Различен прочит: Как пренаписаха историята – Москва да бъде представена като „Третия Рим“

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Днес стана ясно, че президентът Зеленски е възложил Русия да бъде преименувана на Московия в украниския език. Каква е историческата истина – разказва  Лилия Рагуцкая, Обозревател

Руската пълномащабна агресия против Украйна промени представите на света както за самата Русия, така и за нейната история. Годината война накара Запада да преосмисли заблудите за „историческата връзка“ между Русия и Киевска Рус.

Историческата справедливост е възстановена, на Запад сега разглеждат именно Украйна като наследница на Киевската Рус, а историята на Русия се „започва“ близо 800 години по-късно – от средата на XIV век – от 1340 година от васалното на монголската Златна орда Московско княжество, като се взема предвид многовековната непрекъсната експанзия на руската държава.

Значението на това преосмисляне на европейската история от Запада е от изключителна важност, доколкото Русия десетилетие след десетилетие, век след век си присвояваше украинската история, едновременно с това отричайки самият факт на съществуването на Украйна и украинците като отделна държава и народ.
И отказвайки им правото на съществуване.

 

„Това е нашето главно постижение: ние преоткрихме Украйна за Европа. Не просто доказахме собствената си субектност, доказахме, че тя съществува 1000 години. Доказахме, че сме европейски народ не просто тук и сега, и не от 1991 година, а винаги сме били“, коментира журналистът Виктор Трегубов.
Експертите на ВВС напомнят, че в различните епохи днешната Руска федерация е имала различни имена: Московско княжество, Московско царство, Руска империя, Съюз на съветските социалистически републики, Руска федерация.
И всички тези образувания са имперски по същество.
В същото време експертите започват да разглеждат историята на Русия от средата на XIV век – независимо от многовековните опити да бъде присвоена историята на Рус с център в Киев.

 

„Русия като политическо образувание не е съществувала. Сега мнозина руснаци няма да се съгласят, но през XIV век Москва е само една от редицата държави в региона. Начело е „велик княз“, но той не е господар на земите си, защото е подчинен и плаща данък на Златната орда, наследницата на монголското нашествие, която през тези земи достига чак до Унгария, Австрия и дори по-нататък в Европа.
Да си представим тази Москва: Северна крепост построена от дърво, уязвима за огъня, често много студена. Тя е разположена на река Волга, в периферията на това, което в онази епоха е известно като Киевска Рус“.
Експертите датират началото на съществуването на бъдещата Русия през 1340 година, започнала с много малката територия на Московско княжество, лишено от излаз на море. По-късно в състава на Московия влиза Новгородската република. А от XVI век, със завоюването от Иван Грозни на Казан княжеството е обявено за „империя“, а

 

параноята и непрекъснатото търсене на „врагове“

се превръща в неотделима част от руския манталитет.
„Русия често е била агресор. Подялбата на Полша е крайно циничен акт между Русия, Австрия и Прусия, и тя е провокирана от това, че Русия постига успехи във войните си против Османска Турция. Повече представа, отколкото реалност, но въпреки това, много силна представа е това, че Русия е „пострадала“, че се е „жертвала“, а другите страни „не са оценили тази жертва“, отбелязва ВВС в историческото проучване: „Какво е Русия и откъде се е произлязла“.
Участниците в него отчетливо противопоставят Рус с център в Киев и Новгород, а също така Владимиро-Суздалското княжество на територията на сегашна Русия.
А и Москва до XVIII век не е възприемана от Европа като силна държава.
За разлика от Киев, Москва преди създаването на Руската империя дори е трудно да бъде наречена „град“.
„През XIII век Москва не е голяма. В нея имало едва няколко каменни сгради. Дървените сгради редовно се подпалвали и изгаряли. Градът бил много беден“, казват историците.
Когато Киев след монголо-татарското нашествия през XIII век губи предишното си влияние, а Русия се установява на запад от сегашна Украйна, в Галицките земи, княжествата на територията на РФ започнали „сътрудничество“ със Златната орда и чак до XVI век плащат данъци на монголите.

 

Роденият в Москва историк Мишел Лейбович отбелязва, че колкото по-влиятелна става Руската империя, толкова по-интензивно започва

пренаписване на историята, 

така че Москва да бъде представена като „Третия Рим“.

„С доминирането на Русия като велика държава, историята е пренаписана, така че повествованието да бъде съсредоточено изцяло върху Москва. И тогава се появява идеята за Москва като Третия Рим. Но предполагам, че от полска или украинска гледна точка Московия всъщност е била второстепенна европейска държава. И ако вие сте украински историк, вие можете да твърдите, че това (Московското княжество, а по-късно Руската империя) са в някакъв смисъл едни по-провинциални «разклонения», пише Лейбович.
Той добавя, че Русия усилено твори мита, че именно Москва е „събрала руските земи“ (ползван от кремълската пропаганда израз за Владимир Путин като „събирател“, обединител на руските земи).
„В руското общество съществува идеята, че Русия в определен смисъл е спасила Европа, жертвайки себе си, защото тя воюва с монголците. И тогава първите велики князе на Московия, а след това и царете, са „събрали“ раздробените земи на Рус и са построили от тях силна и стабилна империя, която е в състояние да се справи с външните си врагове“,  продължава Лейбович историята, която и досега се изучава в Русия.

 

Своята експанзия, включително и срещу Киев, руснаците провеждат под предлог, че реализират измислена от самите тях „мисия“.
„Мисията е да бъдат събрани, обединени всички земи, които преди идването на монголите са били управлявани от Киев, и да бъде представена на света „истинската версия на християнството“.
Нещо, което за мен е много впечатляващо  – в едно от подмосковните села до нас се приближи възрастна жена, която ни попита: „Вие християни ли сте или някакви католици“?
Ето това е начинът, по който Русия на Путин гледа на света. Те не напразно наричат себе си „православни“. Защото това е движещата сила, когато Москва започва експанзията си“, коментира друг от експертите на ВВС.
От проучването става ясно, че

Русия съзнателно си е присвоила историята на Рус,

държавата, която е съществувала на територията на съвременна Украйна с център в Киев. Това е било необходимо на московските князе и царе, за да обосноват своите претенции за статута на „Трети Рим“.
„Сега Русия – последната, „третата римска империя“ е „единствената законна наследница на истинското православие“ и на цялата източнославянска история. А след това източнославянската история е подчинена на този наратив, така че, историята на Киевска Рус да стане „предистория“ на Московия, възниквала впоследствие.
„Руснаците си присвояват цялата история на Източна Европа.
И именно в това историческо митотворчество се корени началото на руската агресия и постоянното

търсене на „външни врагове“

На руснаците от детството им разказват, че постоянното разширяване на руската империя е за „защита от посегателствата срещу Русия от страна на враговете и“.
Както и, че Путин сега „възстановява историческото величие“.
„Митът се състои в това, че с много малки изключения, царете били „добри“. Те се стремели да разширят границите на империята, за да държат враговете далеч, а държавата да може да бъде защитена от вътрешните и външните врагове. Но се случила измяна.
И всичко това ни довежда до славната поява на Путин, който след дълги-дълги години на унижения най-накрая възстановява руското величие и се отървава от всички тези врагове, намирайки начин да ги принуди да се страхуват от руското величие“.
Според украинския историк и политолог Александър Палий руснаците се вкопчват в Киевска Рус и поддържат Путин защото независимо от пропагандата знаят, че

Киевска Рус никога не им е принадлежала

Затова изпитват ненавист към законните и наследници и се стремят да унищожат украинския народ, който със самия факт на съществуването си не им позволява да крадат чуждата история.

Превод: Faktor.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още