Защо младите западняци намират очарование в комунизма?

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

дравейте, моят въпрос е: Защо младите хора от Западна Европа намират известно очарование в комунизма? Защо за тях сърп и чук на червен фон е приемливо да се намира на брошури, защо не са отвратени от това което представлява?“ Питането по проекта ни „100 въпроса за тоталитарната държава“ е на София Славова. А днес опитваме да му отговорим.

Сам си зададох този въпрос преди около десетилетие, когато бях студент във Великобритания и свидетел на началото на този тренд, който сега е изключително развит и на Острова, и в САЩ – неочакваната любов на младите, интелигентните и образованите към марксизма и социализма.

През годините създадох още много контакти и зад Океана, по съвсем друга линия, и все повече се набиваше на очи тази странна за нас, българите, идеология – идеализираното западно ляво, което не разбира или не познава грозната история на комунистическата идеология.

Простичкият отговор на този въпрос е – защото за тях тези символи и тази идеология представлява нещо съвсем различно от това, което ние виждаме.

Преди да можем да разгледаме какво се случва сега, е хубаво да хвърлим един поглед в близкото минало – нещо, с което аз нямам личен опит, но ни дава важна отправна точка, за да разберем колко странна е тази промяна.

Марксизмът и социализмът в САЩ през миналия век

Не е тайна за никого, че от 50-те в САЩ антикомунизмът се превръща в част от американската идентичност. Ако преди Втората световна война дефиниращи за нея в много груби щрихи са свободата, убеждението, че Щатите са най-развитата и най-свободната демокрация на света, след началото на Студената война водещ е фактът, че Страната на неограничените възможности е основният враг на СССР, основният борец срещу комунизма.за

А комунизмът е изконно зло – това американската общественост в голяма степен разпознава като факт. Американските политици от този период също използват това в реториката си постоянно – и (по местните стандарти) леви, и десни.

Изучаването на Маркс е неизменна част от икономиката в началото на миналия век – но към средата му, поне в тази област, той бива вмъкван като не повече от историческа бележка. Причината е проста – в досег с реалния живот всичките му икономически хипотези се разпадат на практика пред очите на целия свят.

В политологията Маркс остава съществен автор – най-вече поради факта, че е част от логическата последователност на политоложката мисъл. Но и там той не заема особено централно място.

Със затъването на СССР и изместването на фокуса на международната политика от сблъсъка на двете суперсили към реалната доминация на САЩ на глобално ниво, лека-полека се отваря път на марксистите – които никога не изчезват, само се скатават, за да използват всяка възможност „да изгреят“ отново. Къде? В областите, в които има най-впечатляващ растеж в последните 40 години – социалните науки, джендър изследванията и феминизма.

Студентите са идеалисти, каквито и трябва да бъдат

Да, това е класическата максима – ако човек е млад и не е малко ляв, е без сърце, ако е възрастен и не е повечко десен, е без мозък. Няма нищо учудващо във факта, че младежите в САЩ, Великобритания и на други места се увличат по левите идеологии, които се борят за повече равенство в обществото и по-справедливо разпределение на благата.

Как обаче се случва скокът от уважението към демократичния социализъм – постигнал несъмнение успехи в Скандинавието, например – към идеализиране на комунизма и комунистическата реалност?

С помощта на преподавателите и сериозна доза умишлено невежество.

В последните 20 години десните в САЩ постоянно развиват тезата, че марксисти са завладели университетите. Левите пък твърдят, че това е просто популистка конспирация, опит за използване на „червената паника“ от миналия век за мобилизиране на консервативния електорат. Както се случва обикновено, истината е някъде по средата.

В много западни университети има сериозен брой преподаватели, които са открити марксисти. Под защитата на академична независимост и от висотата на университетските институции те градят една абсурдна, но въпреки това ефективна теза – че режимите, мачкали Източна Европа, части от Азия и Южна Америка, не са „истински комунизъм“.

Което от чисто академична гледна точка е факт, апропо – съветската идеологическа мисъл твърди, че комунизмът е крайната цел, до която се достига чрез социализъм.

Тази позиция обаче предполага и друго – че съвременните леви идеолози са някак по-съвършени и по-способни да построят „истински комунизъм“ – една абсурдна теза, която, слава богу, до момента не е намерила особена подкрепа поне пред изборните урни.

Тази теза обаче, макар и да е логически грешна, е перфектната защита.

Бунтарството и отдалечеността от миналото

Друга причина за идеализирането на лявото е и чистото бунтарство на младите – те искат да са против статуквото. А статуквото и в САЩ, и във Великобритания десетилетия наред е по-скоро дясно. Десните ще посочат редуването на демократи и републиканци зад океана, или на лейбъристи и консерватори на Острова, но истината е, че дори най-крайните „леви“ правителства там никога не са подкрепяли идеята за планова икономика, за премахване на частната собственост, или за одържавяване на всички публични услуги. Европейският социализъм е за повече контрол и регулация на капитализма, не за унищожаването му.

Изключително лесно е за младите студенти да „хлътнат“ по тази идеология – особено след серията световни икономически кризи в последните две десетилетия. След все по-публичните злоупотреби на огромни световни монополисти. След все по-ясните и необорими данни за ефекта на агресивната капиталистическа икономика върху околната среда и глобалния климат.

За младите е непосилно да бъдат умерени – те не искат постепенна промяна, те искат промяна сега, най-късно утре – или другояче казано, революция.

Младежите на по 20 години в САЩ и във Великобритания сега са напълно откъснати от комунистическата реалност – всъщност са толкова отдалечени във времето, че чак техните дядовци и баби са живели в епоха, в която медиите и общественото внимание все пак са били насочени към СССР и живота в комунизма.

Те не знаят за какво става дума. А когато се сблъскат с факти от този период твърдението, че „това не е истински комунизъм“ ги защитава добре от нуждата да преразгледат вижданията си.

Те нямат родители, които са живели в комунизъм – напротив, родителите им са изпитали на гърба си успехите и относителните неуспехи на предимно дясното управление.

За тях сърпът и чукът не са символи на човеконенавистен режим – а на идеализирана идеология, която се бори за по-добър свят, но е употребена лошо от някакви лоши, неразвити хора в другия край на света.

Иронията е, че това убеждение – как едни хора, младите западни десни, са по-добри от други хора, младите източни леви от миналия век – всъщност ги прави не по-различни от крайните десни. И потвърждава друга стара максима – че основната разлика между комунизма и фашизма е в опаковката.

Източник: „КЛУБ Z“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още