава хората няма да отидат в големите вериги. А кой проверява качеството на тези храни? Всеки ден ходя по пазара и понеже хората ме познават, постоянно ми се оплакват. Казват, че продават месо, което е било замразено, след това размразено, хубаво измито и го предлагат като прясно.

– БСП продължава да настоява за таван върху цените. Вие на какво мнение сте?

В никакъв случай не бива да тръгваме по акъла на политическите партии, които искат таван върху цените. Това е абсурд и до никъде няма да доведе. Държавните предприятия, които са останали, да направят фирмени магазини и хората да купуват по-евтино там. Тогава естествената конкуренция може да понамали цените. Ако има читав парламент, да се промени нормативната уредба, да се предвидят големи санкции. И най-вече да не се раздават пари на калпак, в никакъв случай!

-Високата инфлация ни препъна към еврозоната. Каква е вашата прогноза – кога ще влезем в т.нар. Клуб на богатите?

Нищо няма да спечелим, ако продължаваме да стоим извън еврозоната. Наистина, инфлацията е много висока и съвсем естествено е фактор, който пречи. Ако бяхме читава държава и имахме стабилно правителство и парламент, органи, които могат да пресичат всеки опит за корупция и за спекула, мисля, че можеха с едното око да замижат. Така пуснаха Хърватия. Но те ни нямат доверие. И с право! А знаете ли колко е полезно да сме част от еврозоната?! Обаче аз се притеснявам и от друго. Сега сме в нормата на показателя бюджетния дефицит – 3%. Но ако продължаваме да взимаме нови дългове с по-високи лихвите при БВП, който не може да се повиши, и тук ситуацията ще се влоши. Нашите технологии са на нивото на 20 век и се нуждаем се от инвестиции, но не сме надеждно място за правене на бизнес. Ако сме в еврозоната, ще има приток от инвестиции. Ще намалеят и лихвите по външния дълг, някъде около 200 – 300 милиона. Задължителните резерви на банките ще паднат от 10 на 1%. Може да даваш стотинки при обмена на валута, но пак се трупат около 50–60 милиона годишно и тези суми ще отпаднат. Но държавата е напълно разградена, разпаднала се е и ни предстои много, много работа. А през това време партиите си играят. Откъде-накъде „Продължаваме промяната“ са единствените европейци?! Те ли ни вкараха в ЕС и в НАТО? Те ли водят България по европейски път двадесет и кусур години? Не! Вчерашни момчета, които не знаят какво е държава, а искат да я управляват, които направиха маса бели с тия дългове и с високи лихви, с липсата на инвестиции. Непрекъснато говорят за съдебна система и реформа, но нищо не правят. Те не приеха законите, които ни трябват, за да влезем в еврозоната. Е, как ще ни пуснат там и в Шенген – също?

-Какво очаквате да се случи след изборите на 2 април?

Очаквам все пак нещо да ги чукне в главата и да разберат, че най-важна е България. Българинът е беден, болен, гладен, няма пари да си купи лекарства, децата му не получават хубаво образование, цялата държава се нуждае от основен ремонт. Да престанат да се делят кой е повече евроатлантик от другия. Народът вкара България в ЕС! Народът е евроатлантик и иска те да загърбят всички разправии. Ама няма да стане. Постоянно се делят и цепят, всеки иска да бъде вожд и учител. И е крайно възмутително!

 

Източник: filternews.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още