Запознайте се с кучетата – герои и спасителите, които издирваха оцелели в Турция

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Те се превърнаха в символ на героизма, след като успяха да спасят няколко човешки живота в изключително трудни условия

Хера, Норд, Нико, Берго и Макс – петте кучета към Планинската спасителна служба в България, които се включиха в издирването на хора след земетресенията в Турция. През последните дни те се превърнаха в символ на героизма, след като успяха да спасят няколко човешки живота в изключително трудни условия.

Хера е на 3 години и 7 месеца. Почти от раждането си служи в Планинската спасителна служба. Само за ден в Турция благодарение на нея са спасени 5 човешки живота. Хера подава сигнал на своя водач Благой, че улавя човешка миризма, разказва БНТ.

Благой Максимов: „Това беше на една срутена сграда, много голяма и просто имаше 100 човека. Всички копаеха, всички се молят да намерят живи, опитват се с уреди, претърсват къде може да има дишане. Като видиш радостта на хората в очите на близките, това е нещо, което е незаменимо„.

Атанас Уков: „Тия моменти са изключително емоционални и както казаха колегите, виждаш, че тези кученца има за какво да бъдат обучавани и обгрижвани„.

Планинските спасители и техните кучета работили 6 денонощия на терен. Хората се притеснявали дали животните ще издържат на физическата болка. Но те не се отказвали да търсят живот под разрушенията.

Благой Максимов: „Ходеше, въпреки че имаше травми по краката и се справяше. Аз помагах, давах ѝ кураж, сили и увереност„.

Атанас Уков: „Ние не сме ги виждали да работят толкова мотивирано, толкова дълго и толкова ентусиазирано. Първите два дни не знаехме ден, нощ, час, просто пускаме кучетата да работят и в един момент преценяваме да ги спрем„.

Любчо Джолев: „Кучетата показаха това, за което сме отишли. Трудът, който сме вложили през всичките тези години, дори един човешки живот само да бяхме спасили пак е достатъчно, а ние направихме много повече.“

Благой Максимов: „Всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата в руините, не спирахме да работим, не се отказвахме. Кучетата дадоха това, което очаквахме от тях. Защото ние им вярваме както и те на нас„.

Кучетата към Планинската спасителна служба са обучени от малки как да реагират в кризисна ситуация. И въпреки че са добре дисциплинирани и изпълняват всяка команда на своя водач, обичат ѝ да ги гушкат.

Благой Максимов: „Хера е доста социализирано куче, тя много обича хората, обича да е около тях, от малка е сред деца. И като се държиш към нея с доброта, тя го връща това в пъти„.

В Планинската спасителна служба кучетата се хранят със гранулирана храна, за да поддържат атлетично тяло. А месо им се полага само в много специални случай, разказва с усмивка Благой и казва, че ще награди Хера с пържоли.

Благой Максимов: „Аз ще ѝ дам, да. Тя ги получи„.

В момента кучетата се нуждаят от почивка и повече разходки сред природата. След това отново ще се върнат на работа – за да спасяват хора.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още