Как съдът пак препъна държавата да си върне сградите на „Капитан Андреево“?

Най-четени

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време...

Съдът за пореден път препъна опита на държавата да си върне сградите на „Капитан Андреево“ от частната фирма „Евролаб 2011“. Става въпрос за шест сгради на Българската агенция за безопасност на храните, които на връх Нова година (на 31 декември 2021 г. – б.а) бяха дадени под наем на дружеството. Оказва се, че Административният съд София-град е прекратил предварителното изпълнение на заповед на областния управител на Хасково Минко Ангелов за изземване от „Евролаб 2011“ на сградите. Мотивът на Ангелов за принудителното изземване е бил, че сградите вече не се използват по предназначение.

 

 

Оказва се, че заповедта на областния управител е от 1 февруари тази година. Преди броени дни дори вътрешният министър Иван Демерджиев посочи, че процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата, свързани със сградите, е приключена и че полицейски сили ще охраняват обществения ред на територията на пункта. Оказа се обаче, че сега съдът излиза с противоположно решение, което по принцип може да бъде обжалвано от държавата в 7 дневен срок.

 

 

„Евролаб 2011“ твърди, че още взема проби на границата

Един от изненадващите аргументи, посочени в жалбата на „Евролаб 2011“, е че дружеството продължава да взема проби на влизащите плодове и зеленчуци от Турция и ако принудително се изземат помещенията, което ползва и за лаборатория, обработването на пробите ще нарасне от 2 на 24 часа.

„При изпълнение на оспорения акт държавата ще бъде лишена от ясен бърз, ефективен и точен контрол на границата с Турция, тъй като обработването на пробите би отнемало около 24 часа, вместо досегашните 2 часа и би ставало на по-висока цена, пише в мотивите на компанията. Освен това лабораторията ѝ на пункта се помещавала в няколко сгради, които са предмет на изземване с процесната заповед.

 

 

„Тези помещения са пълни с техника, чиято пазарна стойност е милиони левове, същата е трудно подвижна и лесно чуплива, аргументира се още фирмата и доводите са ѝ приети от съда.

Собственик на фирмата, според Търговския регистър, е Васил Димитров, но проверка на разследващия сайт Bird откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Още през май миналата година кабинетът „Петков“ обяви, че държавата си връща фитосанитарния контрол и преустанови проби да се правят в частната лаборатория. Последният служебен кабинет на Румен Радев дори взе решение част от помещенията, свързани с фитосанитарния контрол да станат обет на националната сигурност. Още тогава бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов се осъмни, че решението засяга всички помещения. И преди няколко дни от агроведомството посочиха, че пробите се правят само от държавни лаборатории.

Държавата щяла да губи по 10 000 лева наем на месец

 

 

Ако заповедта бъде отменена като незаконосъобразна, тези вреди ще селдва да се възстановят от държавата, която се лишава от наем в размер на 10 000 лева на месец и ще бъде длъжна да заплати направените в имота подобрения, които са на значителна стойност, посочват още в аргументите си от дружеството.

Посочва се още, че дружеството има договори с 400 чуждестранни лица – превозвачи, на които извършва дейност на оператор.

 

 

„В изземваните помещения се съхранява документацията във връзка с обработените пратки, като при предварително изпълнение на заповедта може да се стигне до загуба на документи, доколкото ще е необходимо физическото им преместване на друго място. Отделно, това ще блокира работата за пореден път на ГКПП „Капитан Андреево“, доколкото дружеството ще бъде лишено от място, на което да извършва дейността си, което ще затрудни над 90 % от превозвачите“, се посочва от фирмата.

 

 

Съд спира принудителното изземване за втори път

В крайна сметка настоящият съдебен състав намира, че предварителното изпълнение на процесната заповед би причинило на оспорващото дружество значителни и трудно поправими вреди. На практика това е втори път, в който съд връща принудително изпълнение на заповед и запазва помещенията за „Евролаб 2011“. Административният съд София-град временно запази помещенията през юли 2022 година. Това се случи след като съдът oтмeни пpeдвapитeлнo изпълнeниe нa зaпoвeдтa нa Агeнцията пo xpaнитe, с ĸoятo се изискваше фирмата дa нaпycнe нeзaбaвнo нaeтитe пoмeщeния нa гpaничния пyнĸт „Kaпитaн Aндpeeвo“. Тогава директор на ведомството бе бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Христо Даскалов.

Самият скандал с „Капитан Андреево“ набра скорост след като в началото на лятото на 2022 г. излезе запис за потенциално предлаган подкуп на шефа на БАБХ Христо Даскалов, както и заплахи към депутати от „Продължаваме промяната“. В интервю за Mediapool зам.-министърът на земеделието Иван Христанов изрази мнение, че именно огромните засегнати частни интереси от бизнеса на границата са действителната причина да падне правителството на Кирил Петков.

 

Източник: Mediapool.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Оперираха в „Пирогов“ простреляното дете

18-месечното дете от Враца, което бе простреляно в главата, е оперирано в най-голямата спешна болница "Пирогов", съобщиха от лечебното...

Среща при Главчев заради атаката на Иран срещу Израел: Няма непосредствена опасност за сигурността на България

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България. Това беше докладвано на служебния министър-председател Димитър Главчев, който тази сутрин свика работно съвещание заради атаката...

Автоматична Чернова

Писането на поезия е талант, с който човек или се ражда, или не. Това каза Стефан Цанев по време на представянето на книгата си...

Георги Киряков: Възможно е страната да се тика умишлено към несигурност

"Това е поредната предизборна кампания, в която се използват различни от естествените демократични техники за убеждаване на избиратели и публики. Тип кампания, в която...

Видео: Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете и изобщо не спира

Таксиметров шофьор блъска нарочно майка с дете в столичен квартал, а след това бяга от местопроизшествието. Кадрите от инцидента, станал в жк "Толстой" в...

Вижте още