Защо в България твоите права не свършват там, където започват правата на другите!?

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Въпросът е реторичен и народопсихологичен, но в никакъв случай не е повод за обиди, скандали и дискриминиране. Александър Морфов е добър театрален режисьор, доказал своите качества както на сцена у нас, така и в Русия, където доскоро поставяше свои спектакли. Това последното не знам дали е политкоректно вече да се споменава, но е факт. Недоумявам обаче защо напоследък вместо да се радваме на постиженията му на сцена, трябва да четем само за скандали, в които той с майсторлък се замесва.

 

 

Днес от ГЕРБ оповестиха, че подават жалба срещу Морфов в Комисията за защита от дискриминация заради обидата към техния активист, бивш депутат, актьорът Евгени Будинов.
Преди време в публичното пространство се обсъждаше с революционен плам гаменската постъпка на режисьора, който в нетрезво състояние надраскал посред нощ вратата на пиарката на НТ Велислава Кръстева, която преди бе пиар на ДПС, депутат от движението и още по-преди – добър журналист и политически анализатор.
Започвам да си задавам основателно въпроса

 

 

дали пък Александър Морфов не е решил да смени сцената на театъра с тази в политиката?! 

Като чета отзвука за неговите изяви, явно макар и невъзпитано поднесени, се харесват на определени политически кръгове от партии и присъдружните им медии.
Е, няма да е първият от театъра и киното, който се ангажира с обществени каузи.

Лошо няма, всеки от нас има право на свои пристрастия. Стига да знае и зачита думите на Волтер, в което не се съмнявам, че „моите права свършват там, където започват правата на другите“.
Стефан Данаилов, светла му памет, е чудесен пример в това отношение. Не си спомням някога по какъвто и да е повод да е правил груби и невъзпитани сценки, да е натрапвал собствените си леви убеждения, които с чест и достойнство отстояваше до последния си дъх.

 

 

Има много други примери в артистичните среди за почтено и коректно поведение спрямо възгледите на други хора.

Тези примери остават завинаги в сърцата и умовете на хората, които ги припомнят с обич, виж в съседство на този текст спомена за неповторимия Георги Русев на писателя Иво Сиромахов.
Затова сега ми е малко повече тъжно, че един даровит театрал като Морфов трябва да стига до КЗД, задето е изключил актьора Евгени Будинов от спектакъла си. Разбира се, негово право е да си подбира актьорския състав. Но защо с грозни похвати и думи от сорта на „Гербаджийски боклук“ и прочее! Та нали по времето на ГЕРБ точно Морфов поиска от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов да е директор на НТ! Размиват ми се повратливите критерии на режисьора за „отпадъци“.

 

 

В България освен него има и други добри режисьори, особено в киното, но нещо не си спомням да са били повод и причина за разделения и одумки в общественото пространство като сега. 

Това е грозно, пошло и дискриминационно към хора, които мислят различно от Александър Морфов.
Така мисля като човек, който обича театъра и киното нищо, че може и да съм „зрителя от последния ред“, както казваше преди време драматургът Христо Бойчев. И също така мисля, че не бива в театъра да се допуска да се развяват партийни знамена и да се организират революционни агитки.
С нетърпение очаквам някоя нова постановка на Александър Морфов на сцената на храма на Мелпомена, а не зад кулисите и в кулоарите на институцията Народен театър „Иван Вазов“.

 

Източник: Novini.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още